Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-28-2015, 05:35 PM
guitarist9891 guitarist9891 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: New York
Posts: 110
Default For Artist Mix and Pro tools owners

Hello

I recently started to work in Pro Tools 12 more and more after 10 years of working in Cubase. In Cubase my Artist Mix displayed the decibel value up to one hundredth of a decibel. For example I could have my fader at -11.24db. In Pro Tools however anything lower that 10db on the fader does not show the value after the decimal. So in Pro Tools i can have -9.50 but as soon as I go lower I only get -10,-11 so on. hundredth of a DB obviously is not that big a deal but half a decibel can make a lot of difference in how an instrument feels in the mix.

Do other Pro Tools users who use Artist Mix get this as well or is there something wrong with my settings in Pro Tools?

Since it works perfectly in Cubase I would expect it to definitely work in Pro Tools since both products are made by AVID.

Thanks!
Reply With Quote
  #2  
Old 06-28-2015, 10:06 PM
ShiftStudios ShiftStudios is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: Toowoomba, QLD, Australia
Posts: 282
Default Re: For Artist Mix and Pro tools owners

I have the same. Never really bothered me to be honest, When I'm mixing things in I generally close my eyes and just listen. :)
Reply With Quote
  #3  
Old 06-29-2015, 02:53 AM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,254
Default Re: For Artist Mix and Pro tools owners

I have to admit I never noticed this. I don't even look at the values on my artist mixes, I only glance at the scribble strip to see channel/parameter names.
__________________
Pro Tools HD 12.4, Pro Tools "Vanilla" 12.4, Artist Transport, 2x Artist Mix
Studio Blue: RME UCX, Win7 Pro, i7 960, 16GB || Studio Green: RME Babyface, Win10, i7 7700HQ, 16GB
Reply With Quote
  #4  
Old 06-29-2015, 08:07 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,876
Default Re: For Artist Mix and Pro tools owners

This behavior doesn't prevent you from placing the fader in the precise location which makes the instrument feel right in the track. Mix with your ears and if you need to see the exact value in 10ths of a decibel check the ProTools window.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-29-2015, 10:49 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,780
Default Re: For Artist Mix and Pro tools owners

Hold the Command Key while moving the fader .. and btw: mine shows smaller than 1 db below -10 on the meters .. but it moves in larger increments if NOT holding the command key ..

Now, i do not have an artist mix (only an MC transport here) so if i am understanding this correctly this is ONLY happening with Artist mix .. does holding the Command Key help the Artist mix ??
__________________
Macmini M1 8/512 -OS 12.3.1 and PT2022.4
Logic Pro X 10.7.4
RME BabyFace Pro

Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS11.6.5 - PT 2021.3
Logic Pro X 10.7.4
RME BabyFace Pro
Reply With Quote
  #6  
Old 06-30-2015, 03:32 AM
guitarist9891 guitarist9891 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: New York
Posts: 110
Default Re: For Artist Mix and Pro tools owners

Thank you all for the replies.

I will try holding the command key tomorrow and report back.
Obviously it doesn't prevent me from mixing accurately and mixing with my ears goes without saying. And looking at the Pro Tools screen is always an option.

I just found it curious that the behavior is different between Pro Tools and Cubase. (and actually shows more accurate in Cubase) Especially since AVID bought euphonix and now owns the controllers.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-20-2015, 02:46 AM
guitarist9891 guitarist9891 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: New York
Posts: 110
Default Re: For Artist Mix and Pro tools owners

I tried holding down the command key and the artist mix still doesn't display decimals lower than 10db. Shame...especially since it displays everything in Cubase. (So the artist mix is capable of doing the task)

Since Avid owns the controllers I would expect it to work best in Pro Tools not competitor software...strange
Reply With Quote
  #8  
Old 07-26-2015, 08:53 PM
noize noize is offline
Member
 
Join Date: Jun 1999
Location: Miami, Fl
Posts: 207
Default Re: For Artist Mix and Pro tools owners

I have one Id like to sell (Artist Transport) incase any one here is looking for one
mint condition, with box
__________________
Digital Noize Post & Audio
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 7 download for 8 owners? bowgraham 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 12-24-2009 05:38 AM
Buying a used Control 24. Is it still a good idea? Owners or ex-owners please help! Intini ICON & C|24 19 01-01-2009 11:57 AM
Pro Tools TDM 6.4.1 Update for MIX Owners Avid Pro Tools TDM Systems (Win) 1 09-28-2004 03:46 PM
Pro Tools TDM 6.4.1 Update for MIX Owners Avid General 0 08-24-2004 08:03 PM
GRM tools owners Nocturnal 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 05-13-2002 03:19 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:43 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com