Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Post Production > Post - Surround - Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-04-2009, 03:16 PM
calle.vs calle.vs is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 20
Default Clip gain???

I am doing post production for swedish television. Very often I get production audio that's been recorded at very low levels. I'm inserting the gain plug-in in Pro tools that will let me automate gain up to 12 db. I really don't like this way of working. In a typical session I will spend a lot of time changing the automation view to gain and drawing an envelope with the mouse. I used to gain the clip in Audiosuite but I found that even more tedious.

Could anyone give me some advice on clip gain in Pro tools. I have seen how apps like Nuendo or Vegas have very simple and fast solutions to this problem.

I tip would be most appreciated.

Thank you!

Calle

Also, does anyone know a shortcut for "solo track"? It drives me crazy.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-04-2009, 03:28 PM
Dallas Taylor Dallas Taylor is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: Washington DC
Posts: 321
Default Re: Clip gain???

I usually insert an L1 on all of my Dialog Tracks & automate the Threshold. You can do this with any compressor [0:0 ratio...] It'll usually give you 30+ db of gain.
__________________

DALLAS TAYLOR CAS/MPSE
/// Sound Designer/Mixer @ Defacto \\\ Twitter Facebook
Reply With Quote
  #3  
Old 02-04-2009, 03:45 PM
Reckless Erik Reckless Erik is offline
Member
 
Join Date: May 2001
Location: Reykjavik,Iceland
Posts: 818
Default Re: Clip gain???

In PT 8 pressing "shift S" (mac) will put the selected track into solo. Not sure of command for pc users. PT 7.x.x does not have this feature.
On the subject of clip gain you might find some help in this post http://duc.digidesign.com/showthread.php?t=195904

Nick
__________________
[email protected]
Newcomer Audio Post
MacBookPro 2.3GHz i7 16GB RAM OSX 10.15.7, PT Ultimate 2024.3.1 HDn, MTRX Studio, 2x Avid S1, PT Dock...
Mac M1 Studio Ultra 64GB RAM OSX 13.6, PT Ultimate 2024.3.1 HDn, MTRX Studio, 2x Avid S1, PT Dock...
Reply With Quote
  #4  
Old 02-08-2009, 01:42 PM
calle.vs calle.vs is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 20
Default Re: Clip gain???

Ok. It seems like clip gain is something I just have to wait for.

Thanks for replying.

/Calle
Reply With Quote
  #5  
Old 02-08-2009, 03:57 PM
petecollins petecollins is offline
Member
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 6
Default Re: Clip gain???

Quote:
Originally Posted by calle.vs View Post
I am doing post production for swedish television. Very often I get production audio that's been recorded at very low levels. I'm inserting the gain plug-in in Pro tools that will let me automate gain up to 12 db. I really don't like this way of working. In a typical session I will spend a lot of time changing the automation view to gain and drawing an envelope with the mouse. I used to gain the clip in Audiosuite but I found that even more tedious.

Could anyone give me some advice on clip gain in Pro tools. I have seen how apps like Nuendo or Vegas have very simple and fast solutions to this problem.

I tip would be most appreciated.

Thank you!

Calle

Also, does anyone know a shortcut for "solo track"? It drives me crazy.
I also had these problems with low level production audio and think 'only' 12dbs of headroom is one of PT's weaknesses. Now I run the dialogues through a subgroup to give my self another 12dbs and use both faders to achieve a better level without clipping. It is far quicker than fiddling around with gain automation or audiosuite, but I too would be interested if someone else has a better method.

Pete
Reply With Quote
  #6  
Old 02-08-2009, 05:55 PM
citysoundman citysoundman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: New York City
Posts: 592
Default Re: Clip gain???

There is no easy way to deal with low level production sound. If only audiosuite had a handles setting! As mentioned, I automate the trim plug-in, L1 threshold, and extra auxes when need be. Although I try to keep the limiter threshold untouched, and set trim (or two trims, or use the gain setting on an inserted EQ) to keep things at nominal level.

Do you know the control-command-left/right arrow to quickly change plug-in automation views? It's a great time saver.
__________________
Bob Kirschner
NYC-based Audio Post Mixer/Sound Designer
bobkirschner.com
Reply With Quote
  #7  
Old 02-08-2009, 06:25 PM
lego lego is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Warsaw, Poland
Posts: 383
Default Re: Clip gain???

Quote:
Originally Posted by calle.vs View Post
Could anyone give me some advice on clip gain in Pro tools.
No such thing I use Sonalksis Free-G + automation for this purpose.

Quote:
Also, does anyone know a shortcut for "solo track"? It drives me crazy.
Shift-S in PT8, mousing-and-clicking before PT8
__________________
"The Mackey Big Knob is, you press little button and they can hear through the headphones, you can say whatever you wanted to them without you having to yell." by Tad Donley
Reply With Quote
  #8  
Old 02-08-2009, 06:34 PM
citysoundman citysoundman is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: New York City
Posts: 592
Default Re: Clip gain???

Quote:
Originally Posted by calle.vs View Post
Also, does anyone know a shortcut for "solo track"? It drives me crazy.
While in Shuttle Transport mode (preferences) press the 6 key on extended keyboard.
__________________
Bob Kirschner
NYC-based Audio Post Mixer/Sound Designer
bobkirschner.com
Reply With Quote
  #9  
Old 02-09-2009, 02:47 AM
JWalkerPostAudio JWalkerPostAudio is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Burbank, CA
Posts: 440
Default Re: Clip gain???

Quote:
Originally Posted by citysoundman View Post
While in Shuttle Transport mode (preferences) press the 6 key on extended keyboard.
Or Cntrl+5 (Mac) Start+5 (PC) if you are in LE where shuttle transport mode isn't an option.
__________________
Justin Walker
Reply With Quote
  #10  
Old 02-12-2009, 11:19 AM
calle.vs calle.vs is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 20
Default Re: Clip gain???

Thank you all!

/Calle
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adjusting Clip Gain On More Than One Clip Blank Frank macOS 17 05-15-2015 06:34 PM
AudioSuite Gain/Normalize also on Clip Gain A-n-d-i macOS 0 03-13-2014 12:46 PM
Export Clip With Clip Gain BobbyDazzler Pro Tools 10 0 03-03-2013 03:06 PM
Clip gain on clip groups: bug or feature? idris Post - Surround - Video 6 01-02-2013 10:48 PM
How to use X-Key on clip gain? Frank Kruse Post - Surround - Video 6 11-01-2011 11:14 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:34 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com