Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-18-2021, 12:09 PM
newstrings newstrings is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
Default HD Hardware (HDX/HD Native) not detected by macOS (macOS 11 Big Sur

Greetings,
Running Mac OS 11.5.1 on a 27" 2017 iMac i7. HDX isn't recognized since the Big Sur install without adding a line of Terminal code each time I restart, which is

sudo kextload /Library/Extensions/DigiDal.kext

per the Knowledge Base.

Then functionality is restored.

Will there be a patch soon that will remedy this?

Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-18-2021, 08:18 PM
mattrixx mattrixx is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Adelaide - Australia
Posts: 921
Default Re: HD Hardware (HDX/HD Native) not detected by macOS (macOS 11 Big Sur

Big Sur 11.6 addressed all of my kext issues, however, I do not run HDX, so cannot confirm for that.
__________________
Matt McKenzie-Smith
mattrixx.net
SourceConnect - mattrixx
AVID Collab user - mattrixx

MacPro 6,1 6core 32GB / LogicProX / IzotopeRX9+ / SourceConnect / MelodyneStudio5 / WAVES Mercury / NI KompleteUltimate / ProToolsUltimate / RME UFXII / AVID S3 + DOCK / Barefoot MM27 gen2 / Barefoot FP01
Reply With Quote
  #3  
Old 10-19-2021, 02:02 PM
Chris Erlon Chris Erlon is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Austin, Texas
Posts: 14
Default Re: HD Hardware (HDX/HD Native) not detected by macOS (macOS 11 Big Sur

Having the same issue running HD Native TB, PT v2021.7.0 on OS 11.6.

I found this in another thread, which gives the terminal line you are using, but goes on to include a procedure to use if you're having to do it every time you start up:

https://avid.secure.force.com/pkb/ar...__2&popup=true

I was having the same problem getting Desktop Video to load, so I could run video out of my BMD UltraStudio. Spent hours trying different solutions I'd seen online for that . Ironically, going through the steps in the article above fixed the BMD issue immediately, but did NOT fix the Pro Tools issue! I still have to type in the terminal code every time I restart.
__________________
Chris Erlon
Reply With Quote
  #4  
Old 10-26-2021, 06:10 PM
resonantRhythm resonantRhythm is offline
Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Sarasota, FL
Posts: 18
Default Re: HD Hardware (HDX/HD Native) not detected by macOS (macOS 11 Big Sur

Quote:
Originally Posted by Chris Erlon View Post
Having the same issue running HD Native TB, PT v2021.7.0 on OS 11.6.

I found this in another thread, which gives the terminal line you are using, but goes on to include a procedure to use if you're having to do it every time you start up:

https://avid.secure.force.com/pkb/ar...__2&popup=true

I was having the same problem getting Desktop Video to load, so I could run video out of my BMD UltraStudio. Spent hours trying different solutions I'd seen online for that . Ironically, going through the steps in the article above fixed the BMD issue immediately, but did NOT fix the Pro Tools issue! I still have to type in the terminal code every time I restart.
I've also gone through these steps...have you found any resolution yet?
Reply With Quote
  #5  
Old 10-26-2021, 10:58 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,577
Default Re: HD Hardware (HDX/HD Native) not detected by macOS (macOS 11 Big Sur

Sounds like a permission problem. Repair permissions on your boot drive and try again.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-27-2021, 07:46 PM
resonantRhythm resonantRhythm is offline
Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Sarasota, FL
Posts: 18
Default Re: HD Hardware (HDX/HD Native) not detected by macOS (macOS 11 Big Sur

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Sounds like a permission problem. Repair permissions on your boot drive and try again.
Fixed permissions, driver is now loading however as soon as a session opens I get the message. "A time-out occurred with the audio interface".

Did a little researching and only thing relevant seemed to be too reseat the cables. Which I did...did not help. Nothing physical changed from Catalina to Big Sur...just software...so WTF is going on?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT 2020.12.0/MacOS Catalina and the HD Native/HDX Driver jeff markham Pro Tools 2020 4 02-23-2021 12:19 PM
No sounds from HD Native after switching user accounts (macOS Sierra) Focuret Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 8 12-12-2016 06:41 PM
6.0 and Macos X gmcgmusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 07-11-2003 10:08 AM
PT TDM 4.3.1 on G4-AGP w/MacOS 9.0.4? Dzerdzinsky Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 06-22-2000 01:40 AM
MacOS 9.04 midimac Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 04-21-2000 06:55 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:06 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com