Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-14-2005, 08:33 PM
Burt Burt is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: UK
Posts: 56
Default Pro Tools 6.4.1 quitting on launch...

Pro Tools 24/Mix quits to finder on launch when I have
NI ABSYNTH 2 or NI BATTERY 2 or NI Kontakt or NI Kompakt or NI Impakt installed
as RTAS plugs.

If I remove them from the Digi Plug-Ins folder then Pro Tools launches perfectly. But if ANY
of those plugs are in the folder then it QUITS to the finder with no error message or warnings - just the
'Do you want to file a report with Apple?' message.

Also - although it does not prevent Pro Tools from launching, Reaktor now causes the same Quit to Finder
when selected as a Plug-in.

I had been using 6.4.1 for months in OS 10.3.4 and all of these plugs worked perfectly in Pro Tools. BUT last week
my main OS X HD corrupted and even DiskWarrior couldn't fix it so I had to buy a new HD and re-install Pro Tools and all its plug-ins.

Of course I had to re-install OS 10.3 but stupidly I ran the update and it installed 10.3.7 which I know is unsupported
for 24/Mix.

Is my best option to re-install AGAIN but just updating to 10.3.4?


PRO TOOLS 24/MIX
888/24
v6.4.1
CoreAudio 6.7

G4 733 QS
1.12GB RAM
OS 10.3.7

LOUNGE LIZARD
SONY INFLATOR
ANTARES AUTOTUNE
ANTARES FILTER
TC TOOLS
TRILOGY
YELLOW TOOLS CULTURE
all work fine...

PLS HELP!

Burt
Reply With Quote
  #2  
Old 02-14-2005, 11:00 PM
jfredk jfredk is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Nashville, TN
Posts: 102
Default Re: Pro Tools 6.4.1 quitting on launch...

I use Battery 2.1 now with PT 6.7cs8 and, yes, it is still far from what Sample Cell used to be but...we're in another universe now and the past is not prologue. I would make sure to reference the PT 6.x troubleshooting link from the opening page of this users forum.

If your rig was running fine under 10.3.4 then go back to it. I know it's pain in a**e but that is the quick fix. And remember to repair disk permissions on your boot drive after re-installing PT (preferably from the OS install disk). The cs upgrades for 6.4 were not that great IMO. If you can go to 6.7 as a customer under warranty (I'm not sure of the your whole deal there) I would do that. I did notice that you had Core Audio 6.7 installed. I liked the previous one better because you could dedicate which apps were compatible from the CA preferences itself. I don't know why they changed that ('cause they could!). But you do not have to install CA 6.7 when you update 6.7 if you don't want to (do a custom install).

I had an enormous problem with incompatible RAM when I first started using NI Products (Battery only) and the apps still don't work like they say they should so i do a work around with careful mixing from the 2 buss (I do a lot of acoustic stuff with lots of percussion). I would really make sure my RAM is tight, which means doing the hardware test from the OS Install disk--which means removing all your PT cards and exchanging RAM until your box works. Also you may want to check and make sure your boot drive jumpers are set to "Master" and it is attached to the first node on the ATA buss cable--some G4s came with the drive installed as Cable Select on the second node and that is fine if you're a gamer or dorking around on the web. If you're doing professional audio you need to make sure that your master is your master...which is to say 'you're your own boss!'

I've been on the phone with NI in L.A. since installing Battery 2.1 on several occasions and feel like I'm helping them more then they help me and I'm no genius! The app is fine as far as it goes but the workarounds are a pain. But if there are any RAM card issues I would look there first, especially on a G4. I do know this: the more RAM the better on NI apps and then they're still buggy.

I want my old Sample Cell back...adressable through the Digibuss and mono or stereo whenever you want!...but alas, that is not to be...unless we make it a priority for Digi folks....

Maybe it's time....But!

good luck and I hope this helps...and I welcome any tips from others 'cause, like I said, I'm no genius...

Fellow NI traveller

J Fred
in Nashville
__________________
G4 MDD Dual 1.42, 2 gig RAM, MAC OS 10.4.11, PT 7.3.1cs8, 192 I/O, Gibson Stereo 79RT
Reply With Quote
  #3  
Old 02-14-2005, 11:15 PM
Burt Burt is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: UK
Posts: 56
Default Re: Pro Tools 6.4.1 quitting on launch...

Hi J Fred

thx for the advice... I've just reformatted the new HD and starting installing OS X AGAIN.... this time I will
just update to 10.3.4 and hope it works...

Battery 2 worked fine since it came out on my system until I had my HD die and re-installed... likewise
even Reaktor worked in 6.4.1 if I only used the lighter CPU intensive ensembles...

My HD is def' set to MASTER and my RAM didn't give me any problems before so I'm PRAYING its just the
10.3.7 messing things up...

I'll try going back to the earlier CoreAudio too...

NI can be buggy but I think their products are worth the hassle... for the more intensive Reaktor stuff I use
it standalone on my Powerbook and pipe it into Pro Tools via 24 bit interface... works great for the heavy duty stuff.

thx again... even if it means another half day reinstalling everything I agree that its probably the best option in this case...

Burt
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools Keeps Quitting macfreak86 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 7 01-12-2009 05:49 AM
Protools quitting during launch after making a new user MX582 Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 06-26-2008 08:43 AM
Pro Tools Quitting! seifaldin 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 09-23-2004 03:15 AM
Pro Tools keeps quitting MLK 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-01-2004 06:06 PM
CPU delay when quitting Pro Tools? citysoundman Pro Tools TDM Systems (Mac) 11 03-04-2003 05:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:23 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com