Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-22-2017, 02:47 PM
NuclearMedia NuclearMedia is offline
Member
 
Join Date: Apr 2012
Location: Atlanta, GA
Posts: 3
Default "Cannot start playback. The network clock is not locked. Please try again." PT 12.7

Windows 10
PT 12.7
Radeon R9 390X 8 gb Card
32gb Ram
Intel i7 4790K
Samsung Evo m.2 950 SSD

I have used every format possible, including Pro Res 422/444 and DNxHD, and I still get the "Cannot start playback. The network clock is not locked. Please try again.". I'm on an edit deadline and my ship is sicking fast. PT 12.7 is unusable at this point and I'm ready to walk away from PT all together. I have tried disable/enable video... Nothing. Reset buffer size... Nothing. Video track offline/online... Nothing. I am not working from a satelite. All media is local and pulling from SSD main drive. No server or cloud system. What am I doing wrong? I'm exporting media from Adobe Media Encoder as "DNxHR/DNxHD MXF OP1a" and I get the same error over and over.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-22-2017, 05:02 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,716
Default Re: "Cannot start playback. The network clock is not locked. Please try again." PT 12

Check here:
https://www.google.com/webhp?sourcei...+is+not+locked.

If you have any video hardware drivers installed, uninstall them (satellite, dx).

There is a report found on the google search that says it could be plugin related. See the link on sweetwater.
__________________
James Cadwallader

Mac Studio, 64GB RAM, 1 TB SSD, Glyph 2TB USB3 HDD, Mac OS Monterey 12.6.

Pro Tools Ultimate 2022.9, HD Native, Focusrite Red 8Pre (Mac)
Pro Tools 2020.12, Mbox3 (Win)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 02-22-2017, 05:29 PM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Avid
 
Join Date: Sep 1999
Location: Earth
Posts: 10,062
Default Re: "Cannot start playback. The network clock is not locked. Please try again." PT 12

We've heard similar reports related to WASAPI. If using that for playback do you have something else besides Windows Audio Device to try as your Playback Engine? (Launch PT and hold N when you see the splash screen until the Playback Engine window opens.)
__________________
Reply With Quote
  #4  
Old 02-23-2017, 11:33 AM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Avid
 
Join Date: Sep 1999
Location: Earth
Posts: 10,062
Default Re: "Cannot start playback. The network clock is not locked. Please try again." PT 12

FYI- One of our techs created avid.force.com/pkb/articles/troubleshooting/no-WASAPI-with-video which explains this and provides a workaround. Hope that helps.
__________________
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video problem: Network Clock not locked, but... minister Post - Surround - Video 4 09-15-2016 04:00 PM
video playback error - network clock is not locked - satellite off markuse Post - Surround - Video 2 01-28-2015 01:28 AM
The video engine could not start the playback because the clock isn't locked? def3mno62 Pro Tools 11 2 04-04-2014 12:43 PM
Network clock not locked?? bdangler Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 15 10-09-2013 08:15 AM
Network clock not locked?? bdangler Post - Surround - Video 1 01-14-2013 09:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:11 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com