Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-30-2022, 03:48 PM
lamlo32 lamlo32 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Chicago, Illinois
Posts: 5
Default Shortcut for Selecting the Area Between Markers

Hi,

Is there a way to select the area between two markers without clicking them in the Memory Locations Box?
I used to be able to just press (dot, number, dot), hold shift, and (dot, number, dot) again to select the area between the two designated markers, but after updating to the new Pro Tools Studio, it doesn't seem to work anymore.

Has anyone else have issues with this? Is it a setting I had set in my old Pro Tools that got reset when upgrading to Studio?
Also not just that. I remember being able to hold shift while pressing 1 or 2 on the numpad to nudge and increase the range of the selection as well.

Looking forward to your guys' feedback.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-30-2022, 04:14 PM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,142
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

I can still select it by holding shift here on 2022.6 (Mac).

Shift-1 and 2 do not work but I've never used that. I use OPT+- and ALT+- to adjust the selection by nudge amount.
__________________
~Will
Reply With Quote
  #3  
Old 08-30-2022, 04:23 PM
lamlo32 lamlo32 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Chicago, Illinois
Posts: 5
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

Thank you for the reply!

I see! Maybe it's a Window's problem, as I am using Windows at the moment.
Thank you again for the input.

If there are any Windows users out there, I'd love to know your input as well.
I'm on 2022.7 version of PT.

Thanks
Reply With Quote
  #4  
Old 08-30-2022, 06:05 PM
mattrixx mattrixx is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Adelaide - Australia
Posts: 1,038
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

The easiest way to select between two markers in the Edit window is to Double Click the marker lane, between the markers.


__________________
Matt McKenzie-Smith
mattrixx.net
SourceConnect - mattrixx
AVID Collab user - mattrixx

MacStudio Ultra / LogicProX / IzotopeRX10+ / SourceConnect / MelodyneStudio5 / WAVES Mercury / NI KompleteUltimate / ProToolsUltimate / RME UFXII / AVID S3 + DOCK / Barefoot MM27 gen2 / Barefoot FP01
Reply With Quote
  #5  
Old 08-30-2022, 10:36 PM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,142
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

Yeah but if you already have a track selection you don't want to lose you can use Shift and the recall shortcut. (I usually have Link Track/Edit selection on)
__________________
~Will
Reply With Quote
  #6  
Old 08-31-2022, 07:32 AM
lamlo32 lamlo32 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Chicago, Illinois
Posts: 5
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

Quote:
Originally Posted by mattrixx View Post
The easiest way to select between two markers in the Edit window is to Double Click the marker lane, between the markers.
Thanks for the tip! I'll be sure to keep this one in mind!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-31-2022, 09:18 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 2,169
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

Quote:
Originally Posted by lamlo32 View Post
...I used to be able to just press (dot, number, dot), hold shift, and (dot, number, dot) again to select the area between the two designated markers, but after updating to the new Pro Tools Studio, it doesn't seem to work anymore.
....
That behavior has not changed - perhaps your numeric keypad mode has accidentally changed (in Prefs -> Operation), or a keyboard shortcut is interfering.
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.14.6, PT 2022.6 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, 3xS1/Dock.
Also running a 2013 nMP / HDX / S6
Reply With Quote
  #8  
Old 08-31-2022, 10:33 AM
lamlo32 lamlo32 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Chicago, Illinois
Posts: 5
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

Quote:
Originally Posted by Rich Breen View Post
That behavior has not changed - perhaps your numeric keypad mode has accidentally changed (in Prefs -> Operation), or a keyboard shortcut is interfering.
Thank you for the reply!

I looked further into the matter since it seems to still work for everyone and found out that in Windows, the numpad numbers gets negated when shift is held down.

Still haven't found a solution, but thanks to everyone's input, I'm able to get closer to finding one!
Reply With Quote
  #9  
Old 08-31-2022, 06:18 PM
nednednerb's Avatar
nednednerb nednednerb is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Vancouver, Canada
Posts: 409
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

It can mess up things depending on which track the cursor is on......


but when I put the cursor in the marker track, and select a marker, I can "shift + tab" to select the range to the next marker. (I can alt-shift-tab to select backward, too)

Does that work for you? (It is not a numpad solution, good luck!)
__________________
___
>> me: nednednerB //
||main gig: editing audio & testing software / 2nd gig: music software tutoring //
||software: Monterey 12.5.1 | PT Studio 2022.10 | Ableton Live 11 | iZotope RX, Ozone, Neutron | Arturia Pigments | Auto-Tune | Dubler2 //
||system: iMac (Retina 5K, 27", 2020) 10-Core-i9 | 128GB-DDR4 | 5700-XT-16GB //
||devices: Focusrite Clarett 2Pre | some AT condenser mics | SM58 | Ableton Push 2 | 32" 4k LG secondary display //
||automation: SoundFlow | Keyboard Maestro | SteerMouse //
Reply With Quote
  #10  
Old 08-31-2022, 07:40 PM
lamlo32 lamlo32 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Chicago, Illinois
Posts: 5
Default Re: Shortcut for Selecting the Area Between Markers

Quote:
Originally Posted by nednednerb View Post
It can mess up things depending on which track the cursor is on......


but when I put the cursor in the marker track, and select a marker, I can "shift + tab" to select the range to the next marker. (I can alt-shift-tab to select backward, too)

Does that work for you? (It is not a numpad solution, good luck!)
Hey! This is great! Thank you for this!
Yeah it isn't a numpad solution, but it's definitely something I can see myself adapt really quick. Between this and memory lane selections, I think I'll be fine.

Thanks again!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stop cursor selecting an area evernaut Pro Tools 10 1 06-29-2017 08:39 AM
Selecting playback area yorgo Pro Tools 10 7 04-22-2014 05:07 PM
Select area of audio in between markers mediapimp Pro Tools M-Powered (Mac) 2 10-20-2009 10:10 AM
Selecting Area Between 2 Break Points Sparky1 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 02-15-2009 04:19 PM
Selecting between markers from 10 and above. DannyVanSpreuwel Pro Tools TDM Systems (Mac) 8 10-07-2000 12:30 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:45 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com