Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-18-2002, 04:16 AM
steins steins is offline
Member
 
Join Date: Jan 2000
Location: Norway
Posts: 392
Default ProTools LE Mixbus - how does it compare to TDM-systems?

Some people dislike mixing in PT because they claim the mixbus on TDM systems doesn't sound good. I won't go into that debate but I wonder, what are the differences between the mixbus on TDM systems versus the Native LE-system?

What I'm really asking is; will I hear any difference if I do a bounce-to-disc on a TDM system versus doing it on my 001-system?

I think this is a important question now, when a used MIX+ systems will be within reach for many current 001 owners.

Stein Tore
__________________
Stein Tore Sønsteli
My private mixing room: Pro Tools Ultimate 2020.11 (HDN), Mac Pro 5.1 OS X High Sierra, Avid I/O's, D-Command ES 8-fader.
Main studio at work: Pro Tools Ultimate 2020.11 (HDX-1), Mac Mini 2018 OS X Mojave, RedNet/Dante I/O's, Avid S6 24-fader.
Audio editing suites at work: Pro Tools Ultimate 2020.11 (HDN), Mac Pro 6.1, OS X Mojave, Avid Omni, Artist Series control surfaces.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-18-2002, 02:33 PM
lwilliam lwilliam is offline
Member
 
Join Date: Dec 1999
Location: Allison Park, PA (Near Pittsburgh)
Posts: 5,099
Default Re: ProTools LE Mixbus - how does it compare to TDM-systems?

The math is different: I think PTLE is floating point summing and TDM is fixed point, but it could be the other way around...

They ARE different, tho'.
__________________
Larry

PT 2021; MacBookPro M1; 16GB; Spectrasonics; Native Instruments, Toontrack, Waves...too many plugins.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-18-2002, 03:21 PM
who who is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: joesville, Montana, USA
Posts: 751
Default Re: ProTools LE Mixbus - how does it compare to TDM-systems?

There is a thread on the Mac TDM forum regarding this very question. Check it out.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-18-2002, 04:42 PM
crowdog crowdog is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Jim Thorpe, PA
Posts: 611
Default Re: ProTools LE Mixbus - how does it compare to TDM-systems?

That seems to be the opinion of some respected folks in the industry, although you'd probably be able to find other opinions to the contrary ........ I guess we need someone to A/B the two systems under controlled conditions, maybe get the opinion of some of the folks who use & know both systems.

Anyway check out this link : http://www.prosoundweb.com/recpit/viewtopic.php?t=39
__________________
___________________________________________
Mac Pro 2010 2 x 2.66 / 40GB RAM / OSX 10.13.6 / PT2020.5 / Metric Halo ULN-8
Reply With Quote
  #5  
Old 01-18-2002, 10:03 PM
bassmac bassmac is offline
Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Los Angeles
Posts: 1,754
Default Re: ProTools LE Mixbus - how does it compare to TDM-systems?

Brother Tony...That's a good link. Every time I here this explained by the Digi folks, they never commit to "which sounds best"...they do need to stay neutral of course.

I talked to some pretty respectable (Non-Digi) engineer types at NAMM who seemed to think the "summing" is what degrades the quality. The distortion you "can't see", along with a little jitter over lot's-O tracks = do-do.

Since it's human nature to fill up all available tracks, maybe it's the high TDM track count that's degrading their sound, and making the 001 sound more open or whatever.

Maybe this also explains why outputting to an analog console for mixdown sounds better, even though the board may be totally neutral (?)

Makes you think...
Reply With Quote
  #6  
Old 01-19-2002, 12:53 AM
Chompers Chompers is offline
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Springfield
Posts: 1,860
Default Re: ProTools LE Mixbus - how does it compare to TDM-systems?

The Digi 001 mix bus is better than the TDM.
Its the digi's only claim to fame.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
can I use the same protools with 2 systems? Blindman13 Pro Tools M-Powered (Mac) 1 09-10-2011 04:59 PM
Best AMD systems for protools converted 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-31-2008 06:28 AM
PTLE gain staging/mixbus questions... outoftune 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 03-20-2007 12:47 PM
Matching MixBus level with track channel during calibration. ODC Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 02-26-2002 10:51 AM
moving up from Protools free to one of the other protools systems John H Digidesign Hardware & Software 3 12-18-2000 11:14 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:08 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com