Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-30-2005, 09:36 AM
Niljam Niljam is offline
Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sweden
Posts: 156
Default How to make MIDI Program Change work?

I'm trying here to make my Roland XP10 recieve program changes from PTLE6.9. It's defined as a Midi Divice and has all the right recieve parameters. But nothing happens. Why?

(I don't need patch names. The prg change is a midi event in the event list)
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2005, 10:56 AM
Cliffy_Boy's Avatar
Cliffy_Boy Cliffy_Boy is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Montréal, Québec
Posts: 5,091
Default Re: How to make MIDI Program Change work?

make sure in the MIDI menu that Program Change isn't turned off for the Input Filter.
__________________
Cliff Stendel
-iMac 5K 32g
-PT12. HDX
-HD I/O 8x8x8. -HD Omni -Avid S3


-API 2500 -API 5500 -UA 2-1176 -UA 2-610
-Neve 1073, Chandler LTD-1 -Eventide H8000FW -Lexicon PCM96
-Bricasti M7. -Joe Meek channel.


-Waves Mercury, Flux all, Softube All, Plugin Alliance all, McDSP all, Sonnox All, MH production, Wave Arts,a bunch more
-Moog Voyager XL, Nord Piano, Hartmann Neuron, ARP Axxe, Gibson Les Paul, Mesa Boogie Roadster, Kemper, Taylor T5 and T5-12
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2005, 12:06 PM
Niljam Niljam is offline
Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sweden
Posts: 156
Default Re: How to make MIDI Program Change work?

Thanx, but I'm not trying to record prg changes, just make them play back. They're in the midi file. Tried checking the input filter box on and off anyway (you never know) but it didn't help.

Any more advice?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2005, 12:20 PM
Cliffy_Boy's Avatar
Cliffy_Boy Cliffy_Boy is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Montréal, Québec
Posts: 5,091
Default Re: How to make MIDI Program Change work?

Are the Program Changes on the Program Change playlist?
__________________
Cliff Stendel
-iMac 5K 32g
-PT12. HDX
-HD I/O 8x8x8. -HD Omni -Avid S3


-API 2500 -API 5500 -UA 2-1176 -UA 2-610
-Neve 1073, Chandler LTD-1 -Eventide H8000FW -Lexicon PCM96
-Bricasti M7. -Joe Meek channel.


-Waves Mercury, Flux all, Softube All, Plugin Alliance all, McDSP all, Sonnox All, MH production, Wave Arts,a bunch more
-Moog Voyager XL, Nord Piano, Hartmann Neuron, ARP Axxe, Gibson Les Paul, Mesa Boogie Roadster, Kemper, Taylor T5 and T5-12
Reply With Quote
  #5  
Old 06-30-2005, 02:38 PM
Niljam Niljam is offline
Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sweden
Posts: 156
Default Re: How to make MIDI Program Change work?

Well... they're in the Midi Event List and viewable in the timeline arrange window too if I select prg change-view. Is that what you mean?
As far as I can see the prg changes are there, were and how they should be. But in a SMF GM-file, the overall GM-message makes the XP10 set all parts (midi channels) to patch 1 (piano) instead of automatically finding all the right sounds. And then when the Program Change messages come (on every single track) nothing happens. XP System Exclusive is On, MIDI Device nr is 17, and the corresponing boxes in the OSX Audio/Midi setup are checked. All midi notes and other events are playing alright.
What is it I am missing here?
(I normally avoid SMF-songs and GM, but I'm on a decent job where the client uses these... Help me out!)
Reply With Quote
  #6  
Old 06-30-2005, 04:10 PM
Cliffy_Boy's Avatar
Cliffy_Boy Cliffy_Boy is offline
Member
 
Join Date: Jul 2003
Location: Montréal, Québec
Posts: 5,091
Default Re: How to make MIDI Program Change work?

Is it possible to be given an SMF-1 (which has each part on a separate track) instead of an SMF-0 ( which has all parts on one track)? That will let you decide which midi channel to use on each track.
__________________
Cliff Stendel
-iMac 5K 32g
-PT12. HDX
-HD I/O 8x8x8. -HD Omni -Avid S3


-API 2500 -API 5500 -UA 2-1176 -UA 2-610
-Neve 1073, Chandler LTD-1 -Eventide H8000FW -Lexicon PCM96
-Bricasti M7. -Joe Meek channel.


-Waves Mercury, Flux all, Softube All, Plugin Alliance all, McDSP all, Sonnox All, MH production, Wave Arts,a bunch more
-Moog Voyager XL, Nord Piano, Hartmann Neuron, ARP Axxe, Gibson Les Paul, Mesa Boogie Roadster, Kemper, Taylor T5 and T5-12
Reply With Quote
  #7  
Old 07-01-2005, 12:37 AM
Niljam Niljam is offline
Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sweden
Posts: 156
Default Re: How to make MIDI Program Change work?

I get separate midi tracks when I import the SMF:s into PTLE, so they seem to be in multiformat already. I then address each track to the different and appropriate XP10-recieve channels and everything is playing as it should, just not the program changes.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-01-2005, 01:55 AM
Niljam Niljam is offline
Member
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sweden
Posts: 156
Default Re: How to make MIDI Program Change work?

Problem solved. Deep inside the clients' XP10 was a parameter for "Tone Change". Silly. Sorry.
However, "GM-mode" i still not working, but never mind, I'll work that one out.

Thanks anyway!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Program change via MIDI on PT7 JSPurcell Tips & Tricks 1 09-12-2010 11:19 PM
Strip Program change from MIDI MarkLancome 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 10-26-2007 09:28 PM
midi program change porkipine MIDI 3 05-14-2005 04:52 AM
Midi Program Change Bug? Nocturnal 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 03-28-2002 05:54 PM
Midi program change on the fly GaryGarris Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 11-16-2000 10:20 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com