Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-24-2009, 06:32 PM
erictalley523 erictalley523 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2
Default Pro Tools Freezing during playback

So I am new to the forum, but have been using pro tools for about a year. i recently had to reformat my system, and reinstalled PT, but when i open a project, it loads fine but won't playback. I hit spacebar, and the entire thing freezes up and I have to restart PT, only to have it do the same exact thing. It also happens with new projects as well as old ones. I have tried adjusting the playback engine settings, but nothing happens. I reinstalled PT and all of my drivers are current, and I am only running basic plugins that come with PT 8 originally. I updated from the digi site and still nothing. I have literally read a hundred posts, and have yet to find anything that helps. PLEASE HELP ME!

Running Sony Vaio, 3GB ram, external hard drive, mbox 2 mini. everything worked three days ago, something i should have changed from the original setup?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-24-2009, 09:24 PM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

I get this really weird bug where PT doesn't respond and most of the menu options are greyed out.. but if i restore the Edit window all of the sudden things work again (i noticed in 8.0.1 I had to click on the edit window too)

i use m-powered so maybe it's not related but next time you freeze up try and see if you can't switch to the edit window
Reply With Quote
  #3  
Old 09-24-2009, 09:45 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,586
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

Quote:
Originally Posted by erictalley523 View Post
So I am new to the forum, but have been using pro tools for about a year. i recently had to reformat my system, and reinstalled PT,
What was occurring to make you decide to reformat?

Quote:
but when i open a project, it loads fine but won't playback. I hit spacebar, and the entire thing freezes up and I have to restart PT, only to have it do the same exact thing. It also happens with new projects as well as old ones.
What is your Open-Ended Record Allocation set at in prefs?

Quote:
I have tried adjusting the playback engine settings,
Which settings did you change? Can you post a screen shot?

Quote:
everything worked three days ago, something i should have changed from the original setup?
The very first step in trouble shooting a previously working system is to ask, "What has changed?"

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #4  
Old 09-24-2009, 09:46 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,586
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

Quote:
Originally Posted by frantik View Post
I get this really weird bug where PT doesn't respond and most of the menu options are greyed out.. but if i restore the Edit window all of the sudden things work again (i noticed in 8.0.1 I had to click on the edit window too)

i use m-powered so maybe it's not related but next time you freeze up try and see if you can't switch to the edit window
Do you have QuickTime installed?

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #5  
Old 09-24-2009, 09:52 PM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

Quote:
Originally Posted by Shan View Post
Do you have QuickTime installed?

Shane
I have something called "quicktime lite" installed.. is this a common problem?
Reply With Quote
  #6  
Old 09-24-2009, 10:18 PM
Shan's Avatar
Shan Shan is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2001
Location: Vancouver, B.C.
Posts: 13,586
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

Quote:
Originally Posted by frantik View Post
I have something called "quicktime lite" installed.. is this a common problem?
Yes, sometimes. It's more related to prefs not being saved etc though. I know a few others using QT lite but not sure of their current status. I'd probably start the trouble shooting by throwing in the most recent version of QT.

Shane
__________________
Pro Tools Power User Editing

Give your plug-ins a facelift...and skin 'em!
__________________

"Music should be performed by the musician, not by the engineer."

Michael Wagener 25th July 2005, 02:59 PM

__________________

Pro Tools|HD Native 9.0.1 | Pro Tools|HDX 10.2 | Studio One | REAPER 4.22 | HD OMNI | HoboMac Pro 2.26Ghz Quad-Core | W7 Ultimate 64-bit
Reply With Quote
  #7  
Old 09-24-2009, 10:59 PM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

thanks for the advice.. i had no idea where to even start. is quicktime required for pt? i'd rather just remove it completely if it's causing the problem
Reply With Quote
  #8  
Old 09-24-2009, 11:29 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta
Posts: 3,921
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

Quote:
Originally Posted by erictalley523 View Post
i recently had to reformat my system, and reinstalled PT, but when i open a project, it loads fine but won't playback. I hit spacebar, and the entire thing freezes up and I have to restart PT, only to have it do the same exact thing.
What operating system did you reinstall? Did it update to Internet Explorer 8? If so, uninstall it - IE8 is known to cause problems with Pro Tools. Did you go through the entire General Troubleshooting thread? Also, it's best to install Pro Tools right after you install drivers for a new OS - and test Pro Tools each time you run an update, install plugins, or additional software. That way if it starts acting up you will know what's causing the problem.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-24-2009, 11:33 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is offline
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Atlanta
Posts: 3,921
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

Quote:
Originally Posted by frantik View Post
Is quicktime required for pt?
Technically yes - though PT will probably run without it. It is recommended though.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-25-2009, 05:33 AM
frantik frantik is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: San Jose, California
Posts: 269
Default Re: Pro Tools Freezing during playback

well unfortunately installing the full version of quicktime didn't make any difference compared to QT lite.. thanks for the advice anyways :)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro tools SLOW, and Freezing then continuing, then freezing again DJX-RAY 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-09-2011 07:52 AM
Pro Tools 8.0.4 Freezing (hard lock) during Playback in Windows 7 x64 Jennerstein 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 07-19-2010 01:37 PM
PT 8 freezing on playback AdamThompson 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 08-12-2009 08:43 AM
Pro Tools LE 5.3.2 constantly freezing during playback (Digi002) sunjitwhy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 13 05-04-2003 11:57 AM
Freezing in playback roderickelms Digidesign Hardware & Software 2 11-04-1999 07:48 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:33 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com