Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-12-2013, 03:43 PM
Tim R. Tim R. is offline
Member
 
Join Date: Oct 1999
Posts: 1,102
Default Total I/O Possible with OMNI?

What's the MAX simultaneous In/Outs of the OMNI?

Am I correct to understand that if I have 8 channels of inserts on the ADAT I/O of the Omni, I'm limited to 4 channels of Analog I/O for either inserts OR monitoring (ie NO 5.1 output with 8 Digital channels of I/O- and really only 2 more channels of available analog I/O if I'm monitoring in stereo)?

My one possible scenario is 8 analog inserts with a Rosetta Via ADAT, 2 channels SPDIF digital to/from outboard reverb unit and STEREO analog out to speakers. That's the max correct?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-12-2013, 04:31 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,811
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

It's 8 in, 8 out total. So if you use all 8 channels of Adat, you're maxed out right there.

Or you could use any combination like 4 analog, 2 Spidf, 2 Adat. Or 2 analog, 2 Spidf, 4 Adat, and so on.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-14-2013, 05:01 PM
DUCHUNTER DUCHUNTER is offline
Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 231
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

Ridiculously, it's only 8. The worst Avid interface next to MBox. And it's $3k.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-14-2013, 05:15 PM
Meads Meads is offline
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Germany
Posts: 2,902
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

Quote:
Originally Posted by DUCHUNTER View Post
Ridiculously, it's only 8. The worst Avid interface next to MBox. And it's $3k.
It's also a monitor controller and the converters and pres are very good. So I think the pricing is reasonable.
If you need more connectivity, get an HD I/O instead.
__________________

iMac Pro
- MacOS 10.14.6
---
- Pro Tools U HDN 2019.6
- Avid HD Omni + HD I/O 8x8x8
- C|24 | S3 | Dock
Reply With Quote
  #5  
Old 04-14-2013, 06:04 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,551
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

Its the perfect interface for some, and completely wrong for others. Knowing your needs is the key to buying the correct hardware
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 04-14-2013, 06:07 PM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Its the perfect interface for some, and completely wrong for others. Knowing your needs is the key to buying the correct hardware
What Albee'sure said...



Sent from Da GS3 On'eim...
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #7  
Old 04-15-2013, 08:32 AM
sharp11 sharp11 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2003
Location: New England USA
Posts: 72
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

Quote:
Originally Posted by Tim R. View Post
What's the MAX simultaneous In/Outs of the OMNI?

Am I correct to understand that if I have 8 channels of inserts on the ADAT I/O of the Omni, I'm limited to 4 channels of Analog I/O for either inserts OR monitoring (ie NO 5.1 output with 8 Digital channels of I/O- and really only 2 more channels of available analog I/O if I'm monitoring in stereo)?

My one possible scenario is 8 analog inserts with a Rosetta Via ADAT, 2 channels SPDIF digital to/from outboard reverb unit and STEREO analog out to speakers. That's the max correct?
I use mine with an apogee 8 channel rosetta - I almost never need 8 in and outs of analog at one time, so it's not a big deal.

The mic pres sound really, REALLY good, it's such a pleasure to have the monitor control built onto the unit ( i no longer need an external box just for that) and the whole thing (ins and outs) is easy to switch inside the software.

I'd like 4 more channels of i/0 - at some point I'll probably find an additional interface, but for now, since I mostly work solo, it's ideal.

Otherwise, as mentioned, the HD16 is a good deal, but then you need to get monitor controller atop that.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-15-2013, 08:55 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,327
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

The Omni is our primary interface here. The conversion is stellar and the DI is oh-so-clean. For more I/O in HDN/HDX we add 192s or for native the MOTU 24I/O.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #9  
Old 04-21-2013, 01:42 AM
P,B,S P,B,S is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: themoon
Posts: 286
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

I use mine for a monitor controller allmost exclusivly.
If they found a way to add a hardware remote controller that would be great and add alot of value to the OMNI. Also if there was a way to use the inserts on the unit for something usefull that would be a big bennifit as well.
Id like the inserts to be masterbuss inserts as well. Lets face it most people who have external outboard wouldnt be tracking through those pre,s anyway but having a couple extra decent clean pres is worth having.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-23-2013, 10:20 AM
epm epm is offline
Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: New York
Posts: 110
Default Re: Total I/O Possible with OMNI?

Quote:
Originally Posted by P,B,S View Post
I use mine for a monitor controller allmost exclusivly.
If they found a way to add a hardware remote controller that would be great and add alot of value to the OMNI.
Definitely. The thing has a remote port too, every time i've asked an avid rep about it they say theres no plans to make a remote for it. Seems like serious wasted potential.
__________________
-Evan
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Omni vs HD 8x8x8 io and Omni Pre's Southsidemusic Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 13 03-27-2013 01:00 AM
OMNI Fried? Calling Omni Members - Check High Samplerates KingFish Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 11-03-2011 09:19 PM
Be aware! Potential HD Omni buyers with treated Rooms and Computers. Omni Noisy Fan FRaNCo MuSiC Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 0 09-25-2011 05:42 AM
ADC Total Weirdness. 25ghosts Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 03-01-2008 11:08 PM
Sorry am total new in all this and need a little help please socata 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 11-17-2002 05:47 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:10 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com