Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-17-2011, 09:47 PM
cgoslow cgoslow is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: US
Posts: 2
Default Why won't PT play back the correct MIDI note lengths?

Hi:

I just am getting to know my Pro Tools 8 system on my Mac OS X 10.6.6,
and I got a little issue I'm trying to resolve:

I'm recording MIDI from a keyboard onto an instrument track via a pro tools plug in, and all of a sudden Pro Tools won't play the actual note lengths that I recorded. Now all the notes are suddenly really staccato. How can I make it so that it plays the actual note lengths I recorded?

That's my question. Any help is GREATLY appreciated. Thanks.

--Chris
Reply With Quote
  #2  
Old 02-18-2011, 12:27 AM
audiogeekzine audiogeekzine is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver
Posts: 1,524
Default Re: Why won't PT play back the correct MIDI note lengths?

Is the keyboard connected by MIDI AND USB?

Have you tried quitting PT and re-opening the session?
__________________
@theaudiogeek
| www.EPICSounds.ca | www.AudioGeekZine.com | www.HomeRecordingShow.com |
Reply With Quote
  #3  
Old 02-20-2011, 02:36 AM
Bugly Bugly is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Melbourne, Australia
Posts: 215
Default Re: Why won't PT play back the correct MIDI note lengths?

If you have a real close look you will see that it is recording two notes. The one that you play (correct length) and another really short note. This short note is giving a "note off" command and that is why you are hearing what you are hearing.
Open the "midi event list" window and it should confirm what i have just explained. And if it doesn't, then I am completely wrong haha, and forget everything that i said, but I have had this exact same problem and fixed it with the steps below. This is a known problem with this version of tools.

Go to Setup Preferences and the MIDI tab and turn off the default Through instrument.
Try recording some more and check it out. This should solve the problem.

hope this helps
Bugly
Reply With Quote
  #4  
Old 02-21-2011, 08:44 PM
cgoslow cgoslow is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: US
Posts: 2
Default Re: Why won't PT play back the correct MIDI note lengths?

Quote:
Originally Posted by Bugly View Post
If you have a real close look you will see that it is recording two notes. The one that you play (correct length) and another really short note. This short note is giving a "note off" command and that is why you are hearing what you are hearing.
Open the "midi event list" window and it should confirm what i have just explained. And if it doesn't, then I am completely wrong haha, and forget everything that i said, but I have had this exact same problem and fixed it with the steps below. This is a known problem with this version of tools.

Go to Setup Preferences and the MIDI tab and turn off the default Through instrument.
Try recording some more and check it out. This should solve the problem.

hope this helps
Bugly
Thank you for your response, Bugly. Yes, the two notes is exactly what I'm seeing. I went to Setup preferences and changed the " default Thru instrument" to none, and I'm still seeing those weird little double notes, plus the notes aren't all playing, only some of them do... I also tried changing the default thru instrument to expand2, or the channel from my controller. No luck... what am i missing???
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2023, 12:59 PM
tinol tinol is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: USA
Posts: 1
Default Re: Why won't PT play back the correct MIDI note lengths?

I had the same problem and it occurred to me that it might be excessive compression settings. I had 2 compressors on that bass track. I took both of them out and the problem went away. you might want to take a look at that too. Anyway that was my problem.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
10.3.5 on a Mac MIDI note play Ty Ford macOS 2 06-20-2013 06:23 PM
Random X on midi note which does not play? duderonomi Pro Tools 9 16 10-30-2011 06:55 PM
MIDI note not recorded at the time I play drums77 MIDI 1 09-12-2010 07:12 PM
strike will not play a midi note on a track Filmusic Virtual Instruments 2 07-30-2010 12:48 AM
Midi - first note doesn't play GS-DK Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 02-22-2010 06:09 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:45 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com