Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-02-2022, 02:31 AM
kol12 kol12 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: New Zealand
Posts: 120
Default Error Launching Video Engine

Is anyone getting "Error Launching Video Engine - there may be a problem with the installation" since installing the latest update? I tried running Pro Tools with administrator privileges which didn't help.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-02-2022, 02:40 AM
noiseboyuk noiseboyuk is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: UK
Posts: 1,531
Default Re: Error Launching Video Engine

I had this on my first install of 2022.9. I uninstalled, restarted, re-installed, restarted and then it came back happy.

I never learn. I should ALWAYS install this way - my first attempt was just uninstall / reinstall with no restarts in between, and Pro Tools simply doesn’t like it.

EDIT - I say it came back happy - the video engine is now fine, but Melodyne is not working on stereo files. The fact others don’t have this makes me think it might still be a slightly screwed up install, even though I restart between every step.
__________________
Guy Rowland
www.guyrowland.co.uk
www.sound-on-screen.com - Original audio clips of movies, TV shows and games, licensed as regular production music.

PT 2021 Ultimate; W10 Pro; i7 7820X; 64gb RAM; RME Babyface; UAD Quad Satellite USB; GTX 1050i
Reply With Quote
  #3  
Old 10-02-2022, 02:51 AM
kol12 kol12 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2015
Location: New Zealand
Posts: 120
Default Re: Error Launching Video Engine

Quote:
Originally Posted by noiseboyuk View Post
I had this on my first install of 2022.9. I uninstalled, restarted, re-installed, restarted and then it came back happy.

I never learn. I should ALWAYS install this way - my first attempt was just uninstall / reinstall with no restarts in between, and Pro Tools simply doesn’t like it.

EDIT - I say it came back happy - the video engine is now fine, but Melodyne is not working on stereo files. The fact others don’t have this makes me think it might still be a slightly screwed up install, even though I restart between every step.
Interesting. Some folks here have said new versions should install over the top of existing ones without any issues (which is what I had been doing). I personally prefer to uninstall and reinstall new software.

Edit: Not sure why it would only affect a few either but everyone's systems are unique and things can go wrong...
Reply With Quote
  #4  
Old 10-02-2022, 03:05 AM
noiseboyuk noiseboyuk is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: UK
Posts: 1,531
Default Re: Error Launching Video Engine

Quote:
Originally Posted by kol12 View Post
Interesting. Some folks here have said new versions should install over the top of existing ones without any issues. I personally prefer to uninstall and reinstall new software.
Again, I think it’s the computer restarts between each step that seem to make a big different with Pro Tools.

I thought that last time I installed I didn’t restart and got away with it so I foolishly tried it one more time. Sometimes you might get away with installing over the top of an existing install, but for me far often than not it’s taken far longer to then have to then redo it all painstakingly because something broke the first time.

The Pro Tools installer (on Windows anyway) is truly awful. It’s normal here to have to wait entire minutes with no sign of activity or even a setup screen before it suddenly lurches into life. And it’s incredibly unreliable. Why with all that fuss it cannot do it its own housekeeping for a tidy and reliable install each time is beyond me.
__________________
Guy Rowland
www.guyrowland.co.uk
www.sound-on-screen.com - Original audio clips of movies, TV shows and games, licensed as regular production music.

PT 2021 Ultimate; W10 Pro; i7 7820X; 64gb RAM; RME Babyface; UAD Quad Satellite USB; GTX 1050i
Reply With Quote
  #5  
Old 10-02-2022, 10:24 AM
Napping Napping is offline
Member
 
Join Date: Nov 2011
Location: New York
Posts: 69
Default Re: Error Launching Video Engine

Just wanted to shout out Guy for sharing his install process! In the middle of a film project I installed 2022.9 and had the same video engine error. Following manz suggestions, uninstall/restart/install/restart, got me back in the game. Very much appreciated!!! 💪
__________________
Nap
Reply With Quote
  #6  
Old 10-02-2022, 01:47 PM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,453
Default Re: Error Launching Video Engine

Quote:
Originally Posted by Napping View Post
In the middle of a film project I installed 2022.9 ...
In the future, I would avoid doing an update in the middle of a project. There can be a lot of things that go wrong. It is not worth the risk. Updates can wait.

In my case, I try to have two working systems. That way, if one goes down, I have another system to keep working. I just move my ilok to the other system.
__________________
Obsidian Dragon
MacbookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
Mac Studio M1Max - 64GB
MacOS 12.6 running Protools 2022.10
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error launching video engine zeganaudio Pro Tools 2 09-30-2021 01:35 PM
Video engine error not launching flautista Pro Tools 2020 1 02-09-2021 10:14 AM
"Error launching video engine" PT2019 elcampero Pro Tools 2019 1 02-08-2020 08:29 AM
Pro Tools Ultimate Win 10 "Error Launching Video Engine" mdvirtual Pro Tools 2019 4 01-26-2020 10:49 PM
Error Launching Video Engine mattrixx Pro Tools 2019 0 06-10-2019 08:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:17 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com