Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-28-2021, 05:04 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,423
Default Running Pro Tools 11 on windows 10

I saw a discussion on Gearspace that I thought might be of interest to some on the DUC:

Avid Pro Tools 11 causing Windows Blue Screen of Death

Quote:
Originally Posted by SeanEarle:
Found the solution! Problem is the "PACE License support" app that is installed along with Pro Tools. Some sort of compatibility issue with the iLok driver that gets installed with Pro Tools on Windows 10.

Here's what worked for me...

I installed Pro Tools as normal and chose to "Restart Later" when it prompted me to restart.

I then went into Add or Remove programs and I uninstalled the "PACE License support" that was also installed during the Pro Tools installation. After I uninstalled, I restarted the computer.

Tried to run Pro Tools and of course it won't work without the iLok License support installed. I then went to iLok.com and installed the latest version of the iLok License Manager. Tried Pro Tools again and it worked!

As of now, Pro Tools 11 and Windows 10 have both been operating smoothly as normal! I am thrilled. Good luck my friends.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini M1, 16gb RAM. MacOS 11.6.3 Big Sur. Pro Tools 2020.12.1.191.
Focusrite Scarlett 6i6, Dynaudio BM6p, Artist Mix, SSL UC1.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-28-2021, 05:10 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,953
Default Re: Running Pro Tools 11 on windows 10

I wouldn't be so brave to even dare to try. It was W7/8 era product...
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-28-2021, 05:28 AM
Ben Jenssen's Avatar
Ben Jenssen Ben Jenssen is offline
Member
 
Join Date: May 2000
Location: Oslo
Posts: 4,423
Default Re: Running Pro Tools 11 on windows 10

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
I wouldn't be so brave to even dare to try. It was W7/8 era product...
I don't think it's such a crazy idea; that PT11 crashing on win 11, even though not supported, could be caused by the Pace extension rather than PT11's incompatibility. Two guys on that thread says the method works.

Anyway, some might find it's worth a try.
__________________
Life-long audio enthusiast and small studio owner. Retired.
Mac Mini M1, 16gb RAM. MacOS 11.6.3 Big Sur. Pro Tools 2020.12.1.191.
Focusrite Scarlett 6i6, Dynaudio BM6p, Artist Mix, SSL UC1.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-28-2021, 05:34 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,953
Default Re: Running Pro Tools 11 on windows 10

Yeap, always someone. Not supported does not necessarily mean not working. But you are on your own by doing so. You have no idea how many times I have posted here about unsupported OS/PT combination and given compatibility information. Sheesh, I would not care if people try whatever if they just try it themselves...
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 10 & ASIO4ALL on a Mac running Windows aj88keys Pro Tools 10 1 01-09-2012 01:39 AM
No sound available to Windows when Pro Tools LE is running? Dr. Spankenstein 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 08-20-2010 01:23 PM
Pro tools on an intel mac running windows? MagicG Pro Tools TDM Systems (Win) 1 06-22-2008 10:59 AM
Pro tools HD on an intel mac running windows XP? MagicG Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 06-22-2008 03:26 AM
Running Pro Tools on Windows in an Apple? FutureHope 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-15-2006 06:17 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:20 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com