Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools TDM Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-13-2008, 05:34 PM
BookSix BookSix is offline
Member
 
Join Date: May 2003
Location: San Diego
Posts: 328
Default Can't open "session created on older version" - but it wasn't!

Ok, so, this session is about 3 months ago. We've been on 7.3.1 since way before that but now this session says "pro tools cannot open this session because it was created on an older version of pro tools" or something to that effect.

WTF?!? For one, the system hasn't been changed since that session was last modified and for two, Pro Tools has always been backward compatible; opening sessions from YEARS ago on 6.1 and the likes. so what gives?!?
__________________
Brett Michael Wiesman
www.trackstarstudios.com
Reply With Quote
  #2  
Old 08-13-2008, 06:19 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,606
Default

most likely the session file is missing it's .ptf (7.x+) extenuation
.pts is 5.0-6.9
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #3  
Old 08-13-2008, 06:44 PM
Premo Premo is offline
Member
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 585
Default

I've seen this on sessions that have been corrupted at some point. Have any of the sessions moved drives or been transferred anywhere? How many sessions is this happening to?

So this session was created on 7.3.1 and you're still on that same version?
Please post system specs and the drive they reside on, what is that formatted for? Repaired disk permissions in awhile? Tried opening that session file's backup from its backup folder?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-13-2008, 06:59 PM
uno1234 uno1234 is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: New York City
Posts: 2,459
Default

I had a situation the other day when the session I saved and closed 2 seconds prior was not able to be re-opened because it was "saved with a newer version". Of course literally nothing had changed in my system.

A classic pro tools move.

hd3
7.4.2
os 10.5.4
Reply With Quote
  #5  
Old 09-16-2008, 01:24 PM
BookSix BookSix is offline
Member
 
Join Date: May 2003
Location: San Diego
Posts: 328
Default Re: Can't open "session created on older version" - but it wasn't!

yeah, except mine is saying it was created with an OLDER version!!
__________________
Brett Michael Wiesman
www.trackstarstudios.com
Reply With Quote
  #6  
Old 09-16-2008, 02:27 PM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,877
Default Re: Can't open "session created on older version" - but it wasn't!

This can happen if the session file itself is corrupted. What happens on launch is that Pro Tools queries for the version that it was created in - if the session is corrupted and it returns garbage, Pro Tools doesn't know what to do with it, so it posts one of the 'older' or 'newer' messages.

We're working on having a mechanism that identifies if the returned data is corrupted and, if so, the message will state it.

Have you tried using 'Import Session Data'? Sometimes that will get around the corruption, depending on where it's occurring.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #7  
Old 09-16-2008, 04:35 PM
Sean Russell Sean Russell is offline
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: DC Metro
Posts: 1,287
Default Re: Can't open "session created on older version" - but it wasn't!

I've seen this as of yesterday!

This happens when sessions are moved to a USB key for transfer.

At least for us. Studio B is a TDM/OS9 room, and Studio A is a HD-3/OSX room. We had some students taking sessions home from Studio B, and they were unix executable files (no extension). when adding either pts / ptf we'd get that 'older version' pop up - moving that same session to a FW drive and then opening works fine. Important to note here - the original machine has no problems opening these sessions, just when moved (on a USB key / Flash drive) to another room (we have 5 rooms and 6 systems - 2 are OS9/TDM, 3 are OSX/HD).
__________________
... but does it help the chorus?
Reply With Quote
  #8  
Old 09-16-2008, 04:36 PM
Sean Russell Sean Russell is offline
Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: DC Metro
Posts: 1,287
Default Re: Can't open "session created on older version" - but it wasn't!

(and 'Import Session Data' doesn't work for this corruption that we're seeing)..
__________________
... but does it help the chorus?
Reply With Quote
  #9  
Old 02-04-2009, 06:52 AM
TCDet TCDet is offline
Member
 
Join Date: Apr 1999
Location: Detroit
Posts: 903
Default Re: Can't open "session created on older version" - but it wasn't!

Quote:
Originally Posted by Sean Russell View Post
I've seen this as of yesterday!

This happens when sessions are moved to a USB key for transfer.
.
Pro Tools 8HDcs1 trying to opening Pro Tools 7.4LE session.
The session was also transfered from a USB Flash drive.

Wont open or allow import session data.

Anyone else?
"...created with older version of pro tools"
Reply With Quote
  #10  
Old 02-04-2009, 07:38 AM
TCDet TCDet is offline
Member
 
Join Date: Apr 1999
Location: Detroit
Posts: 903
Default Re: Can't open "session created on older version" - but it wasn't!

Update:
Compressed (OSX Zip) and transfered over network worked fine..

PS. The original Flash drive (Above post) was a mac formated 1GB. session not zipped.
(7.4 LE to V8 HD)
Also to try and reproduce this, I moved this now PT'8LE session via Newly formated flash drive not zipped and it worked.

Note: There was a short video :30 inside the session.

This why we all back up right!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Created with an older version of Pro Tools" j4callen 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 04-13-2015 08:37 AM
Can not open last session !It says it was created with older version of PT !?! WTF ?! mrpollack Pro Tools 10 2 12-19-2011 10:45 AM
Can't open session it's created with an older version of PT James Drake Pro Tools TDM Systems (Mac) 6 08-22-2011 08:17 AM
Cannot open session in Mpowered7.3 (created in 7.3 but gives "older version" error) Krizaps Pro Tools M-Powered (Mac) 3 02-18-2011 12:31 AM
URGENT; cant open session, created with older version. kyle_182 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 06-26-2010 01:55 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:06 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com