Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-17-2022, 12:52 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,796
Default Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

I'll have an Avid HD IO interface and a Prism Titan interface (w/ HDX module installed). I'd like the Titan to be the master clock with the Avid slaving to that clock. I have a Native Thunderbolt box which has two Digilink ports.

What's the ideal way to connect these? Should I daisy chain: sending one Digilink cable from the Native Thunderbolt to the Titan's primary HDX port and then connect the Titan's expansion port to the Avid IO's primary port?

Or, should I use both of the HD Native's ports? One going to the Prism, the other going to the Avid? This seems wrong, but that's why I'm asking.

As far as Loopsync, the Prism doesn't have Loopsync, it has wordclock in and out. How do I connect both boxes so that clocking is correct?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-17-2022, 12:59 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 23,280
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

It does not matter how you connect digilinks (except daisy chaining hop cable should be short) but you need to mind the clocking. Prism is your master clock so you send word clock output to Avid's WC input, not loop sync.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-17-2022, 01:04 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,796
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

That was my assumption. Thanks!
Reply With Quote
  #4  
Old 09-17-2022, 01:46 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 3,176
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

And then make sure and go to Session Setup and in the top option, flip to the HD I/O and then select wordclock. The HD I/O will stay on internal otherwise. The "master clock" setting in Hardware Setup does NOT tell all the other hardware where to get clock. And despite the Session Setup clock choices at the top looking like a selector, it is actually not other than the last one set becomes the loop master. BUT to set where each piece of hardware looks for clock, you have to flip to each one in that list and select where it should find clock (you'll see the lights on the interface change.)
__________________
Pro Tools Ult 2022.7, HDX 3, MTRX/SPQ, HD OmniS1 x 2, FireHD x 2, Dock, iPad Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6RAM 64GB, SSD 4 x 4TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #5  
Old 09-17-2022, 02:09 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,796
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

Thanks BScout. These are things I dealt with often 15 years ago but I haven't changed hardware in ages. I could easily have missed those wordclock settings.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-24-2022, 03:48 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,796
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

Prism says to use the Avid's loopsync ports. This makes since because the Prism is essentially operating as an Avid HD.

So it's Prism WC output to Avid loopsync input, then Avid loopsync output back to Prism WC input. In this scenario the clock is stable.

I actually did start this process by using the Avid's WC input but things were a bit haywire when switching sample rates.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-24-2022, 10:42 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,936
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

(I even read the manual) Not just running a word clock off the sync, but they actually implement the loop sync master/slave selection.... very nice.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-24-2022, 11:15 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,796
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
(I even read the manual) Not just running a word clock off the sync, but they actually implement the loop sync master/slave selection.... very nice.
They're impressive! The lengths they'll go to to appease the 13 people who've bought their HDX module...
Reply With Quote
  #9  
Old 09-24-2022, 11:22 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 16,936
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

They make some really great high end stuff, I remember drooling over a rack of ADA-8XR in the past. Had to have a little lay down.

I'm glad you did not go with messing around with upgrades.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-25-2022, 01:06 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,796
Default Re: Multiple interfaces: ideal Loopsync and Digilink cabling?

Quote:
Originally Posted by Darryl Ramm View Post
They make some really great high end stuff, I remember drooling over a rack of ADA-8XR in the past. Had to have a little lay down.

I'm glad you did not go with messing around with upgrades.
Me too!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sample accurate digilink interfaces in 2019? LDS Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 34 01-23-2022 07:29 PM
Interfaces under Inputs say DigiLink N/A. What's going on? [solved] Focuret Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 0 03-17-2018 11:23 AM
List of third-party Digilink interfaces? Matt Hepworth Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 12 07-20-2017 10:45 AM
SPDIF cabling vs. Hi-Qual RCA cabling - difference? SixChurchStreet 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 04-12-2007 05:16 PM
"Y" cabling interfaces Tweachzone Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 12-07-2002 01:22 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com