Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 10-26-2022, 02:47 AM
Schottlandru Schottlandru is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Munich
Posts: 164
Default Re: PT GUI laggy - other apps smooth

OK, it is very probably NOT the OneDrive mirror service starting up as once it kicks in during Windows running (it has delayed start/automatic), the ID doesn't appear.

Back to looking for other services that kick in automatically/delayed start when Event ID 5382 happens.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-26-2022, 08:49 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,503
Default Re: PT GUI laggy - other apps smooth

Quote:
Originally Posted by Schottlandru View Post
OK, it is very probably NOT the ...
Restore boot image from before the issue occurred.
Do all AVID optimizations. Even if you think you've done them all already, just check them again and don't skip anything - at least until you've found the issue.
Do all AVID troubleshooting steps. Even if you think you've done them all already, just check them again and don't skip anything - at least until you've found the issue.
Go through the Windows system settings and basically turn off most of that stuff. You can Google/Youtube for suggested Windows optimizations "for gamers".
Uninstall graphics drivers, then install latest from Nvidea site only.
Kill startup items. (This is one of the the AVID troubleshooting steps above.)
Make sure ALL plugs are up-to-date. All of them.
Take all Windows updates.
Run CCleaner (clean plus also reg clean). Run a spyware scan. Update browser. Delete cookies.
Test Pro Tools by creating a brand new session (your old sessions might be corrupt)
Thoroughly uninstall Pro Tools. Reinstall.
Windows clean install...
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 11 / i9-11900K @ 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / 4TB WD850X / Gigabyte Z590 Vision D / PreSonus 2626
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / older HP ProBook with i7 / U-PHORIA UMC1820
Legacy (still works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI 001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
  #13  
Old 10-26-2022, 12:42 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,981
Default Re: PT GUI laggy - other apps smooth

Are all your plug-ins up-to-date? A bad plug-in doesn't have to be instantiated in a session as Pro Tools scans all plug-ins at start up. One trouble shooting tip is to move all plug-ins to the Unused Folder, delete Pro Tool's Plug-in Database - Trasher is great for this as well as saving and restoring Preferences - Rebooting and then starting Pro Tools. All the standard plug-ins that come with Pro Tools will be automagically put back in the proper Folder. Does Pro Tools now run as expected? If so, it's a plug-in. You can move some back at a time, deleting the Plug-in Database and Rebooting until you find the culprit. Some people put them back by manufacturer.

If Pro Tools still does not operate correctly with just the stock plug-ins installed, you'll at least have found it is not a plug-in causing the issue and can move on to other trouble shooting.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
SonoBus
Source-Connect: brucehayward
Options for Remote Direction
Reply With Quote
  #14  
Old 10-26-2022, 01:45 PM
Schottlandru Schottlandru is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Munich
Posts: 164
Default Re: PT GUI laggy - other apps smooth

Thanks, yes removing plugins from the folder doesn't change it, also trashing prefs etc.

I remember roughly 12 years ago there was a weird issue between an iLok Pace installation and Skype or sth like that, which led to PT crashes. This feels similarly weirdly wired.

More hunting down services, anything trying to cloud sync, a possible Zombie return of OneDrive etc tomorrow.
Reply With Quote
  #15  
Old 12-08-2022, 06:34 AM
Schottlandru Schottlandru is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Location: Munich
Posts: 164
Default Re: PT GUI laggy - other apps smooth

A followup... the issues has been solved, and it is really annoying - even though removed, there were traces of Avast still active.
WindowsPerformanceRecorder showed a short access of an Avast service and ntdll.dll, following in GUI lag logs for ProTools.

So really annoying as it indeed was something that had been gotten rid of (or so I had thought).

Shows you... even clean boots/starts aren't what they claim.
Thanks to all who offered help - maybe the results can be helpful to others (double check removals of antivir-solutions).
Reply With Quote
  #16  
Old 12-08-2022, 08:52 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,503
Default Re: PT GUI laggy - other apps smooth

Quote:
Originally Posted by Schottlandru View Post
A followup... the issues has been solved, and it is really annoying - even though removed, there were traces of Avast still active.
WindowsPerformanceRecorder showed a short access of an Avast service and ntdll.dll, following in GUI lag logs for ProTools.

So really annoying as it indeed was something that had been gotten rid of (or so I had thought).

Shows you... even clean boots/starts aren't what they claim.
Thanks to all who offered help - maybe the results can be helpful to others (double check removals of antivir-solutions).
great!
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 11 / i9-11900K @ 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / 4TB WD850X / Gigabyte Z590 Vision D / PreSonus 2626
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / older HP ProBook with i7 / U-PHORIA UMC1820
Legacy (still works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI 001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
12.8.3 GUI Laggy jeffpardo Pro Tools 12 4 01-20-2018 07:47 PM
Laggy GUI with Soundtoys echoboy Raoul23 Pro Tools TDM Systems (Win) 7 02-21-2017 06:26 AM
Pro Tools 10 Laggy dairyman3833 Windows 7 05-14-2012 07:08 AM
ProTools got very laggy paintballnsk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 02-22-2008 11:06 AM
PT 7.3 SUPER LAGGY??? cfb25 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 12-20-2006 12:51 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:34 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com