Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2021

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-12-2021, 08:56 AM
cvdpoel cvdpoel is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: Richmond, VA
Posts: 20
Default Certain Plugin Windows Loading Blank/Crashing Pro Tools

Hey guys - I just built a new PC and have been having some strange issues with Pro Tools from the get go. Whenever I load up certain plugins, the plugin window will go blank and PT will freeze, eventually crashing.

From my experience it's been happening with most (but not all) of the Steven Slate Bundle plugins, Redwirez mixIR 2, Soundtoys plugins, and every single Waves plugin. I do not own any pirated plugins, and they are all legitimate versions.

Has anyone experienced this issue before? Figured I'd ask here first before spending the $40 for the Avid support plan.

Some things I've tried:
- Reinstalling the affected plugins
- Reinstalling Pro Tools (twice)
- Running Pro Tools as administrator
- Running Pro Tools on a different monitor
- Running Pro Tools on a different hard drive
- Changing the high DPI and other visual settings on Pro Tools
- Running Pro Tools in compatibility mode

Here are my PC specs:
Pro Tools Version: 2021.3.1
Operating System: Microsoft Windows 10 Professional
Motherboard: ASUS ROG STRIX Z490-A GAMING
Processor: Intel i9-10900K
RAM: G.Skill Trident Z RGB 32 GB
Graphics Card: NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti
Storage Devices: Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB (Windows/Installs)
Storage Devices: Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB (Games)
Storage Devices: Seagate HDD 4TB (PT Sessions)
Storage Devices: Seagate HDD 4TB (Libraries)

Here are some videos I took recreating the problem: PT Plugin Error

Last edited by cvdpoel; 04-14-2021 at 09:08 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-13-2021, 12:51 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,567
Default Re: Certain Plugin Windows Loading Blank/Crashing Pro Tools

Hmmm, I also have a ton of waves plugins(versions 10, 11 and 12) and the Slate Everything bundle and all work and look fine here. Maybe try updating the graphics driver directly from the nVidia site?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 04-15-2021, 08:25 AM
cvdpoel cvdpoel is offline
Member
 
Join Date: May 2012
Location: Richmond, VA
Posts: 20
Default Re: Certain Plugin Windows Loading Blank/Crashing Pro Tools

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Hmmm, I also have a ton of waves plugins(versions 10, 11 and 12) and the Slate Everything bundle and all work and look fine here. Maybe try updating the graphics driver directly from the nVidia site?
Yeah tried that as well - gotten into contact with Waves support and followed their instructions as well to no avail
Reply With Quote
  #4  
Old 04-15-2021, 10:38 AM
Obsidian Dragon Obsidian Dragon is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 4,028
Default Re: Certain Plugin Windows Loading Blank/Crashing Pro Tools

While building your own computer is an excellent way to get great performance and select your own components, it is also possible to run into issues with compatibility. I'm not saying these are the cause of your issues but processor clocking, memory timing, BIOS setup and options, device drivers, motherboard configuration, etc. can all have an impact.

Since you seem to be seeing a graphics issue, does your motherboard have build-in video (even VGA)? If so, try running with that video to eliminate the graphics card and drivers as possible culprits. I would try swapping memory around just incase you have a bad stick somewhere (maybe drop to 16 GBB for testing). Avoid overclocking and use most default settings in the BIOS unless customizations are required. Also try using Protools with just the built-in audio in place of your audio interface.

The proven method of moving all your plugins into the unused folder and moving them back one at a time and testing may help identify a problem plugin. Remember the plugin does not have to be in use on a track to affect Protools. I simply has to be installed.

These are basic troubleshooting steps that you may have already tried. but sometimes reducing the system to its most basic and simple configuration is a good starting point to finding the problem.
__________________
Obsidian Dragon
MacBookPro14,3 - Intel Core i7 3.1 GHz, 16 GB
MacOS 11.3.1 running Protools 2021.3.1
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 2018.12 crashing when loading Vienna Instruments plugin at startup SuperKons Pro Tools 2018 7 04-22-2019 05:02 PM
Pro tools crashing while loading plug ins Audree D Pro Tools 10 11 02-27-2015 11:04 AM
Pro Tools 9.02 crashing while loading certain sessions SFactory Windows 3 04-23-2011 07:06 AM
Pro Tools M-Powered 8CS3 crashing while loading plugins? vseanv Pro Tools M-Powered (Win) 1 07-30-2009 09:29 AM
DigiReWire crashing pro tools on loading crizdee Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 01-25-2005 09:28 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:57 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com