Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-01-2022, 05:42 AM
kaonashi kaonashi is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: London
Posts: 32
Default HDX on mac Studio 2022.10

Hello,

Running two separate of mac studios with thunderbolt HDX chassis and getting the same error message inconsistently when booting pro tools.

Unable to find an Audio Interface attached to the first HDX card. Please check the power and digilink cables and click ok to rescan. Cancel to open the Playback Engine Dialog and select a different device.

PT Version 2022.10
Mac Studio (2022)
M1 Ultra
128GB RAM

I've found an inconsistent workaround which is to either quit and relaunch pro tools / change the playback engine or switch the number of voices from HDX 1 to HDX 3 can kick it in and it sees the 3 HDX cards.

Has anyone else seen this and have any idea what might be causing it? Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 11-01-2022, 06:08 AM
its2loud its2loud is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Los Angeles
Posts: 2,326
Default Re: HDX on mac Studio 2022.10

There are so many threads about Mac Studio having issues with thunderbolt chassis and HDX.

One of the most common solutions is to have the chassis plug into a Thunderbolt Dock and not directly into the Mac.

Feel free to search the forums
Reply With Quote
  #3  
Old 11-01-2022, 08:00 AM
glasswing glasswing is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: vancouver Island b.c. Canada
Posts: 230
Default Re: HDX on mac Studio 2022.10

I haven't had any problems yet. I use the Avid Thunderbolt Chassis (one card). Plugged directly in to the Mac Studio.
__________________
Mac Studio Ultra / 128 RAM/2TB HD / Avid HDX Chassis / 2 X Sonnet Echo Dual NVMe Thunderbolt Docks w Samsung 970 EVO Plus (6TB) / Avid C24 / Avid 16X16 I/O Analog / Lynx Aurora 16/16 1/O Analog / Dangerous 2 Bus / Benchmark ADC1
www.glasswing.com
www.richardsales.com
Reply With Quote
  #4  
Old 11-01-2022, 02:17 PM
Peter Duemmler Peter Duemmler is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Neuwied, Germany
Posts: 787
Default Re: HDX on mac Studio 2022.10

Quote:
Originally Posted by glasswing View Post
I haven't had any problems yet. I use the Avid Thunderbolt Chassis (one card). Plugged directly in to the Mac Studio.
Same here. No problems at all.
__________________
http://www.merlinsound.de
Reply With Quote
  #5  
Old 11-04-2022, 01:26 PM
darcey darcey is offline
Member
 
Join Date: May 2021
Location: US
Posts: 3
Default Re: HDX on mac Studio 2022.10

I had the similar kind of issue which I was able to resolve by having the chassis plug into a Thunderbolt Dock.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-07-2022, 04:46 AM
kaonashi kaonashi is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: London
Posts: 32
Default Re: HDX on mac Studio 2022.10

Quote:
Originally Posted by its2loud View Post
There are so many threads about Mac Studio having issues with thunderbolt chassis and HDX.

One of the most common solutions is to have the chassis plug into a Thunderbolt Dock and not directly into the Mac.

Feel free to search the forums
Thanks for your reply, information on this is harder to find than you suggest but thanks anyways for your recommendation on the Thunderbolt Dock, which dock are you using specifically?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-18-2022, 02:50 PM
lancemcv's Avatar
lancemcv lancemcv is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Rockland County, NY
Posts: 529
Default Re: HDX on mac Studio 2022.10

Try booting the Mac Studio without the thunderbolt chassis plugged in then turn it on and plug it in, if it still gets the error then reboot with it still attached and see if that works. Sometimes the thunderbolt ports need to be woken up. If it still doesn't work try a pram reset with the chassis turned on and attached that may do the trick.
__________________
Mac Pro 5,1 12 core 3.46ghz
OS X 12.6.1
Opencore 0.8.6
Pro Tools Ultimate 2022.10
Mac Pro 2009 upgraded to 5,1 12 core 3.46ghz
GPU RX6800XT, Samsung 970 EVO Plus pcie boot drive, Titan Ridge flashed for Mac.
Midas M32r console. iPad Pro with Avid Control
Reply With Quote
  #8  
Old 11-19-2022, 04:19 PM
Branko's Avatar
Branko Branko is offline
Member
 
Join Date: Jan 1999
Location: Lisbon, Portugal
Posts: 608
Default Re: HDX on mac Studio 2022.10

The dock solution works. I used OWC Thunderbolt Hub for my Mac Mini M1 and it solved the problem
__________________
------------------------
Branko Neskov c.a.s.
www.loudness-films.pt
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 2022.4 on Mac Studio M1 Ultra Selle Sellink Pro Tools 47 06-05-2023 01:42 PM
Pro Tools Studio 2022.9 problems. Please help me Simonluka Pro Tools 16 10-20-2022 09:52 AM
Graphic inconsistencies PT Studio 2022.7 ChrisRR Pro Tools 0 09-13-2022 06:32 PM
Install Issue W10 & PT Studio 2022 nymills Windows 12 09-09-2022 02:24 PM
PT 2022 Studio with MBP mid 2012 NeoAle73 Getting Started 0 04-27-2022 12:27 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:23 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com