Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #211  
Old 09-06-2022, 11:15 AM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,703
Default Re: New PT Prefs helper

Quote:
Originally Posted by Dave S. View Post
Is there any reason why a restored preference file might not be as good as just manually re-entering the preferences? I’m pretty ignorant when it comes to computers, I still don’t understand technically why preferences have to be trashed periodically or why the ProTools app itself can’t be made to handle this itself. But I know that when I stop trashing preferences weird problems eventually pop up. I’ve always manually reentered preferences myself but thought it would be cool if I could do it with a touch of a button within the ProTools helper app.
Restoring preference files from the same version of ProTools isn't typically such an issue, it's when PT goes through a more significant update that things can get slippery. I suspect that the reason is that the parameters within the preference file change, which can be confusing to certain versions of ProTools.

Imagine importing a pref file from a newer version of PT which might contain a parameter for setting the default level of sends. If you place that file into an older version of PT, there's data for the default send which that particular version of PT won't recognize. Parameters don't match up. Obviously, this is an oversimplified explanation, but you get the drift.

And this is the reason why (in my experience) it's best to recreate preference files from scratch. Anomalies and corruption are simply less likely to exist. In my company's experience, PT has operated more swiftly and with fewer issues when prefs were created from scratch.
Reply With Quote
  #212  
Old 09-06-2022, 12:24 PM
Dave S. Dave S. is offline
Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: TX
Posts: 54
Default Re: New PT Prefs helper

Quote:
Originally Posted by Eric Lambert View Post
Restoring preference files from the same version of ProTools isn't typically such an issue, it's when PT goes through a more significant update that things can get slippery. I suspect that the reason is that the parameters within the preference file change, which can be confusing to certain versions of ProTools.

Imagine importing a pref file from a newer version of PT which might contain a parameter for setting the default level of sends. If you place that file into an older version of PT, there's data for the default send which that particular version of PT won't recognize. Parameters don't match up. Obviously, this is an oversimplified explanation, but you get the drift.

And this is the reason why (in my experience) it's best to recreate preference files from scratch. Anomalies and corruption are simply less likely to exist. In my company's experience, PT has operated more swiftly and with fewer issues when prefs were created from scratch.
That makes sense, good info, thank you.
__________________
Dave

Pro Tools Ultimate 2021.10 / OSX Bug Sur 11.6
Avid HD Omni / HD IO 8x8x8 / HDX Sonnet Echo Express 3
iMac Pro 3GHz, 10 Core, 64 GB
Reply With Quote
  #213  
Old 09-06-2022, 12:29 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is online now
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,702
Default Re: New PT Prefs helper

Thanks for doing this Pete!

You are a STAR


Quote:
Originally Posted by Pete Gates View Post
PT Prefs 2 Beta 1

Right... here's a long awaited beta of a complete rewrite of PT Prefs:

It's a Universal Binary, so runs natively on Intel & ARM64
It requires macOS 10.10 Yosemite minimum
Plugin reporting now only reports active plugins
Plugin reporting now only reports AAX plugins
Plugin reporting now reports plugin architecture - Intel/ARM/Universal
Plugin reporting can now export an Excel of the installed AAX plugins
The main window is resizable - for the plugin list
It only supports 64 bit Pro Tools installations now

It's scarily different & simplified. Extra options, such as individual trashing/restoring, will appear when everything is working reliably (it is here, but that never means much!). The idea now when you trash preferences is that a backup is made first then preferences are trashed. In the restore page you can select from the backup snapshots.

Get back to me with problems, this is beta software so take care, though the worst that should ever happen is trashed preferences!

Pete
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #214  
Old 09-18-2022, 06:47 PM
moogboy100 moogboy100 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 134
Default Re: New PT Prefs helper

Something wrong with the App Icon? I just get the finder's missing icon for it.
Attached Images
File Type: png Screen Shot 2022-09-18 at 6.46.54 PM.png (24.8 KB, 0 views)
__________________
Pro Tools Ultimate 2022.7 | M1 Max Mac Studio (64 GB) | Monterey 12.5.1 | Focusrite Red 4Pre
Pro Tools Ultimate 2022.7 | MacBook Pro (2018) i5 | Mojave 10.14.6
Reply With Quote
  #215  
Old 09-19-2022, 06:46 PM
nednednerb nednednerb is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Vancouver, Canada
Posts: 158
Default Re: New PT Prefs helper

Quote:
Originally Posted by moogboy100 View Post
Something wrong with the App Icon? I just get the finder's missing icon for it.
I blame recent MacOS. I have seen that on my 12.x setup. Multiple apps, seems to go away after I load an app once or twice.
__________________
me: nednednerb / main gig: editing audio & testing software / 2nd gig: music software tutoring
software: Monterey 12.5.1 | Studio 2022.7 | Live 11 | iZotope RX, Neutron, Ozone | Arturia Pigments | Auto-Tune Unlimited | Dubler2
system: iMac (Retina 5K, 27", 2020) | 3.6 GHz 10-Core Intel i9 | 128 GB DDR4 | AMD Radeon Pro 5700 XT 16 GB
Reply With Quote
  #216  
Old 09-20-2022, 12:26 AM
Pete Gates Pete Gates is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: UK
Posts: 1,292
Default Re: New PT Prefs helper

The icon is missing at it's only a beta and I haven't yet "flattened" the look of the previous icon. I'll get this done in the next week or two when I release Beta 2.

Cheers,
Pete
Reply With Quote
  #217  
Old 09-22-2022, 01:59 PM
Pete Gates Pete Gates is offline
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: UK
Posts: 1,292
Default Re: New PT Prefs helper

PT Prefs 2 Beta 2

Beta 2 is available.

Pete
Reply With Quote
  #218  
Old 09-22-2022, 06:58 PM
Eric Lambert's Avatar
Eric Lambert Eric Lambert is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles
Posts: 3,703
Default Re: New PT Prefs helper

That was fast. Thx Pete!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Updated: ProTools Prefs & Database Helper JC925602 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 06-25-2009 05:35 PM
updated: ProTools Prefs & Database Helper JC925602 Pro Tools M-Powered (Mac) 0 06-24-2009 12:48 PM
ProTools Prefs & Database Helper/le8 and 10.5.5 b mcgibney 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 01-23-2009 12:00 PM
ProTools Prefs & Database Helper meric 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 04-16-2007 11:50 PM
No Sound-help!! After deleting Digisetup, PT prefs and DAE prefs bigthinka9 Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 10-24-2002 07:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:11 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com