Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 10

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-05-2012, 04:32 PM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,269
Default Hardware insert with non-Avid/Digi interface?

Are hardware inserts working with 3rd party interfaces? I can't get any signal back from a hardware insert on my 828mk3. The 828mk3 shows both input and output active, but no audio back to the track in PT10. A loopback on the insert comes up nada, so it's not the outboard gear. Anyone else trying hardware inserts?
__________________
PT 2021.7 DP 11.01 MOTU M4 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win11
PT 2021.7 DP 11.01 828mkII ADA8200 MTP-AV HP Z2 G4 Xeon Workstation Win11
2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6 VEP 7.x hosting various VIs
Reply With Quote
  #2  
Old 03-06-2012, 01:06 PM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,269
Default Re: Hardware insert with non-Avid/Digi interface?

I checked this on the PC side and inserts work fine. A one to one correspondence from analog in 1-8 to analog out 1-8. On the Mac side however, the returns are shifted 2 positions lower, i.e. if I send on analog 4 out then the insert returns on analog 2 in. I get why this might happen - the inputs and outputs are not matched in the same order by the driver. On the Mac, the 828mk3 inputs start with Mic/Inst 1-2 and then Analog 1-8 while the outputs start with Analog 1-8, so there's your two channel offset. I can't figure any way to massage the I/O setup or change the order the interface presents itself. I have to believe that this would be a problem with any interface that the I/O isn't matched positionally. Oh well, it's always something - any ideas how to shift one or the other?

(on the PC side, MOTU puts the Main Outs ahead of the Analog Outs in the driver so there is no offset, Inputs: Mic 1-2 --> Analog 1-8, Outputs: Mains 1-2 --> Analog 1-8)
__________________
PT 2021.7 DP 11.01 MOTU M4 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win11
PT 2021.7 DP 11.01 828mkII ADA8200 MTP-AV HP Z2 G4 Xeon Workstation Win11
2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6 VEP 7.x hosting various VIs
Reply With Quote
  #3  
Old 03-06-2012, 04:19 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,159
Default Re: Hardware insert with non-Avid/Digi interface?

Its a small PITA, but you can always send out and record the return to its own audio track. Then using the original as a placement guide, nudge the new processed audio into perfect alignment. Hide and make inactive on the original. Hardware inserts are likely not in the sights of most lower to middle range interfaces. In fact, unless your outboard processors are "something special" like 1176LN, LA2A, Manley and such, good plugins can likely do a better job with less hassle.(just a thought anyway)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 03-06-2012, 06:38 PM
ChuckS ChuckS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,269
Default Re: Hardware insert with non-Avid/Digi interface?

Thanks for the reply. I only need six inserts, so I can deal with this strange offset thing (or just run Win7 in BootCamp). It's just way easier to enter the interface loopback delay in I/O Setup. The outboard gear is worth the effort.
__________________
PT 2021.7 DP 11.01 MOTU M4 HP Envy 8G i7 Quad Laptop Win11
PT 2021.7 DP 11.01 828mkII ADA8200 MTP-AV HP Z2 G4 Xeon Workstation Win11
2011 Mac Mini i7 Quad High Sierra.6 VEP 7.x hosting various VIs
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT10.3, HD2 accel Avid I/0 Hardware insert issue? mattpgtr macOS 0 10-20-2012 10:52 AM
What Digi or Avid interface timestamps? Format? aka21stCentury MIDI 5 05-26-2011 10:53 AM
Digi hardware as interface... kerosene Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 07-10-2008 09:34 AM
how to patch a hardware insert using the digi 002 brownj24 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 09-28-2007 05:04 PM
Digi 001 interface & other hardware elik General Discussion 2 10-06-1999 02:04 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:58 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com