Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-09-2010, 06:20 AM
kingof6strings kingof6strings is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 13
Default clicking/popping noise during playback

I have one audio track with the miroslav philharmonik plug in running on it. I then have 6 midi tracks with output set to 6 separate channels within the plug in. When i play back the song i keep getting random popping and clicking sounds. Although some of them keep occurring in the same place, but on random occassions. I am using an axiom 49 midi controller that uses usb - not midi cable through my eleven rack. And have also edited some of the midi tracks manually with drawing tools etc. Does anyone know what causes this/ how to stop it.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-09-2010, 06:31 AM
The Dougfather The Dougfather is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: UK
Posts: 3,199
Default Re: clicking/popping noise during playback

Try reducing cpu cores in the playback engine by one. So if you have a dual core processor drop to one core etc.

Neearly all IK plugs require this in Pro Tools.
__________________
iMac i5 2.8GHz, Macbook Pro 2.4GHz, Pro Tools 10/11, MOTU 828mk2, Presonus Digimax FS, Presonus Firestudio Project, TC Konnekt 24D
---
iCON Photography
Reply With Quote
  #3  
Old 02-09-2010, 06:38 AM
kingof6strings kingof6strings is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 13
Default Re: clicking/popping noise during playback

thanks, but i am already running one core, and this clicking/popping still happens on all buffer sizes.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2010, 06:51 AM
The Dougfather The Dougfather is offline
Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: UK
Posts: 3,199
Default Re: clicking/popping noise during playback

Some samplers have their own optimization settings within the plugin, is this a possibility.

Where are the sample banks stored, external or secondary drive?
__________________
iMac i5 2.8GHz, Macbook Pro 2.4GHz, Pro Tools 10/11, MOTU 828mk2, Presonus Digimax FS, Presonus Firestudio Project, TC Konnekt 24D
---
iCON Photography
Reply With Quote
  #5  
Old 02-09-2010, 07:06 AM
kingof6strings kingof6strings is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 13
Default Re: clicking/popping noise during playback

i do not have an external hard drive, - everything is contained on my macbook pros hard disk. Also there are no preferences in miroslav that stop the clicks.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-09-2010, 07:21 AM
kingof6strings kingof6strings is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 13
Default Re: clicking/popping noise during playback

i have just realised the same click/pop randomly happens when i hit the stop button during playback. Also sometimes the automated volume swell at the start of my track doesn't work properly (gets stuck half way then goes to full volume instead of a gradual increase) this also happens randomly.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-09-2010, 08:35 AM
kingof6strings kingof6strings is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 13
Default Re: clicking/popping noise during playback

update: I have found through trial and error that the popping seems to stop if i stop the track during playback after the end of the song -once the whole track has played through. If i stop the track during playback in the middle of the song. and restart the song - the pops reappear. This doesn't make any sense to me, if someone could explain this it would be very helpful.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-09-2010, 10:13 AM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,138
Default Re: clicking/popping noise during playback

Quote:
Originally Posted by kingof6strings View Post
i do not have an external hard drive, - everything is contained on my macbook pros hard disk. Also there are no preferences in miroslav that stop the clicks.
I'd start here as running Protools sessions on the OS drive is a known problem. See the minimum system requirements. The sessions should be on a physically different drive than the system drive (not a partition) and run at 7200 RPM or faster. The internal drive in Macbook Pros are usually 5400 RPM only and again is the system drive. For a Macbook Pro, you should get a firewire drive (definitely not a USB drive) that spins at 7200 RPM of faster and has the Oxford chipset.
__________________
Obsidian Dragon
MacBookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
MacOS 11.5 running Protools 2021.6
Reply With Quote
  #9  
Old 04-12-2010, 10:16 AM
CREEPD'IN CREEPD'IN is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 42
Default Re: clicking/popping noise during playback

hey king of 6 strings this seems to be the identical problem im having check my thread titled "question" which i posted a few days ago, if you identify with what im saying, just wondering if you found anything that helped you because i tried a few things people have mentioned and nothin is helping me, if you have some insight i would appreciate it, thanks
Reply With Quote
  #10  
Old 04-12-2010, 10:31 AM
djmendoja djmendoja is offline
Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: San Francisco, Ca
Posts: 31
Default Re: clicking/popping noise during playback

Id have to agree with Obsidian Dragon... You are probably overloading your system- Get a faster(7400 rpm)external drive and use this as your main Pt drive. You will be very limited working off of your internal drive.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Popping/Crackling/Clicking Noise with no session open RobMacfarlane macOS 7 07-05-2013 10:31 PM
Clicking and Popping during recording and playback MikeX Pro Tools TDM Systems (Win) 0 05-30-2011 11:09 PM
Clicking and Popping Noise Funkle 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 28 09-05-2010 01:17 PM
Clicking / popping sounds during playback - why? ukiahbass 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 03-14-2007 09:17 AM
Popping/Clicking/Audible Noise Recording/Playback ByronVader Pro Tools M-Powered (Win) 1 08-13-2006 07:26 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:54 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com