Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools | Carbon

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-15-2021, 05:41 PM
diogomusique diogomusique is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brazil
Posts: 15
Default Carbon Quality Preamps

hi guys!
i got a carbon and now i'm trying to compare with my latest setup: symphony 2x6 + la610 + isa430.
i can't notice a big difference in quality between the carbon preamps and the ones that i have.
i'm thinking in getting rid of symphony + analog preamps and stay only with carbon.
what do you think?

thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 09-16-2021, 06:45 AM
darkwavo darkwavo is offline
Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Amsterdam , Netherlands
Posts: 58
Default Re: Carbon Quality Preamps

Quote:
Originally Posted by diogomusique View Post
hi guys!
i got a carbon and now i'm trying to compare with my latest setup: symphony 2x6 + la610 + isa430.
i can't notice a big difference in quality between the carbon preamps and the ones that i have.
i'm thinking in getting rid of symphony + analog preamps and stay only with carbon.
what do you think?

thanks in advance
Carbon. They’re good. Really good. I have a tree audio branch tube channel for super gourmet things, but the Carbon pres are just as useful at times.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-17-2021, 11:37 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is online now
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,481
Default Re: Carbon Quality Preamps

Quote:
Originally Posted by diogomusique View Post
hi guys!
i got a carbon and now i'm trying to compare with my latest setup: symphony 2x6 + la610 + isa430.
i can't notice a big difference in quality between the carbon preamps and the ones that i have.
i'm thinking in getting rid of symphony + analog preamps and stay only with carbon.
what do you think?

thanks in advance
Well I have not used my A Designs MP2A since getting the carbon if that says anything ... Or perhaps I am just being lazy
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.6 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...

Last edited by K Roche; 09-20-2021 at 05:33 AM.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-19-2021, 06:00 PM
diogomusique diogomusique is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brazil
Posts: 15
Default Re: Carbon Quality Preamps

Yes, darkwo. I'm actually thinking in keep quality with more convenient workflow. Thanks!
K Roche I hope you're not missing your A Designs

Best for you!
Reply With Quote
  #5  
Old 09-19-2021, 07:56 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,061
Default Re: Carbon Quality Preamps

Once you get past threshold of good enough you cannot hear a difference. There are a lot of documented blind tests out there suggesting you should not worry so much about AD/DA quality unless you plan to use external hardware extensively. Another blind tests say a bad 192kHz converter sounds worse than a god 48kHz converter.

The preamps however, they are either "clean" or made to color the sound in some way. what is "good" for you depends on your priorities. There are many colours available, and some aim for absolutely clear representation of the signal. I myself usually use Focusrite ISA preamps which are on the clean side, being characterised as "neutral" but still have something that says they are worth their price.

As in everything, the closer to the source you go you get bigger gains. Make a better song, find a better artist, have a better day for recording, use a better mic... never worry about the quality of the mic cable so long as it is good enough.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-20-2021, 05:59 AM
diogomusique diogomusique is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brazil
Posts: 15
Default Re: Carbon Quality Preamps

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Once you get past threshold of good enough you cannot hear a difference. There are a lot of documented blind tests out there suggesting you should not worry so much about AD/DA quality unless you plan to use external hardware extensively. Another blind tests say a bad 192kHz converter sounds worse than a god 48kHz converter.

The preamps however, they are either "clean" or made to color the sound in some way. what is "good" for you depends on your priorities. There are many colours available, and some aim for absolutely clear representation of the signal. I myself usually use Focusrite ISA preamps which are on the clean side, being characterised as "neutral" but still have something that says they are worth their price.

As in everything, the closer to the source you go you get bigger gains. Make a better song, find a better artist, have a better day for recording, use a better mic... never worry about the quality of the mic cable so long as it is good enough.
Thanks, Janne!
Reply With Quote
  #7  
Old 09-20-2021, 06:02 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is online now
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,481
Default Re: Carbon Quality Preamps

Quote:
Originally Posted by diogomusique View Post
Yes, darkwo. I'm actually thinking in keep quality with more convenient workflow. Thanks!
K Roche I hope you're not missing your A Designs

Best for you!
Oh I still have it in my rack just have not used it ..... and no have not missed it
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.6 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #8  
Old 09-20-2021, 06:05 AM
diogomusique diogomusique is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brazil
Posts: 15
Default Re: Carbon Quality Preamps

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
Oh I still have it in my rack just have not used it ..... and no have not missed it
I spoke in the sense of missing. you didn't use it because you didn't miss the quality/characteristic sound of it.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-20-2021, 06:18 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is online now
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,481
Default Re: Carbon Quality Preamps

Quote:
Originally Posted by diogomusique View Post
I spoke in the sense of missing. you didn't use it because you didn't miss the quality/characteristic sound of it.
Ah OK , and yes ,correct not missing its sound perhaps because it is on the uncolored side of tube pre amps ?
Now I have not A/B'ed it directly to the Carbons pre's for any particular sound coloration difference....

BUT I did A/B to Carbons pre's for self noise, and found (prototypical to tubes) The MP2A did have a tiny bit more self noise,,,, but honestly only with gain jacked way up and not enough that you would actually notice in real world application with a decent signal going through it and normal gain .........

And given in my work flow as far as mic's, I use a pair of AEA phantom powered ribbons for recording acoustic and electric guitar, and a tube 251 style LDC for vocals so they introduce as much color as I am after in my recordings ,,, which isn't much ...
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2021.6 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Catalina 10.15.7

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...

Last edited by K Roche; 09-20-2021 at 02:18 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-20-2021, 11:37 AM
diogomusique diogomusique is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brazil
Posts: 15
Default Re: Carbon Quality Preamps

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
Ah OK , and yes ,correct not missing its sound perhaps because it is on the uncolored side of tube pre amps ?
Now I have not A/B'ed it directly to the Carbons pre's for any particular sound coloration difference....

BUT I did A/B to Carbons pre's for self noise, and found (prototypical to tubes) it did have a tiny bit more self noise,,,, but honestly only with gain jacked way up and not enough that you would actually notice in real world application with a decent signal going through it and normal gain .........

And given in my work flow as far as mic's, I use a pair of AEA phantom powered ribbons for recording acoustic and electric guitar, and a tube 251 style LDC for vocals so they introduce as much color as I am after in my recordings ,,, which isn't much ...
Nice!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Carbon with 500 rack- bypassing the preamps / connectivity darkwavo Pro Tools | Carbon 14 05-11-2021 04:51 AM
Sound quality 11R Preamps PT11 remideflon macOS 0 12-02-2013 05:38 AM
quality of MBOX preamps by focusrite 92accordlxtuner 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 02-08-2005 01:57 PM
The Quality of the 002 Converters and Preamps... Keith Owens 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 08-19-2004 03:18 PM
Are the preamps on the mbox good quality? kraaag 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 11-17-2003 12:42 PM


All times are GMT -7. The time now is 10:56 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com