Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-29-2010, 07:19 PM
Ro Cho Ro Cho is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Sydney
Posts: 3
Default "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

I've reached the peak of frustration with Avid and Pro Tools..
No matter how many tracks or what session I have open, during recording or playback I will constantly get the 6065 error 'Audio Device Buffer Underflowed' Error.

I have tried everything possible!.. I have reduced and increased the H/W Buffer Size, Restarted Pro Tools, Restarted my PC, Re-installed Pro Tools.. to no success. (Pro Tools is running in administrator mode)

My system specifications are listed below..

I would greatly appreciate your help!..

Thank You
-------------------------

Asus N71JQ
4GB Ram
Windows 7 Professional 64bit
Mbox 2
Pro Tools 9
OCZ Vertex 120GB SSD Drive (System Drive)
Western Digital 640GB 5400RPM (Pro Tools Drive) in an E-SATA Dock
Reply With Quote
  #2  
Old 12-29-2010, 08:13 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta, Georgia
Posts: 3,681
Default Re: "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

Quote:
Originally Posted by Ro Cho View Post
Western Digital 640GB 5400RPM (Pro Tools Drive) in an E-SATA Dock
This is a problem - you need a minimum of 7200 RPM hard drive.

Here's some info that might help:

IMPORTANT! You MUST use a secondary hard drive (not your main OS drive) for recording and playback of audio in Pro Tools. Recording or playback from the OS drive is known to be problematic and the cause of many different error types. If you are using your system drive and encountering errors, the first thing you should do is get a compatible drive. USB drives are not supported and are known to be problematic, so please do not use them with Pro Tools. If you're recording or playing back from a USB drive and are getting errors in Pro Tools, please switch to using a compatible external firewire drive or internal SATA/ATA/IDE drive and disconnect the USB drive.

Pro Tools supports recording and playback to a secondary drive that meets the following requirements:

7200 rpm or faster
9ms seek time or faster

Firewire drives must have the Oxford 911 (FW400 port), Oxford 912 (FW400 & FW800 ports) or Oxford 924 (FW800 ports) Bridge chip. USB drives are not supported and are known to be problematic. Here are some useful links to determine if the drive you have, or are considering, has the proper chipset:

Chipsets used in Maxtor external drives
Chipsets used in Seagate external drives

Pro Tools FireWire Drive Requirements on Windows Systems
Pro Tools EIDE/ATA Hard Drive Requirements on Windows Systems
Pro Tools SATA Hard Drive Requirements on Windows Systems
Pro Tools SCSI Hard Drive Requirements on Windows Systems




And make sure you do this:

Note: To enable other users to help you, please include all of your system details when posting an issue to the DUC; Pro Tools hardware, Pro Tools software version, CPU, OS version, Motherboard make/model, chipset, amount of RAM, type of hard drives used, etc.

- Please - Use SiSoftware's Sandra Lite application to generate a full system profile:

www.sisoftware.co.uk

Under SiSoftware Sandra, click on "Download & Buy" to download the free Sandra Lite version or purchase other versions. After installing Sandra, click on the 'Hardware' tab and run the 'Computer Overview', then copy and paste into your post here on the DUC.
__________________
Help Us Help You

Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
FocusritePro 40 (2)
TCE Studio Konnekt 48
Rascal Audio Tonebuss 24
Slate Digital VRS8

Gigabyte GA-Z170-HD3P
i7 6700K 4.1 GHz
32GB DDR4
macOS 10.15.7
UAD-2 Octo Core PCIe
Pro Tools HD 2022.5
Reply With Quote
  #3  
Old 12-29-2010, 09:55 PM
Ro Cho Ro Cho is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Sydney
Posts: 3
Default Re: "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

Hey,
Thank you for the reply :)..

I realised this and I replaced the 5400RPM dirve with a Seagate 1TB 7200RPM drive, but I am still getting the same error and now my audio will just go silent midway through playback before the error occurs in some cases.


My Detailed System Specs are below

Really appreciate your help! :)

SiSoftware Sandra

Computer
Model : Asus N71Jq
Workgroup : WORKGROUP
Host Name : RogerW
User : Roger W

Processor
Model : Intel(R) Core(TM) i7 CPU Q 720 @ 1.60GHz
Speed : 1.73GHz
Cores per Processor : 4 Unit(s)
Threads per Core : 2 Unit(s)
Type : Mobile, Quad-Core
Integrated Data Cache : 4x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing
L2 On-board Cache : 4x 256kB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing
L3 On-board Cache : 6MB, ECC, Synchronous, ATC, 12-way, Exclusive, 64 byte line size, 8 threads sharing

Computer
Platform Compliance : Intel Centrino Mobile Technology
Mainboard : Asus N71Jq
BIOS : AMI N71Jq.204 12/24/2009
Bus(es) : PCI PCIe IMB USB i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 4GB DDR3 SO-DIMM

Chipset
Model : ASUS Core (Clarksfield/Lynnfield) DMI
Front Side Bus Speed : 2x 2.4GHz (4.79GHz)

Chipset
Model : Intel Core Mobile (Clarksfield) UnCore
Front Side Bus Speed : 2x 2.13GHz (4.26GHz)
Total Memory : 4GB DDR3 SO-DIMM
Channels : 2
Memory Bus Speed : 2x 665MHz (1.33GHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Kingston ASU1333D3S9DR82G 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10700S DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)
Memory Module : Kingston ASU1333D3S9DR82G 2GB DDR3 SO-DIMM PC3-10700S DDR3-1334 (9-9-9-25 4-34-10-5)

Video System
Video Adapter : ATI Mobility Radeon HD 5730 (400 SM5.0 650MHz, 1GB DDR3 2x800MHz, PCIe 2.00 x16)

Graphics Processor
Compute Shader Processor : ATI Mobility Radeon HD 5730 (400SP 650MHz, 1GB DDR3 2x800MHz)
STREAM Processor : ATI Mobility Radeon HD 5730 (400SP 5C 650MHz, 1GB DDR3 2x800MHz)

Storage Devices
OCZ-VERTEX2 (120GB, SATA300, SSD, NCQ) : 112GB (C:)
Seagate ST31000340AS (1TB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ) : 932GB (E:)
HL-DT-STBDDVDRW CT21N (SATA150, BD-R, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache, 192kB Flash) : N/A (D:)
XKXSZG 52BK52F49A (SCSI, BD-R, HD-DVD-R, DVD+-R-DL, CD-R) : N/A (G:)

Logical Storage Devices
System Reserved : 100MB (NTFS)
Hard Disk (E:) : 932GB (NTFS) @ Seagate ST31000340AS (1TB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ)
Hard Disk (C:) : 112GB (NTFS) @ OCZ-VERTEX2 (120GB, SATA300, SSD, NCQ)
Optical Drive (D:) : N/A @ HL-DT-STBDDVDRW CT21N (SATA150, BD-R, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache, 192kB Flash)
Optical Drive (G:) : N/A @ XKXSZG 52BK52F49A (SCSI, BD-R, HD-DVD-R, DVD+-R-DL, CD-R)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : ASUS HM55 LPC Interface Controller
Audio Device : ASUS P55/PM55/3400 High Definition Audio
Audio Codec : Realtek Semiconductor High Definition Audio
Audio Device : ASUS Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5600 Series]
Disk Controller : ASUS P55/PM55/3400 4 port SATA AHCI Controller
USB Controller 1 : ASUS P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 2 : ASUS P55/PM55/3400 USB2 Enhanced Host Controller
USB Controller 3 : ASUS uPD720200 USB 3.0 Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel 801xx/63xx SMBus

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Fax : Microsoft Shared Fax Driver (200x200)
Printer : CutePDF Writer (4000x4000, Colour)
Printer : Canon MP630 series Printer (USB, Colour)

Network Services
Network Adapter : Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (Ethernet, 1Gbps)
Network Adapter : Bluetooth Device (Personal Area Network)
Wireless Adapter 1 : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (802.11g (ERP), WEP n-bit, 54Mbps)

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line
Battery No 1 : 97%

Operating System
Windows System : Microsoft Windows 7 Ultimate 6.01.7600
Platform Compliance : x64

Windows Experience Index
Current System : 5.9
Reply With Quote
  #4  
Old 12-30-2010, 03:25 PM
DRC Music's Avatar
DRC Music DRC Music is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 342
Default Re: "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

Is your new Seagate 7200rpm drive USB?
__________________
Studio One 5.5.2
Pro Tools Ultimate 2022.4
Logic Pro 10.7.4
macOS Monterey 12.4
MacBook Pro (16-inch, 2021)
Chip Apple M1 Max
Memory 64 GB
PreSonus Quantum 26x32 Thunderbolt
Reply With Quote
  #5  
Old 12-30-2010, 06:53 PM
djgizmo djgizmo is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 79
Default

Drc,

If you re-read the last sentence, he gives you the answer.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-30-2010, 08:59 PM
DRC Music's Avatar
DRC Music DRC Music is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 342
Default Re: "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

Ahhh... The last line of his sig... my bad >.<
__________________
Studio One 5.5.2
Pro Tools Ultimate 2022.4
Logic Pro 10.7.4
macOS Monterey 12.4
MacBook Pro (16-inch, 2021)
Chip Apple M1 Max
Memory 64 GB
PreSonus Quantum 26x32 Thunderbolt
Reply With Quote
  #7  
Old 12-30-2010, 09:11 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,973
Default Re: "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

Network Adapter : Bluetooth Device (Personal Area Network)
Wireless Adapter 1 : Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (802.11g (ERP), WEP n-bit, 54Mbps)

Both these must be disabled when running Pro Tools
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #8  
Old 12-31-2010, 09:23 PM
Ro Cho Ro Cho is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Sydney
Posts: 3
Default Re: "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

Thank you for all your replies!

After disabling my wireless and bluetooth adaptors on my notebook, I still got the error on one particular session. Other sessions seem to be fine though, so it could just sum up to a corrupt session.


Thank you for all your help!
Appreciate it..
Reply With Quote
  #9  
Old 01-02-2011, 09:12 AM
critza critza is offline
Member
 
Join Date: Aug 2008
Location: Stockholm/Sweden
Posts: 356
Default Re: "Audio Device Buffer Underflowed" Constant Error!

Quote:
Originally Posted by Ro Cho View Post
Thank you for all your replies!

After disabling my wireless and bluetooth adaptors on my notebook, I still got the error on one particular session. Other sessions seem to be fine though, so it could just sum up to a corrupt session.


Thank you for all your help!
Appreciate it..
Try importing the tracks from your corrupt session to a new session with import session data. Import them one by one and try playing the session. Often there is one particular track that is corrupted and the others are fine.

Good luck

/christer
__________________
PC 7980XE @ 4.2
PT 12.7 Ableton 10.0.1
Great River ME-1NV, Ehrlund EHR-M, Axiom Pro 49, Brauner Valvet, Oktavamod MXL-910, RODE NT5 with Oktavamod MJE-384K, Crane Song Trakker, SSL 611EQ, SSL X-Desk, Sennheiser HD600/650
IS Pro Double 6" Speakers, www.intelligentsound.se/
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recording to a new External Harddrive, now "audio device buffer underflowed" MSCHAAF 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-24-2011 06:07 PM
Error at startup: "Your audio device is configured with an unsupported buffer..." Kronos78 Windows 0 05-03-2011 01:39 PM
"Audio device buffer underflowed..." Help rid me of this buffer error Jim Digby 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 10 01-07-2011 09:29 PM
"the audio device buffer underflowed"... james21789 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 17 08-13-2009 06:48 AM
Mbox 2 Pro "audio device underflowed" error 6085 blu2 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 07-29-2009 04:27 PM


All times are GMT -7. The time now is 07:02 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com