Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools SE and Essential (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-25-2011, 09:13 AM
Dave Ray Dave Ray is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Melbourne, Australia
Posts: 2
Default [RESOLVED] Unable to rectify error 'Current Playback Engine doesn't support 44.1 kHz'

I'm a first time Pro Tools/M-Audio user. I've just acquired a Fast Track Pro which comes with Pro Tools SE. I am running an iMac OS 10.6.8.

I can record and playback properly in Garage Band, however I'd like to use Pro Tools SE as I understand it is compatible with Sibelius 7 which I will be loading in the next couple of days.

Having loaded Pro Tools SE, if I try to open a new session or a demo session in Pro Tools SE, I get this error message:

'Current playback engine does not support a sample rate of 44.1 kHz'.

I have attempted to set the input and output in Audio MIDI Setup to the in-built system and also tried to set the input and output in Audio MIDI Setup to the Fast Track Pro. I have also reloaded Pro Tools SE to see if, by reloading the application and the device driver, it would make a difference.

I can't open up a session in Pro Tools SE to enable me to access any menus it may have that could resolve the problem.

I'd appreciate your help.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-25-2011, 09:34 AM
Dave Ray Dave Ray is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Melbourne, Australia
Posts: 2
Default Re: Unable to rectify error 'Current Playback Engine doesn't support 44.1 kHz'

Apologies to all. In searching wider, someone had encountered this problem with the M-powered version. The trick was that I was using a connection via S/PDIF at 48 kHz and for some reason that upsets playback.

Problem solved.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Current Playback Engine does not support sample rate sharpo07 Pro Tools 11 7 01-08-2016 06:32 AM
"The current playback engine does not support a sample rate of 48 KHz" error when tr eyeshow Pro Tools M-Powered (Win) 19 09-09-2015 11:10 AM
The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz. allegrarc macOS 9 11-27-2014 10:43 PM
the current playback engine does not support a sample rate of 47.9 kHz mikevarela Post - Surround - Video 3 03-30-2013 10:26 AM
The current playback engine does not support a sample rate of 44.1 khz murdafew Pro Tools M-Powered (Win) 4 05-14-2010 04:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:15 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com