Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-28-2021, 09:35 PM
Mixmaster Rick Mixmaster Rick is offline
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Boston USA
Posts: 119
Default Freeze vs Commit

I'm running Pro Tools 2021.10.0 and haven't ever used the Track Commit or Freeze options. Can you explain the differences between them and give me real world examples of the benefits of each? Are there any Cons in using either?

My environment:
macOS Catalina Version 10.15.7 (19H1519)
16 GB RAM
SSD Internal
Two external G-Technology SATA drives
Apollo x6 with an Octo Satellite
Avid S1
Avid Dock
Reply With Quote
  #2  
Old 11-29-2021, 04:14 AM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 2,628
Default Re: Freeze vs Commit

https://duc.avid.com/showthread.php?t=375528


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #3  
Old 11-29-2021, 01:00 PM
Mixmaster Rick Mixmaster Rick is offline
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Boston USA
Posts: 119
Default Re: Freeze vs Commit

Great - thanks for responding.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-29-2021, 01:35 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,961
Default Re: Freeze vs Commit

If the search function on this site is inadequate for you, try googling like this:

Code:
> your keywords here +site:duc.avid.com
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-29-2021, 02:49 PM
Mixmaster Rick Mixmaster Rick is offline
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Boston USA
Posts: 119
Default Re: Freeze vs Commit

Thank you
Reply With Quote
  #6  
Old 11-29-2021, 02:53 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,961
Default Re: Freeze vs Commit

No problem. And if you for some reason want to see what other sites say about the same thing, you can reverse the search to exclude duc.avid.com by turning that plus into minus
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-30-2021, 06:30 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,961
Default Re: Freeze vs Commit

Normal plugins are not often CPU heavy, but of course when you are using one, or one that requires large amount of latency compensation, it is useful. I only use it on VI's though


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-30-2021, 06:38 AM
Mixmaster Rick Mixmaster Rick is offline
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Boston USA
Posts: 119
Default Re: Freeze vs Commit

Sorry - now I am confused.

From reading several posts or watching videos prior to starting this thread everyone discussed using Freeze or Commit a track in order to free up resources caused by heavy plugin use in tracks.

I appreciate your insight.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-30-2021, 07:32 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,961
Default Re: Freeze vs Commit

Of course it frees up resources while using other resources (storage). In my point of view it is not needed for "normal" plugins apart from commiting to something as in "this track is done". It is however very useful in commiting to VI track once MIDI is done. And few posts up I told what is the easiest way of going back if needed to. Only commit to the VI, not other processing (apart of obviously what is essential to the sound of the instrument) which is mixing and likely changes over time.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-30-2021, 05:08 PM
Mixmaster Rick Mixmaster Rick is offline
Member
 
Join Date: May 2017
Location: Boston USA
Posts: 119
Default Re: Freeze vs Commit

Perfect!
Thanks Janne
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Commit / Freeze / Rendering Tracks causing Pro Tools to freeze or crash iamkimosabi Pro Tools 2020 9 05-09-2021 02:43 PM
Commit/Freeze or something else? joeydego Pro Tools 2018 4 09-03-2018 02:24 PM
Vacuum VI won't Freeze or Commit? Bushpig Pro Tools 12 8 12-24-2016 11:52 PM
Commit and Freeze both cause 100% CPU usage Steevp Pro Tools 12 2 05-20-2016 12:07 AM
Track commit/freeze Thenewexhibit Pro Tools 12 2 12-23-2015 02:50 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:33 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com