Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-06-2011, 08:13 PM
cometsincaves cometsincaves is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: United States
Posts: 3
Default Help setting up drum machine as MIDI slave

So I'm trying to slave my Boss DR3 drum machine to PT 9 on my mac. What I want is the drum machine to sync up with any tempo I set in pro tools and for it to stop and start when I stop and start pro tools.

I know it's possible because I had this working before, but can't remember if it was before I upgraded to PT 9 or what not (which also makes this particularly annoying of course).

I followed the instructions in the PT reference guide on MMC slaves to PT to a T. I experimented a ton with all the midi settings in all the different midi menus and transport and still cannot seem to get this to work. I feel like there's like one or two options that just need to be set right that weren't mentioned in the guide, but can't seem to figure it out. Anyone have any ideas?

Right now when I press play, it just says "waiting for sync" on the bottom bar and doesn't do anything.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-06-2011, 08:18 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Help setting up drum machine as MIDI slave

Try MIDI Beat Clock. DIN MIDI Interface Out to DIN MIDI In on Boss DR3. Enable this connection in MBC Option.
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #3  
Old 08-06-2011, 08:22 PM
cometsincaves cometsincaves is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: United States
Posts: 3
Default Re: Help setting up drum machine as MIDI slave

Quote:
Originally Posted by filosofem View Post
Try MIDI Beat Clock. DIN MIDI Interface Out to DIN MIDI In on Boss DR3. Enable this connection in MBC Option.

Hi Aaron, thanks yeah I had that on. Ok right after I posted I did something, not exactly sure what when I was fiddling and got them to start talking. The DR3 starts and stops with PT now, but it won't sync to the tempo I choose in Pro Tools. I'm not supposed to use the conductor track in the transport right?

Anyone know how, if I'm this far and the tempos won't sync, where I go to fix that?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-06-2011, 08:27 PM
filosofem filosofem is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Christchurch NZ
Posts: 11,864
Default Re: Help setting up drum machine as MIDI slave

Is the Boss DR3 Clock Source set to External?
__________________
Aaron Mulqueen - 001 HD Native
Reply With Quote
  #5  
Old 08-06-2011, 08:31 PM
cometsincaves cometsincaves is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: United States
Posts: 3
Default Re: Help setting up drum machine as MIDI slave

Aaron dude are you like psychic or something that's hilarious. Like 5 seconds before I checked your post I went and switched that setting on the Boss, I had set it earlier to "remote" which detects some things but not others, or something like that, earlier when I was trying to get it to work. As soon as I switched it back to Auto, (it doesn't have ext. per say), IT WORKED!!

Alright problem solved, thanks for your help!

Adam
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
midi machine control (slave) missing from peripheral setup GStyle Pro Tools M-Powered (Mac) 0 04-12-2008 10:44 AM
Slave Protools M-Power to older midi drum device jazzyeric MIDI 0 03-29-2006 09:03 PM
trying to slave my drum machine to my 002? skyking 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 11 10-29-2003 02:18 PM
Help with setting up Drum Machine jpoprock MIDI 4 08-02-2002 01:40 AM
Is it possible to make PT a slave to another MIDI device (such as a Roland VS machine Mikchek MIDI 7 03-02-2002 10:38 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:26 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com