Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > FireWire & USB Audio Interfaces (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-03-2014, 11:22 PM
mcrooney mcrooney is offline
Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: the Netherlands
Posts: 2
Default Fast Track Ultra on Windows 8 x64

Am having troubles with my Fast Track Ultra on Windows 8 (x64). The device worked fine on my previous PC (Windows 7). On my new PC the device registers perfectly, however if I play something such as a song after some time between 5 and 30 seconds the music sounds all crackled and sometimes mutes. A lot of artifacts / static / crackles can be heared and mixes in with the music. I have the latest drivers installed and have tried every single USB port on my PC. I have even installed two separate USB headers just to be sure the USB port would not be the problem. Also I have been fiddling with the buffer size to no avail.

Any ideas on how to fix this? It renders my Fast Track Ultra unusable.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-04-2014, 05:59 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,767
Default Re: Fast Track Ultra on Windows 8 x64

Hi and welcome to the community

Here are a few threads you can look at where some members have had this same issues and solved them with various solutions

http://duc.avid.com/showthread.php?t...st+track+ultra

http://duc.avid.com/showthread.php?t...st+track+ultra

http://duc.avid.com/search.php?searchid=7166398

Hope you get that fixed asap

Best Regards
Christopher
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #3  
Old 04-04-2014, 06:26 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 2,115
Default Re: Fast Track Ultra on Windows 8 x64

Another user has posted a possible workaround for this problem: http://duc.avid.com/showpost.php?p=2...&postcount=103

Might be worth trying.

Joel
__________________
Jam Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3770 / 24GB RAM / Win 11 Pro
Pro Tools HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Asus B450 Pro4 / Ryzen 5 2600 / 32GB RAM / Win 11 Pro
Pro Tools HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Two 2x10 Passive Monitors / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #4  
Old 04-05-2014, 10:36 AM
mcrooney mcrooney is offline
Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: the Netherlands
Posts: 2
Default Re: Fast Track Ultra on Windows 8 x64

Thanks guys, I reverted to driver 6.0.2. and that fixed the problem. Although it is a Windows 7 drivers it works perfectly.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-27-2014, 05:08 AM
thomadan thomadan is offline
Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 1
Default Re: Fast Track Ultra on Windows 8 x64

Thanks to all for previous post regarding this problem!! For me, my Fast Track Ultra was working flawlessly with both streaming audio from Windows, as well as with playing and recording instruments through it.

When I upgraded to Windows 8.1, I installed the 6.1.9 release from the Avid site. Then I had audio glitching, plus complete sound muting. The only work around I had found so was switching from the Fast Track Ultra playback device in the Windows volume mixer to either my internal sound card and back again. Even then, the problem muting would started again randomly, but most often after approx. 5min. Really annoying!!

Thanks to mcrooney's suggestion had I tried "backgrading" to 6.0.2. It is much better. I was brave to then try 6.0.8, and actually find on my computer it audio is even more glitch free. Thanks so much!!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fast Track Ultra - Sound glitch at 96Khz in Windows 8 Readysound FireWire & USB Audio Interfaces (Win) 9 12-28-2013 01:07 PM
Fast Track Ultra - Big thanks and a wish... C.O.D. FireWire & USB Audio Interfaces (Win) 3 08-29-2013 05:35 PM
New PT10 User. MBox3, MAudio Fast Track Ultra, MAudio Fast Track 8R? epu Pro Tools 10 3 06-13-2012 03:55 PM
track confusion in fast track ultra interface deck Pro Tools M-Powered (Win) 0 02-24-2010 10:17 AM
Fast Track Ultra with Pro Tools 7 M- Powered for Windows NERO1 Pro Tools M-Powered (Win) 0 02-25-2008 09:48 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:10 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com