Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-27-2021, 05:26 PM
ausitndj ausitndj is offline
Member
 
Join Date: Nov 2020
Location: Houston
Posts: 6
Default Trouble setting up microphone on Pro Tools using Windows

I have an AudioTechnica 2020 USB microphone as well as the ASIO4ALL program needed to use it on Windows Pro Tools. I am having trouble with the I/O setup, or more simply the output. My output reads Not Connected 1-2, my microphone and audio driver are both active on the ASIO4ALL offline settings(hardware settings). It seems as though when my microphone is active the output does not work, or it immediately stops the speakers from working. I am just using computer speakers.

I greatly appreciate any help, tips, or advice.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-28-2021, 10:10 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,622
Default Re: Trouble setting up microphone on Pro Tools using Windows

So you want to use your microphone and hear it through your computer speakers? Not a good idea, you'll wind up with howling feedback from the loop that will create. You need to use headphones and mute the speakers.

Pro Tools really needs an interface with proper ASIO drivers, not ASIO4ALL, which is a "bandaid" that allows your onboard soundcard or USB microphone to seem like it has an ASIO driver.

If you don't really need Pro Tools, I would suggest looking at single track DAWs like Audacity or OcenAudio, or a multi-track like Reaper or Harrison Mixbus. Those and others are not (nearly) as finicky, especially on Windows, as Pro Tools is. Avid is DIVA spelled backward.

As always, YMMV.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trouble setting up Buses on Pro Tools 12 McFuzz94 Pro Tools 2018 9 04-14-2018 05:28 PM
Trouble setting up Pro Tools DriiDono Pro Tools 12 5 11-09-2015 12:52 AM
Confusion when it comes to setting up a microphone Tastypants Getting Started 3 12-06-2013 07:14 PM
Setting Up The Microphone leecappella Pro Tools SE and Essential (Win) 1 10-24-2010 12:09 AM
Setting up microphone on DIGI001 karldrei 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 02-12-2004 07:05 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:23 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com