Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-25-2009, 06:41 AM
Greg F Greg F is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
Default midi timing erratic even with click on LE 7.3

Hi all,

If I open a brand new session, then create a click track, the timing is all over the place..not a subtle issue, but brutally off.

Playing back audio works fine.

1. I am running XP with SP3 on a Core 2 duo based machine. SO this means I have the dual core hot fixes mentioned on the digidesign site...so no that doesn't help.

2. I have down loaded the latest 7.3.1 etc version.

3. I have trashed my preferences.

Any other suggestions?

Greg
Reply With Quote
  #2  
Old 06-25-2009, 07:00 AM
Banana Banana is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 206
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

I noticed something here the other day, which is probably unrelated to your particular problem.

When I imported a midi file into my fresh session, the timing was all over the place. If I added the midi by drag and drop, it worked fine.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-25-2009, 08:12 AM
Jenk2k Jenk2k is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: FL
Posts: 468
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

I had this problem before. You need to be at a low buffer. Im sure you are though. The problem in my case was related to using mismatched RAM. All sticks must be same size and same speed. I had 2.5gb in mine. The minute i took the 512 stick out problem solved. immediately.
__________________
We don't have the user centricity. Until we understand context, which is way beyond presence — presence is the most trivial notion, just am I on this device or not; it doesn't say am I meeting with something, am I focused on writing something. [LIST][*]Bill Gates .NET Briefing Day Speech (24 July 2002)
Reply With Quote
  #4  
Old 06-26-2009, 06:57 AM
Greg F Greg F is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

Have tried different buffer settings....no joy....
RAM is new and matching (PC is new)...no joy...

Any other thoughts?
Reply With Quote
  #5  
Old 06-26-2009, 01:28 PM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,828
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

Quote:
Originally Posted by Greg F View Post
Have tried different buffer settings....no joy....
RAM is new and matching (PC is new)...no joy...

Any other thoughts?
Have you tried all the other suggestions in the General Troubleshooting thread yet?
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #6  
Old 06-26-2009, 06:07 PM
Greg F Greg F is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

Hi DIGI Support....

I am now desperate...

I have:
  1. All suggestions on the trouble shooting (twice)
  2. Loaded latest bios etc
  3. Uninstalled protools and all plugins
  4. Reinstalled protools 7.3 le with no extra plugins
  5. Opened a new session, and loaded the click track
  6. A one bar loop with only the click track jumps and stutters dramatically

    Sandra list is below. I am at the point of contamplating getting new motherboard etc ???

    Note that I can load a large and complicated audio session with lots of plugins and automation and it runs just fine...this is just a midi timing problem.

    Again, I am desperate for suggestions as at the moment I can't work.

    Sandra List:

    Windows XP SP3, Protools LE 7.3, MBOX 2


    Processor
    Model : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8500 @ 3.16GHz
    Speed : 3.17GHz
    Cores per Processor : 2 Unit(s)
    Threads per Core : 1 Unit(s)
    Type : Dual-Core
    Integrated Data Cache : 2x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
    L2 On-board Cache : 6MB, ECC, Synchronous, ATC, 24-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

    System
    Platform Compliance : Intel vPro
    Mainboard : Intel Corporation DG45ID
    BIOS : Intel Corp. IDG4510H.86A.0077.2008.0725.1734 (07/25/2008)
    Bus(es) : X-Bus PCI PCIe IMB USB FireWire/1394 i2c/SMBus
    Multi-Processor (MP) Support : No
    Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
    Total Memory : 3GB DIMM DDR2

    Chipset
    Model : Intel P45/P43/G45/G43 DRAM Controller
    Front Side Bus Speed : 4x 333MHz (1.33GHz)
    Total Memory : 4GB DIMM DDR2
    Memory Bus Speed : 2x 400MHz (800MHz)

    Memory Module(s)
    Memory Module : Kingston 2G-UDIMM 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-23-6-3)
    Memory Module : Kingston 2G-UDIMM 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-5-5-18 3-23-6-3)

    Video System
    Adapter : NVIDIA GeForce 8400 GS (16 SP 1.4GHz, 512MB DDR2 2x400MHz, PCIe 2.00 x16)

    Graphics Processor
    Adapter : NVIDIA GeForce 8400 GS (128SP 1.4GHz, 512MB 2x400MHz Integrated Graphics)

    Storage Devices
    WDC WD5001AALS-00L3B2 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 32MB Cache) : 466GB (C:) (D:)

    Logical Storage Devices
    Hard Disk (C:) : 77GB (NTFS) @ WDC WD5001AALS-00L3B2 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 32MB Cache)
    Hard Disk (D:) : 368GB (NTFS) @ WDC WD5001AALS-00L3B2 (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 32MB Cache)
    V702 (E:) : 508MB (CDFS)

    Peripherals
    LPC Hub Controller 1 : Intel LPC Interface Controller
    LPC Legacy Controller 1 : T0 F1-01h
    Audio Device : Intel HD Audio Controller
    Serial Port(s) : 1
    Disk Controller : Intel 4 port SATA IDE Controller
    Disk Controller : Intel 2 port SATA IDE Controller
    USB Controller 1 : Intel USB UHCI Controller #4
    USB Controller 2 : Intel USB UHCI Controller #5
    USB Controller 3 : Intel USB UHCI Controller #6
    USB Controller 4 : Intel USB EHCI Controller #2
    USB Controller 5 : Intel USB UHCI Controller #1
    USB Controller 6 : Intel USB UHCI Controller #2
    USB Controller 7 : Intel USB UHCI Controller #3
    USB Controller 8 : Intel USB EHCI Controller #1
    FireWire/1394 Controller 1 : Intel FW322/323 IEEE1394 OHCI FireWire Controller
    SMBus/i2c Controller 1 : Intel 801xx/63xx SMBus

    Network Services

    Power Management
    Mains (AC) Line Status : On-Line

    Operating System
    Windows System : Microsoft Windows XP Home 5.01.2600 (Service Pack 3)
    Platform Compliance : x86
Reply With Quote
  #7  
Old 06-27-2009, 08:51 PM
Dazzahaz Dazzahaz is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 4
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

Ive got this problem too. This isnt the first time, I also had it on a different computer, same version of pro tools (7.3) same operating system (xp).

I had solved it but cant remember how, I still have pro tools on the other computer working fine. Ive compared the midi drivers, the none working one uses diomidi.dll under legecy audio drivers which isnt working properly, the working one has digidesign midi drivers (which I dont understand as they are the same version of pro tools??).

I found this article http://www.digidesign.com/index.cfm?...1&itemid=15394, which tells you how to remove these driver, but has no information why and how to replace with the Digidesign Mbox 2 drivers.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-27-2009, 09:36 PM
Greg F Greg F is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

Hi,

Thanks for the suggestions, but:
  • I have the mbox drivers installed: and,
  • The problem happens even with the click track, which is an internal to protools instrument, ie can't see how it would access the drivers
  • Basically it behaves as if there was a crazy and randomly varying tempo map in the background, which was only affects midi!

    Any other suggestions??
Reply With Quote
  #9  
Old 06-28-2009, 12:24 AM
Dazzahaz Dazzahaz is offline
Member
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 4
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

Ive spent a few hours getting my drivers setup the same way as the working version and that doesnt change a thing.

Ive noticed that sometimes it wont play at all until pressing the play button a few times, some notes will play others wont, sometimes it tries to catch up by playing the missed notes very quickly. Sometimes it will just play one note, then maybe later sometime, even if the sequence is over it will play a few more.

Ive looked everywhere for an answer and seen nothing, Ive remove protools and reinstalled, installed the update, just got the same result.

Ive really enjoyed working in pro tools but Im getting to the end of my patience, no VSTs, expensive plugins and a this crazy problem. There is the option of the $150 upgrade to version 8, but theres no guarantee I wont get this problem still.

Frustration!!
Reply With Quote
  #10  
Old 06-29-2009, 08:29 AM
Jenk2k Jenk2k is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: FL
Posts: 468
Default Re: midi timing erratic even with click on LE 7.3

Do not update to 8 to solve this problme. What midi interface are you using? any hardware stuff? if not jus tthe 002 what are you clocking to?

if you have a digimax or an external device like an octopre or something coming in via SPDIF, make sure to set the clock to it, and not the internal clock. This can also create huge problems.
__________________
We don't have the user centricity. Until we understand context, which is way beyond presence — presence is the most trivial notion, just am I on this device or not; it doesn't say am I meeting with something, am I focused on writing something. [LIST][*]Bill Gates .NET Briefing Day Speech (24 July 2002)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Click track erratic in Pro Tools 7.3.1 mbender 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 09-03-2013 06:09 PM
> PT 8 Intermittent, Erratic Audio Timing Howardk Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 03-12-2009 12:46 AM
Erratic timing with MIDI Olixka MIDI 2 01-12-2008 09:31 AM
Click instrument is erratic! csselement 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 06-08-2007 09:46 PM
Erratic Midi Click w/Motu Micro Lite Oufti 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-17-2003 05:12 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:55 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com