Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-15-2008, 07:06 PM
pguy pguy is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 443
Default Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Hey Everyone,

Can some one please shed some light how I can correct and eliminate this hollow thin sound, which I guess means that they are out of phase, whenever I duplicate my sax track.

I also think it's what called "Comb Filtering".

I've heard that you're supposed to have the identical plugins on each track and the just bypass the plugins on one of the tracks and that is supposed to eliminate this.

But unfortunately it's not working for me.

Not sure what I'm missing.

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 12-15-2008, 08:09 PM
RussUK RussUK is offline
Member
 
Join Date: Jul 2002
Location: Northern Ireland
Posts: 3,725
Default Re: Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Press CTRL and the Apple key and then click at the bottom of one of the tracks where it currently shows the db level, keep clicking and then it will show the delay (in samples) on all tracks. These should be identical on both tracks, if not use the delay plugin to correct or the spot option to move it by the samples it differs by.
__________________
I work with amazing people who do incredible things.

Founder of the Expert Sites.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-15-2008, 08:29 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 38,452
Default Re: Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Describe what you are trying to accomplish. Maybe there is a better way.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 12-15-2008, 09:06 PM
pguy pguy is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 443
Default Re: Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Basically, what I like to do to get some edge or some contemporary gritty or different tone to my alto sax as apposed to just the basic classic sax tone..... is to duplicate the track and the select a particular frequency range on an EQ and filter out all of the frequencies, then compress it and blend it with the original track.

I got the idea from Kenny Gioia where he created what he calls a vocal exciter.

He was going for a breathy vocal tone but did not want to just add high end EQ to the vocal track.

So he duplicated the track, added EQ to the duplicated track, filter out everything from about 5k down (extreme high pass filter).... then compressed the heck out of it and then blended it in with the original track.

I worked well and sounds really cool.

It does sound really good on the sax but, the tone gets hollow and loses its body and changes even when I just duplicate the track with nothing else on it.....
or... duplicate the track and what ever plugins are on the first track, with no EQing done yet.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-15-2008, 09:06 PM
robo6675 robo6675 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Minneapolis, MN
Posts: 284
Default Re: Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Was the sax completely isolated from everything elese that was tracked? If you used more than one mic and they were at similar distances away from the sound source, you could zoom in and precisely align them...some people swear by doing this. Myself I tend not to because i think comb filtering adds an interesting element SOME times.

Also, did you try just flipping the polarity via a trim plugin?
__________________
MacBook Pro (silver) 2.5 GHz Intel Core 2 Duo - 4 GB RAM - 10.6.6 - PT9 - 003 BLA sig mod
Terrarium
HD3 Accel on a PowerPC - OS 10.5.7 - PTHD 8.0cs2
(3)192/SYNC IO/CS HEDD192/Studer A27/Neve 48 Ch. VR console
Reply With Quote
  #6  
Old 12-15-2008, 09:10 PM
robo6675 robo6675 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Minneapolis, MN
Posts: 284
Default Re: Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Thats not going to be a simple phase issue. Suggestion: listen to the original and the one your tweaking at the same time. Make them sound good together, not seperate.
__________________
MacBook Pro (silver) 2.5 GHz Intel Core 2 Duo - 4 GB RAM - 10.6.6 - PT9 - 003 BLA sig mod
Terrarium
HD3 Accel on a PowerPC - OS 10.5.7 - PTHD 8.0cs2
(3)192/SYNC IO/CS HEDD192/Studer A27/Neve 48 Ch. VR console
Reply With Quote
  #7  
Old 12-15-2008, 09:16 PM
pguy pguy is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 443
Default Re: Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Yes.. Robo, it was only one mic and it was isolated from everything else.

I 'm using midi files for my background tracks.

I also agree that it does also give a different interesting effect that I probably will use at on time or another.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-15-2008, 09:19 PM
pguy pguy is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 443
Default Re: Duplicating Tracks... Out of Phase Issues

Forgot to add that.....

They're not going to sound good separately because the duplicated track is getting some extreme specialty EQ and then compression.... then, to mildly blend it back in with the original recorded track.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Duplicating Tracks (Why is it so slow?) Heck 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-16-2009 10:14 PM
Tricks, Duplicating Tracks? texastone 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 09-11-2006 07:36 PM
duplicating tracks kindkind 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-04-2005 07:38 PM
Duplicating Tracks Sheep 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 03-07-2005 11:57 AM
Question about Duplicating Tracks jpoprock 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 01-03-2004 02:41 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:39 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com