Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-27-2021, 08:20 PM
tomhartman tomhartman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: boca raton, FL USA
Posts: 1,704
Default Carbon's Sound...

OK just a quick comment after having Carbon and using it a lot over the last couple weeks...

I am noticing terrific punch and clarity in everything I'm working with. It's funny because I did not come to Carbon from low grade interfaces...I had the Steinberg AXR and for a brief time had the Zen Tour Synergy Core, both of which sounded great. But Carbon has really stood out.

Great job on this unit, and I still smile every time I click on the lightening bolt and all delay comes to an end....and I didn't have to leave the mixer right in front of me! LOL

TH
__________________
iMac 27
Reply With Quote
  #2  
Old 05-27-2021, 11:58 PM
darkwavo darkwavo is offline
Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Amsterdam , Netherlands
Posts: 35
Default Re: Carbon's Sound...

Awesome .
Great to hear
Cant wait til mine arrives
Reply With Quote
  #3  
Old 05-30-2021, 06:31 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,379
Default Re: Carbon's Sound...

As I have noted in other threads I had to pre sell my Omni to fund the Carbon so I have not done a real time direct A/B but ( I think/feel like off memory) the Carbon has
A more open 3D-ish "right there" sound to it

Also as a side note::: it seems that the 32 bit throughput on the Carbon allows more headroom before hitting the red .. BUT it also seems like this can mean "too much signal" (and sibilance over crappy laptop spks ) when converting to MP3 or say uploading a song to SoundCloud or YouTube ? Or maybe it's just my pilot error
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.6 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #4  
Old 05-31-2021, 03:31 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,126
Default Re: Carbon's Sound...

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
As I have noted in other threads I had to pre sell my Omni to fund the Carbon so I have not done a real time direct A/B but ( I think/feel like off memory) the Carbon has
A more open 3D-ish "right there" sound to it

Also as a side note::: it seems that the 32 bit throughput on the Carbon allows more headroom before hitting the red .. BUT it also seems like this can mean "too much signal" (and sibilance over crappy laptop spks ) when converting to MP3 or say uploading a song to SoundCloud or YouTube ? Or maybe it's just my pilot error
Nice. I'm hoping Carbon will be Windows compatible soon.
Then i'll order it asap.

Regarding overloading while recording, isn't it possible to just record at lower levels and clip gain to raise the volume?

However I'm not shure 32 bit recording lowers noise floor compared to 24bit or just increase headroom. If it just increast the headroom I guess you can hit it hard more like tape recording?
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #5  
Old 05-31-2021, 06:05 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,379
Default Re: Carbon's Sound...

Quote:
Originally Posted by chrisdee View Post
Nice. I'm hoping Carbon will be Windows compatible soon.

Regarding overloading while recording, isn't it possible to just record at lower levels and clip gain to raise the volume?

However I'm not shure 32 bit recording lowers noise floor compared to 24bit or just increase headroom. If it just increast the headroom I guess you can hit it hard more like tape recording?
Yes certainly recording at lower levels is possible.. And I am not talking "in general" only talking about a very specific situation I have run across

BUT First :::
To clarify I am not talking about overloading "while recording" that is not happening.

So to back up:::: If I am recording (Like I usually do ) at say 24 bit 48k in WAV format , and all the tracks levels are fine, and not hitting red. And the Master Fader is not hitting red either but is say peaking at - 3 or -6 and sound fine on my system . If I then export that WAV to Sound Cloud (which SC then compresses that WAV for "Streaming" that can have distortion mainly on the sibilant vocal "S's" or a heavy (T's) and only on my laptop spk's ---- if I playback the Sound Cloud stream thru the Carbon it does not distort , only on the laptop Not a big deal just something I noticed
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.6 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #6  
Old 05-31-2021, 10:04 AM
chrisdee's Avatar
chrisdee chrisdee is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2007
Location: Trondheim, Norway
Posts: 3,126
Default Re: Carbon's Sound...

Is there any sound enhancement enabled in the sound settings on your laptop maby causing this?
__________________
Christian D Hagen | I7 Builds | PT/OS Compability Chart
Reply With Quote
  #7  
Old 05-31-2021, 01:04 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,379
Default Re: Carbon's Sound...

Quote:
Originally Posted by chrisdee View Post
Is there any sound enhancement enabled in the sound settings on your laptop maby causing this?
I will check Thanks
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.6 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carbon and Mac Pro 5,1 compatibility JayRay Pro Tools | Carbon 19 07-19-2021 03:40 AM
Carbon Fan Noise Halvo Pro Tools | Carbon 17 06-26-2021 05:57 AM
Carbon and Mac M1 / Big Sur and other ?’s darkwavo Pro Tools | Carbon 31 05-01-2021 12:57 PM
Carbon with anything other than 10.15.7? Matt Hepworth Pro Tools | Carbon 12 01-08-2021 07:14 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:34 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com