Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-01-2007, 10:53 PM
gmantay gmantay is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 5
Default No real time play with MIDI.......

OK im a newbee...and i selected a Instrument track pluged in Expand and used my Micro Korg to control the external sounds....hit record on PT and seen that it was recording the MIDI, but i could NOT hear it in real time!! (nor hear the sounds that were in Expand until the playback) but on playback it was comming through the monitors!!! im sure its just some MIDI option that im not aware of!?!?! any replys would be GREAT! Thanks guys.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-02-2007, 12:12 AM
StavrosSound StavrosSound is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 264
Default Re: No real time play with MIDI.......

That would be a latency issue of the controller interfacing with your MIDI recording device and the sampler. The only way to close that gap is find way to make the interfacing and/or recording device higher performance by some means (upgrading hardware, closing apps, etc)
__________________
"White noise- the birth cry of the universe."
IMDb Credits
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2007, 12:20 AM
gmantay gmantay is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 5
Default Re: No real time play with MIDI.......

lmao....how bout in newbee terms??? ok so i gotta set the latency to default 2 and 512 sample rate??? and on the Mbox 2 i never found a option for "MIDI Thru"??? i just cant hear the sounds as i play them in the instrument track.....but they get recorded and play on playback?!?!?!? HUH!! lol
Reply With Quote
  #4  
Old 07-02-2007, 01:34 AM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: No real time play with MIDI.......

Quote:
set the latency to default 2 and 512 sample rate?
Ummm... you shouldn't need to touch those, in fact, it's recommended that you leave the DAE Playback Buffer set to Default.
Quote:
never found a option for "MIDI Thru"?
Pro Tools Menus>Options>MIDI Thru.
Quote:
cant hear the sounds as i play
Ummm... a couple of things to look at:

Pro Tools Menus>Setup>Preferences>MIDI Tab>Default Thru Instrument:

Is this selected as: 'First Selected MIDI Track'?

Pro Tools Menus>Setup>MIDI Studio Setup

Is this configured correctly?

Is the Digidesign Mbox 2 MIDI Interface mapping properly in the 'Sounds and Audio Device Properties' (Control Panel)?


When was the last time you 'Trashed the Prefs' and rebooted? Trashing the prefs can be found in the Troubleshooting thread as a Sticky at the top of this forum.












filosofem
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2007, 03:32 AM
StavrosSound StavrosSound is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 264
Default Re: No real time play with MIDI....... *DELETED*

Post deleted by DigiTechSupt
__________________
"White noise- the birth cry of the universe."
IMDb Credits
Reply With Quote
  #6  
Old 07-02-2007, 08:46 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: No real time play with MIDI.......

His problem isn't latency (did you even read his post?). His problem is that he cannot monitor the audio output of XPand when the record transport is running. That is WAY different than latency, and you are confusing the poor newbie. Please stop.

gmantay, please follow filosofem's advice above, and forget all about latency for the time being. You will have to be concerned about it at some time in your process, but it is in no way realated to your current problem.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #7  
Old 07-02-2007, 12:50 PM
StavrosSound StavrosSound is offline
Member
 
Join Date: Jun 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 264
Default Re: No real time play with MIDI.......

Quote:
hit record on PT and seen that it was recording the MIDI, but i could NOT hear it in real time!! (nor hear the sounds that were in Expand until the playback) but on playback it was comming through the monitors!!!
Sounds like latency to me. He said he can't hear in real-time when recording. So yes, I did read what he said. Sounds like he's facing a ReWire issue if I'm reading correctly now that Expand is a sampler problam like Reason (which I apologize for if I didn't recongnize it).

Everyone on here is entitled to their own opinion, and I was clarifying the word latency for him as layman as possible (in a post Digi deleted). I'm leaving it at that.
__________________
"White noise- the birth cry of the universe."
IMDb Credits
Reply With Quote
  #8  
Old 07-02-2007, 01:14 PM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: No real time play with MIDI.......

Quote:
i could NOT hear it in real time!! (nor hear the sounds that were in Expand until the playback)
Could not hear the sounds until playback sounds like latency to you? That's a lot of damn latency!
Quote:
Sounds like he's facing a ReWire issue if I'm reading correctly now that Expand is a sampler problam like Reason.
What in the heck are you talking about? Rewire issue? XPand is an RTAS instrument. It has no rewire capabilities whatsoever. He could not be "facing a rewire issue". Even if it were a rewire instrument, what "rewire issue" would he be experiencing?
Quote:
Everyone on here is entitled to their own opinion
Indeed, but there is a very broad line between "opinion" and plain fact. There can be no "opinion" about him having a "rewire issue"; XPand is not rewire. It is an RTAS instrument. That's a fact.

If he cannot hear what he is playing at all while he is playing live from the controller (in real time), but can hear it when playback is rolling, it is not a latency issue. That's a fact. Not opinion; fact.

Delay = latency. No audio at all is not latency. If he were experiencing and complaining about "delay" then we could discuss the "opinion" of what might be causing his "latency". He cannot "hear the sounds that were in Expand until the playback"; that's not a latency issue (and that's a fact).
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
routing pc mic to pro tools and play back in real time latprod Windows 4 03-19-2014 06:57 AM
Made a MIDI song in Reason Now I want to ReWire and play real instruments. How? nicksorenson MIDI 2 05-29-2009 10:12 PM
Real Time Midi Should Be By Plug-Ins relaxo MIDI 0 11-03-2005 11:03 AM
File Conversion-W/O real time play down STUDIO 44 Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 08-26-2005 02:54 PM
how to play sc through midi in protools tdm real? abwh98 Digidesign Hardware & Software 6 04-05-2005 08:43 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:16 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com