Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Windows

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-15-2012, 12:45 PM
D-B101 RRFEDU D-B101 RRFEDU is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles
Posts: 1
Default Mbox Mini Driver Issues with Windows 7

I work for an audio engineering school that supplies students with an MBox mini and Pro Tools 10. My staff and I handle tech support and have rarely seen anything that we collectively cant handle. Students are calling in (more and more frequently) about a distortion problem during play back.

This distortion sounds like super stretched out audio (like elastic audio) combined with some phasing.

It is only windows 7 systems and I have literally tried everything I can think of to fix this. Any help would be appreciated. Things I have tried:

-Rolling back to old MBOX mini drivers
-Reinstalling Pro Tools
-Choosing every combination of playback engine settings (Increasing /decreasing buffer sizes, # of CPU's, etc)
-Following all of Avid's recommended PC optimization suggestions
-Updating Windows 7 system drivers (graphics, audio, etc)
-Turning off Aero / Switching to Classic mode

The MBOX works in other DAWS (reaper, cubase, etc) --- Initially we suspected this was because of a bad batch of MBOX's, but now it seems it is a Windows 7 driver issue. A temporary fix has been to use Asio4all driver and selecting the MBOX on the Asio4all control panel.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-20-2012, 05:38 PM
Bill@Avid's Avatar
Bill@Avid Bill@Avid is offline
Avid
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 34
Default Re: Mbox Mini Driver Issues with Windows 7

Hi,

This sounds like an issue with the USB port or USB cable. If the PC has USB 2.0 and USB 3.0 ports make sure that they are using the Mbox Min connected via a USB 2.0 port.

We have seen behavior like this with USB 3.0 ports. Also make sure the Mbox Mini is connected directly to a powered USB port on the PC and not via a USB hub.

This can be caused by a bad USB cable as well. So you should try another cable to see what happens.

In the event that the PC only has USB 3.0 ports they should try using a powered USB 2.0 hub. I know I'm contradicting myself here but in situations where there are only a USB 3.0 port available odds are the powered USB 2.0 hub will resolve problems instead of introducing them.

Lastly they should be using the latest driver Mbox Mini 1.0.8 driver.

They should disconnect the Mbox Mini.

If you uninstall and reinstall the Mbox Mini driver while the Mbox Mini is attached the uninstall will not complete correctly.

Uninstall the Mbox Mini driver using the Programs and Features control panel.

Reboot.

Run the 1.0.8 driver installer and when it completes connect the Mbox Mini to a powered USB 2.0 port on the system. Windows will find and install the hardware.

Reboot and check to see if the issue is resolved.

Let us know what you find.

PS When you refer to the Avid Optimizations make sure that these are the ones you have been using.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows 7/8 x64 Fast Track mk II USB driver issues beezischillin FireWire & USB Audio Interfaces (Win) 3 10-10-2013 01:57 PM
HELP! Pro Tools 8 on Windows/mbox 2 mini - AUDIO CLOCK ISSUES MrMartello General Discussion 0 04-02-2011 07:51 AM
M Box 2 Mini- Driver issues, Can't Set as Recording Device jpwill 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 01-06-2010 06:18 PM
Driver Issues - Mbox2 Mini MistahB 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 09-18-2009 12:01 PM
Audiomedia III & Windows XP driver issues Velanche 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-26-2003 10:34 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:30 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com