Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-20-2014, 10:50 AM
xoadc's Avatar
xoadc xoadc is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Canada
Posts: 11
Default mbox mini suddenly stopped playing sound

Hi there,

I have an mBox mini (1st gen), and protools 9, on a macbook pro 5.5 (OSX10.6.8) and everything was working fine when I left the studio yesterday.

but today suddenly, no sound is being output from either the speaker outs in the back nor from the headphone out in the front.

It is being read by the computer, shows up in the list of sound input and output devices, and the blue LED light is on. The audio output and input is set up for Avid mbox mini, but no sound is coming out of any of the ports (nor from the computers internal speakers either)

I've read through the forums on here, but most people who had this problem were on windows based computers, or they were having trouble getting sound to work for non-protools applications... I'm on a mac, and can't get it to work for any applications.

any ideas?
__________________
----------------------------
my toolkit:
MacPro (late 2013), OS X 10.10.3
3.7 GHz Quad-Core Intel Xeon E5
Protolls 11 + Mbox Mini

MacBook Pro 5,5, OS X 10.6.8
Intel Core Duo, 2.26 GHz, 8 GB memory
Protools 9 + Mbox Mini

Protools 4.1 + Mbox 1

Sonic Visualiser 2.3
Studio One2 v. 2.0.7
Soundtrack Pro 3.0.1
Audacity v. 1.3.13
FScapev0.72
Final Cut Pro 7.0.3
Modul8 2.6.4
Pd-extended 0.41.4
Reply With Quote
  #2  
Old 05-20-2014, 11:21 AM
Bruce Paine's Avatar
Bruce Paine Bruce Paine is offline
Admin Emeritus
 
Join Date: Apr 1998
Location: Carmel, CA
Posts: 2,824
Default Re: mbox mini suddenly stopped playing sound

Have you tried reinstalling the drivers/preference pane?

Mbox 2 Mini Drivers
__________________
Bruce Paine
System Details
Reply With Quote
  #3  
Old 05-20-2014, 11:52 AM
xoadc's Avatar
xoadc xoadc is offline
Member
 
Join Date: May 2014
Location: Canada
Posts: 11
Default Re: mbox mini suddenly stopped playing sound

Not yet.

It's an mBox 1 mini... not 2

A friend just sent me a program for reinstalling the protools preferences first.
I also adjusted a few things in settings, hardware, and playback engine.

That enabled me to get it working within protools.. woot!
but outside of protools.

I have a performance in two days and was planning to use the mbvox mini as the soundcard... for pure data and modul8.... so now, I'm going to reboot and see if I can get it working for those programs again.

right now, when I go into my general system preferences, under audio, if I select mbox mini... I get a message saying "the selected device has no output controls, and a symbol that looks like "do not enter"... circle with a diagonal line through.

hopefully rebooting will help now that I have adjusted some settings in protools.
__________________
----------------------------
my toolkit:
MacPro (late 2013), OS X 10.10.3
3.7 GHz Quad-Core Intel Xeon E5
Protolls 11 + Mbox Mini

MacBook Pro 5,5, OS X 10.6.8
Intel Core Duo, 2.26 GHz, 8 GB memory
Protools 9 + Mbox Mini

Protools 4.1 + Mbox 1

Sonic Visualiser 2.3
Studio One2 v. 2.0.7
Soundtrack Pro 3.0.1
Audacity v. 1.3.13
FScapev0.72
Final Cut Pro 7.0.3
Modul8 2.6.4
Pd-extended 0.41.4
Reply With Quote
  #4  
Old 05-20-2014, 04:10 PM
Bruce Paine's Avatar
Bruce Paine Bruce Paine is offline
Admin Emeritus
 
Join Date: Apr 1998
Location: Carmel, CA
Posts: 2,824
Default Re: mbox mini suddenly stopped playing sound

The first Mbox Mini released was the Mbox 2 Mini. The second model was the Avid Mbox Mini. Confusing, because that was the "3rd gen" series of the Mbox product line, but the Avid branded line (the most recent) is only the second model of the Mbox Mini, Mbox Pro hardware.

In any case, it sounds like you need to download the Mbox 2 Mini drivers, which will then be accessed in your Mac OS System Preferences.
__________________
Bruce Paine
System Details
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mbox 3 Mini stopped working on all USB ports The Confused Monk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 03-24-2012 08:59 AM
My Mbox Mini suddenly has a HUGE latency problem! Dacvak 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 05-23-2010 03:19 PM
Mac Mini system sound not playing from Digi 002 JesWes 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-08-2009 01:32 AM
Mbox 2 Mini stopped working!!!! Have had it for over a yr!!! producer M.A. 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 04-07-2009 02:57 PM
right channel on original mbox stopped working suddenly ROCKNOID 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 04-11-2007 10:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com