Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-26-2009, 10:24 PM
oulablank oulablank is offline
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Seattle
Posts: 300
Default Power Outage !

While I was working at my HOME studio today there was a power outage . This is the first time this has happened to me . I was planning on getting some sort of UPS but procrastinating has finally snagged me for this happened without me having one. Once the power went , I turned everything to its off position. Power came back on , I powered up again . I expected hd errors and pop ups or corrupted sessions but everything seems to be fine. The only thing I lost was the guitar I was in the middle of tracking ! A bit surprised ! The 002 , the outboard gear . My question is , is there anything I should be checking for damage that wouldn't necessarily show itself at first glance ? Could anything inside my UA 6176 be damaged ? Or , if it's performing like usual then I got lucky ? A bit paranoid because I've heard of peoples gear ruined over a simple brown out without UPS , Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 07-26-2009, 10:44 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,861
Default Re: Power Outage !

If it all works and sounds normal, I'd say you dodged a bullet. Now go buy that UPS and count yourself a lucky man(or woman). Its one of the best $130 I ever spent. Don't forget to plug your external drives into it as well. I spaced out and had my firewire drive plugged into a wall outlet(too lazy to crawl behind the rack) and a power failure sent the drive up in smoke. Fortunately, I had everything backed up.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 07-26-2009, 11:55 PM
oulablank oulablank is offline
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Seattle
Posts: 300
Default Re: Power Outage !

Thanks. Hey albee , what brand did you end up going with ?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-27-2009, 08:39 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,861
Default Re: Power Outage !

For my money, the APC are the best. Get at least the 900va model(around $130). Bigger is better. I have everything on my desk attached EXCEPT the speakers(Event SP-8's). You will be changing out the batteries every 2 years or so(the unit will signal you). When that happens, shop around as replacements from APC cost more than other sources(I bought the last 2 off ebay).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 07-27-2009, 10:44 AM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,143
Default Re: Power Outage !

I moved and disconnected all my studio stuff for about a year as I relocated and started to setup the studio again. After the USP units sat in storage for over a yesr, all my UPS units (about six of them) all came on with the "REPLACE BATTERY" warning. I'm shopping to see if it is more cost effective to just buy new UPS units as they've come down in price or replace the batteries (these have not come down in price). Bottom line: The time to get a UPS is before you need one.
__________________
Obsidian Dragon
MacBookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
MacOS 11.5.1 running Protools 2021.6
Reply With Quote
  #6  
Old 07-27-2009, 11:24 AM
tamasdragon tamasdragon is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hungary
Posts: 2,190
Default Re: Power Outage !

UPS even if you're on location. It's a must have to protect your hdd's and computer, etc.
Tamas Dragon
__________________
my blog:Tamas Dragon
Reply With Quote
  #7  
Old 07-27-2009, 02:37 PM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,143
Default Re: Power Outage !

Quote:
Originally Posted by tamasdragon View Post
UPS even if you're on location. It's a must have to protect your hdd's and computer, etc.
Tamas Dragon
I agree in principle, but those UPS units and batteries weigh so much to lug around. I used to play bass in a band in the 1990's. My back has never been the same after having to carry my bass cabinents and amp rack to gigs. I always envied the vocalists because they only had to bring their microphones and one cable. Too bad I couldn't sing.
__________________
Obsidian Dragon
MacBookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
MacOS 11.5.1 running Protools 2021.6
Reply With Quote
  #8  
Old 07-27-2009, 03:02 PM
BradLyons BradLyons is offline
Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Atlanta, GA
Posts: 2,985
Default Re: Power Outage !

Quote:
Originally Posted by Obsidian Dragon View Post
I agree in principle, but those UPS units and batteries weigh so much to lug around. I used to play bass in a band in the 1990's. My back has never been the same after having to carry my bass cabinents and amp rack to gigs. I always envied the vocalists because they only had to bring their microphones and one cable. Too bad I couldn't sing.
Furman makes a nice one that is rack-mountable, allowing one to move it around in a case on wheels.
__________________
Thank you, Brad Lyons
GC PRO- Pro Accounts Manager
(404)844-9758
blyons@gcpro.com
www.theaudioprofessional.com
Reply With Quote
  #9  
Old 07-28-2009, 09:53 AM
docbop docbop is offline
Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 403
Default Re: Power Outage !

Definitely get a UPS not only to protect against outages they also provide clean power and protection from power dips. People worry a lot about power spikes but dips can cause a lot of damaged too. Transformers put out certain amount of power based on what goes in. Dips and low power conditions what is going in is less so what comes out is incorrect for the components and can do harm. So a UPS give you constant power and no worries.

I worked for one of the big two ISP's for years. Every production box was on a UPS, even if just a little box under a desk for departmental use it would be on a UPS. Our data center had UPS's to provide clean power and in case of power outage keep us up until the diesel generators would kick in. If you value your gear and your data you need a UPS.
__________________
Steve B.
----------------------------------------------------------------
If you think you can or if you think you can't, you're right.
Reply With Quote
  #10  
Old 07-28-2009, 11:20 AM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: Power Outage !

Quote:
Originally Posted by BradLyons View Post
Furman makes a nice one that is rack-mountable
Thats what I have had for about 11yrs now... 3RU...
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does a power outage mess up a ProTools session? DC-Choppah Pro Tools M-Powered (Win) 5 05-24-2013 08:55 PM
Following power outage the 11R screen no longer appears World Spirit Eleven Rack 3 01-20-2012 03:39 PM
The "Power Outage Effect" Scorpio253 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 06-13-2008 03:29 AM
audio file recovery after power outage Cawbaby Pro Tools TDM Systems (Mac) 9 09-21-2007 05:48 PM
Power outage protection! AnalogTree 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 10-23-2000 07:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:19 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com