Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 06-12-2014, 04:32 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,465
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by Frankee View Post
hi did anyone solve this problem??? I've tried everything stated above and in the avid reply.. any help would be much appreciated before i lose my [bleep][bleep][bleep][bleep] and start smashing stuff!! god i hate computers!
Before we can give any help we need to know more about your system and exactly what is happening. We are not mind readers or remote viewers here and can't diagnose a problem from a 2 sentence rant.

Sometimes it's a system setup, sometimes user error, sometimes a combo of both.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #12  
Old 06-12-2014, 10:40 PM
Frankee Frankee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Frankston
Posts: 5
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

thanks mate, its probably something simple, i'm technologically retarded. i'm rung a macbook pro i7 4g ram with mavericks. have just bought an eleven rack with the expansion pack and trying to run the stand alone editor. when i open logic pro x, also it says something about cannot initiate core midi. midi not available. thanks for the help mate REALLY appreciate it.. I'm ready to sell it
Reply With Quote
  #13  
Old 06-12-2014, 10:58 PM
Frankee Frankee is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: Frankston
Posts: 5
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

not sure if the logic warning and the eleven rack warning are linked though
Reply With Quote
  #14  
Old 04-11-2016, 02:02 AM
stuey stuey is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: uk computer
Posts: 137
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Hi,

I know this is an old thread but wanted to elaborate as I feel the Avid line isn't exactly the correct way to resolve this issue per se.

It is true that creating a new user will solve this but it is also true that this is a 'sledgehammer to crack a nut' approach. We don't have time to migrate all these settings and preferences when the user account isn't the cause of the fault.

The issue is due to the Avid midi setting that is created by default when you first turn on the Avid 11 rack. Quit pro tools, turn off the 11 rack and remove the 11 rack setting that is currently greyed out in your audio/midi settings. Turn on the 11 rack and you will see that it creates a new setting in your configuration window. In some cases, this will solve the 'Error Initializing MIDI Engine' when using the Eleven rack editor, a better approach is to create a new Midi configuration .

Go to /Applications/Utilities/Audio MIDI Setup and under 'window' click 'show midi window'

This will bring up your midi set up, on the left you have a configuration drop down which will probably be set to Default. Drop this menu down and create new, name the configuration. You will have to set up your devices again but when you start or plug in your USB devices it will create new settings.

This will solve the 'Error Initializing MIDI Engine' error when starting up Eleven rack Editor.

Hope this helps

Thanks, Stuart
__________________
Stuart Peck - Music Composer

Mac Intel 2.93Ghz 12 core - 64gb RAM - OS 10.12 - PT 12 HD Native - Lynx Aurora 16 - Lynx Aurora 8 - UAD Quad - Logic, VEP 6
_____

Spark moderator & beta test for Arturia
Reply With Quote
  #15  
Old 10-02-2017, 06:03 PM
dhrandy dhrandy is offline
Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Concord, NC
Posts: 1
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

Just an FYI that solved my issue when I received this error. I had the Eleven Rack plugged into a USB dongle that was plugged into the Mac. I actually just plugged the Eleven Rack usb chord directly into the Mac and it solved the problem.
Reply With Quote
  #16  
Old 10-31-2020, 09:48 PM
ebeaty ebeaty is offline
Member
 
Join Date: May 2020
Location: Tennessee
Posts: 2
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

It's October 31, 2020 (the 11R Editor is waaaaay overdue an update; it's several OS's behind on Mac), and I couldn't get 11R Editor working all of a sudden on my iMac (Retina 5K, 27-inch, 2019). So I figured I'd add this post to help anyone else struggling in the 2020s.

I just followed the User Guide's specific steps on installing the driver (I just related the steps to a Mac OS). The key, I think, was leaving the USB unplugged until the computer restarted.

Here's the exact process I got this to work for Mac OS Catalina 10.15.7:

1. Unplug 11R USB from computer
2. Make sure 11R power is OFF
3. Uninstall/Re-install 11R Driver (the one appearing in System Prefs)
4. Allow computer to restart after reinstalling 11R driver
5. Once the computer has restarted, turn on 11R
6. Plug 11R USB back into dedicated USB port (directly in computer, NOT a USB hub)
7. Restart once more
8. Launch 11R Editor and it should work. You’ll know it’s working if you see the Load screen running with the progress bar as it’s indexing the rigs.

Sadly, I feel it's only a matter of time before the 11R Editor becomes obsolete. It would be nice to see someone else (like ToneLib) either take over the development or create a completely new editor design, even if it's just for the sake of saving/loading rigs & presets.

Hope this helps someone else,

Eric Beaty
Reply With Quote
  #17  
Old 04-23-2021, 12:11 PM
ac30fan's Avatar
ac30fan ac30fan is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Annapolis, MD
Posts: 71
Default Re: Editor - Error Initializing MIDI Engine

So there's a new driver https://avid.secure.force.com/pkb/ar...n-Rack-Drivers

After installation & reboot, I don't get the MIDI error but I get a communication error. What's next ...?
Attached Images
File Type: jpg Screen Shot 2021-04-23 at 2.02.37 PM.jpg (19.9 KB, 0 views)
__________________
2019 iMac 27" 5k Retina
3.6 Ghz 8-Core Intel Core i9
Mac OS 10.15.7 / 60GB RAM
UAD FW Apollo Duo (Thunderbolt Card)
PT 2021.3
Eleven Rack FW v2.00.1 / Software 1.2.14
Reply With Quote
  #18  
Old 04-26-2021, 08:49 PM
ac30fan's Avatar
ac30fan ac30fan is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Annapolis, MD
Posts: 71
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by jeffro View Post
Is that duc.avid.com/showthread.php?t=351337? If so, let's continue this conversation there, thanks!
Anyone else encounter the dreaded MIDI ERROR or COMMUNICATION ERROR after installing latest driver?


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
2019 iMac 27" 5k Retina
3.6 Ghz 8-Core Intel Core i9
Mac OS 10.15.7 / 60GB RAM
UAD FW Apollo Duo (Thunderbolt Card)
PT 2021.3
Eleven Rack FW v2.00.1 / Software 1.2.14
Reply With Quote
  #19  
Old 05-08-2021, 01:34 PM
ac30fan's Avatar
ac30fan ac30fan is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Annapolis, MD
Posts: 71
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by ac30fan View Post
Anyone else encounter the dreaded MIDI ERROR or COMMUNICATION ERROR after installing latest driver?


Sent from my iPad using Tapatalk

Hey any help on this…..? Anyone…..?


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
2019 iMac 27" 5k Retina
3.6 Ghz 8-Core Intel Core i9
Mac OS 10.15.7 / 60GB RAM
UAD FW Apollo Duo (Thunderbolt Card)
PT 2021.3
Eleven Rack FW v2.00.1 / Software 1.2.14
Reply With Quote
  #20  
Old 06-17-2021, 05:48 PM
Daveporter33765 Daveporter33765 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: Clearwater
Posts: 11
Default Re: Eleven Rack Editor - Error Initializing MIDI Engine

Quote:
Originally Posted by ac30fan View Post
Anyone else encounter the dreaded MIDI ERROR or COMMUNICATION ERROR after installing latest driver?


Sent from my iPad using Tapatalk
Yes, I receive the same message when I attempt to start the Eleven Rack Editor. I will attempt to troubleshoot it tomorrow. If I am able to solve the issue I will post my solution.

If anyone else has solved this virus n 2021 I would appreciate knowing how.
__________________
Luna 1.1.9, Logic Pro 10.6.2, Cubase Pro 11.0.20, Studio One 5.2.1, Pro Tools 2021.3.1, UAD-2 software 9.14, PreSonus Quantum 2, UA Apollo 8, UA Apollo 8P, UA Apollo Twin Mk 2 (2), UAD-2 Thunderbolt Satellite Quad (2), Studio A: Apple iMac 2020, i7 8-core 3.8 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP5700XT GPU, 10 Gb/s Ethernet, MacOS Catalina 10.15.7; Studio B: Apple iMac 2015, i7 4-core 4 GHz, 64 GB RAM, 1 TB SSD, RP395X GPU, 1 Gb/s Ethernet, MacOS Catalina 10.15.7.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Initializing midi engine on 12.6 glogulus Pro Tools 12 1 11-05-2016 09:29 PM
Pro Tools Initializing Audio Engine Error kdro Pro Tools 12 10 08-14-2015 01:12 PM
Eleven Rack Editor Installation Error Haloll Eleven Rack 2 08-08-2015 06:44 PM
PT10 "sees" Eleven Rack as playback engine only (no editor window,embedded rigs,etc) locust_tree Eleven Rack 4 12-08-2014 03:16 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:27 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com