Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > General Discussion & Off Topic > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #31  
Old 09-25-2021, 09:43 PM
mbourque mbourque is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Location: Montreal
Posts: 144
Default Re: Mastering - suite versus individual plugins

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
I know that but what I want when I'm mastering is to have a full cd's worth of music lined up ready to master in the order of play. I know Ozone can load 3rd party vst's but I can't find out if each track can have it's own set of plugins and ozone settings.
In Ozone, songs appear in different tabs and you can have different sets of modules for each tab. Ozone also auto-detect songs sections, it's then easy to navigate through different parts of the song. It probably has some more advantages that I'm not aware of.

It's a matter of workflow preference, you will achieve the same result either in PT or Ozone.
__________________
Matthieu Bourque


PT Ultimate 2021.06 on macOS 10.14.6
Reply With Quote
  #32  
Old 09-26-2021, 04:56 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,741
Default Re: Mastering - suite versus individual plugins

Quote:
Originally Posted by mbourque View Post
In Ozone, songs appear in different tabs and you can have different sets of modules for each tab. Ozone also auto-detect songs sections, it's then easy to navigate through different parts of the song. It probably has some more advantages that I'm not aware of.

It's a matter of workflow preference, you will achieve the same result either in PT or Ozone.
Thanks for the answer as the manual doesn't really say anything about my specific question. It's more about using the individual modules and not the program as a whole. I'm using regular Ozone and not the advanced version.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #33  
Old 09-26-2021, 08:56 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,136
Default Re: Mastering - suite versus individual plugins

To master multiple songs, I would import all the final mixes into a new Pro Tools session(on their own tracks). Mute all but one track. Insert Ozone on each track and run the Master Assistant on your first track. Once you're happy, mute that and go on to the next until all are done(almost). Then, set your SOLO to the X-OR setting so you can listen to all the songs while quickly switching between tracks(to make sure they sound consistent). Once you're really happy, use Track Commit to render everything.

OR: if your session is a higher sample rate/bit depth than 44.1K/16 bit and you want finals for CD burning, enable Dither on each Ozone and Bounce each in SOLO. BTW, if your sessions is already 44.1K/24 bit, you can simply export each clip to 16 bit and PT will automatically apply dither on the way.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #34  
Old 09-26-2021, 11:39 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,741
Default Re: Mastering - suite versus individual plugins

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
To master multiple songs, I would import all the final mixes into a new Pro Tools session(on their own tracks). Mute all but one track. Insert Ozone on each track and run the Master Assistant on your first track. Once you're happy, mute that and go on to the next until all are done(almost). Then, set your SOLO to the X-OR setting so you can listen to all the songs while quickly switching between tracks(to make sure they sound consistent). Once you're really happy, use Track Commit to render everything.

OR: if your session is a higher sample rate/bit depth than 44.1K/16 bit and you want finals for CD burning, enable Dither on each Ozone and Bounce each in SOLO. BTW, if your sessions is already 44.1K/24 bit, you can simply export each clip to 16 bit and PT will automatically apply dither on the way.
What you write in paragraph one is what I currently do in Wavelab Elements. I don't have to worry about bit depth/sample rate as WE takes care of all that on it's own. I like the simplicity of doing it there as I don't have to futz around with setting song intervals in PT and other things. Doing it in PT I'd still have to import everything into a Wavelab montage so why not do it all there?


Yeah I could master in Ozone but just like using PT to master I'd still have to import into WE.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #35  
Old 09-27-2021, 02:10 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,136
Default Re: Mastering - suite versus individual plugins

Whatever works for you is the best way to do it Which version of Elements do you have? I have 10, but still have not become proficient with it(I think I have burned 1 CD in the past 2 years)
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #36  
Old 09-27-2021, 07:26 PM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,741
Default Re: Mastering - suite versus individual plugins

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
Whatever works for you is the best way to do it Which version of Elements do you have? I have 10, but still have not become proficient with it(I think I have burned 1 CD in the past 2 years)
I have WE 10. Can't go to WE11 until I get a new video card. WE11 requires an operating system higher than High Sierra.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
all in one mastering suite DickHarvey Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 01-26-2006 09:29 AM
all in one mastering suite DickHarvey 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 01-26-2006 06:39 AM
T racks mastering suite thejewdrummer 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 11 01-31-2005 08:22 AM
Mastering singles for radio with new Waves Mastering suite. Peter Duemmler Pro Tools TDM Systems (Mac) 14 06-21-2002 05:14 PM
Mastering singles for radio with new Waves Mastering suite. Dimension Zero Tips & Tricks 0 06-15-2002 12:32 AM


All times are GMT -7. The time now is 10:03 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com