Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-27-2009, 10:45 PM
xiauoko xiauoko is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Unhappy Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 2626

I bought new computer, Pro Tools 8 m-powered and M-Audio Profire 2626 while ago. I'm running them on Windows Vista SP1.

First I did the Vista optimization by Audio Forums guide. I installed the newest audiodriver and Pro Tools as recommended
on the manual.

THE PROBLEM: All audio gets lost or distorted suddenly during recording.
All the meters are moving and there are no error messages or anything, just
no playback. I can only hear my input well if i use Mixer out -option in Profire 2626 control panel.
I can't get the playback back unless I shutdown and restart Pro Tools. After doing this
I can listen what I recorded and they seem to sound good (no distortion etc.).
I have tried to change HW buffer levels and all that. I can
get cracks etc. away with these options but not the real no playback problem.

Problem occurs even when there's is not a single plug-in in use. Only audio tracks (19 of them).

I have tried integrated FW port, and Pinnacle DV500 and Pinnacle Studio DV (currently installed)
FW cards which both include Texas Instruments chip. All so i have tried the cards in different
PCI places (my computer has 2 of them). IRQ number is 16, it wont change smaller when swiching.

WHAT I HAVE TRIED:
No additional Plug-ins installed.
I'm using secondary hard drive for recording and playback.
I have done Windows Vista Optimizations as said in Digidesign website.
Quicktime is installed.
I have tried to delete DAE and Pro Tools preference files several times.
I have updated Pro Tools to CS3 version.
I created a new administrator account and it didn't solve the problem.
I have tried to uninstall and reinstall the drivers for M-Audio hardware.
I have also tried to uninstall and reinstall Pro Tools.
I have tried to format my hard drives and reinstall Vista.
There are no extraneous hardware connected to PC (except for Profire 2626 and Ilok).
I have tried to connect Profire 2626 to different Firewire ports in my firewire card and also tried to move the firewire card to another PCI slot. No effect.
I couldn't use Pro Tools Tech Support Folder since there's was only files for Mac.
I also tried to my old sequencer program Sonar 7 and it's working fine.

TECHNICAL SPECS:
M-Audio Profire 2626
Pro Tools M-Powered (with CS3 update)

PC: AMILO® Desktop Pi 3630-22P
Windows Vista Home Premium Service Pack 1
NVIDIA nForce 630i Motherboard, chipset ?
4gt RAM
Intel Core 2 Quad CPU Q8200 @ 2.33GHz 2.34GHz
Seagate Barracuda 7200.11 ST3500620AS, 500gt Hard drive(x2)
Pinnacle Studio DV FW Card with Texas Instruments Chip

I have Sandra report but I don't know how to attach it here.

Hopefully I get this problem solved very soon.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-27-2009, 11:03 PM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

Customer Service calling Peppertree to the front desk


He'll be with u in a second sir
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #3  
Old 07-27-2009, 11:07 PM
guitar486 guitar486 is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Mountain View, CA
Posts: 727
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

Quote:
Originally Posted by Keybeeetsss View Post
Customer Service calling Peppertree to the front desk


He'll be with u in a second sir
Hahahaha. Well would try a new firewire cable. And the M-Audio Forums. I bet pepper will chime in too though
__________________
----I was thinking of taking a solo in the bridge.
-Nah, I don't think that would sound good.
----Ok, well how about just a series of cool riffs?

Mac Pro 2008 (Harpertown) -- OS X 10.8.2 -- 16GB RAM -- WD Black Drives -- UA Apollo Quad -- Pro Tools 10 w/ CPTK
Reply With Quote
  #4  
Old 07-27-2009, 11:11 PM
xiauoko xiauoko is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

Ha.

I tried with several Firewire cables. Not working. Thanks.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-27-2009, 11:17 PM
guitar486 guitar486 is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Location: Mountain View, CA
Posts: 727
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

No problem. You probably tried this, but have you ruled out your speakers and the connections from them to the 2626? Every now and then I look over insanely simple things like that when dealing with tech problems.
__________________
----I was thinking of taking a solo in the bridge.
-Nah, I don't think that would sound good.
----Ok, well how about just a series of cool riffs?

Mac Pro 2008 (Harpertown) -- OS X 10.8.2 -- 16GB RAM -- WD Black Drives -- UA Apollo Quad -- Pro Tools 10 w/ CPTK
Reply With Quote
  #6  
Old 07-27-2009, 11:57 PM
xiauoko xiauoko is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

Quote:
Originally Posted by guitar486 View Post
You probably tried this, but have you ruled out your speakers and the connections from them to the 2626?
Yes. Problem occurs also when listening headphones which are directly connected to 2626.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-28-2009, 12:44 PM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,877
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

Without a Sandra report (as requested in the Help Us Help You sticky..) it's difficult to say for sure, but it looks like, given the info below, that you have an incompatible configuration - Intel processors must be used with Intel chipset motherboards. Yours appears to have an NVidia chipset:

Quote:
NVIDIA nForce 630i Motherboard, chipset ?
4gt RAM
Intel Core 2 Quad CPU Q8200 @ 2.33GHz 2.34GHz
You should generate and post a Sandra report, just to be sure. Going through the other troubleshooting steps in that sticky may also help.
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #8  
Old 07-28-2009, 11:05 PM
xiauoko xiauoko is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

Thanks. I also updated PACE drivers. Didn't work. But here's Sandra.

Sandra report

SiSoftware Sandra

System
Model : FUJITSU SIEMENS Amilo Desktop Pi3630A
Workgroup : WORKGROUP
Host Name : AA12
User : AA1

Processor
Model : Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8200 @ 2.33GHz
Speed : 2.33GHz
Cores per Processor : 4 Unit(s)
Threads per Core : 1 Unit(s)
Type : Quad-Core
Integrated Data Cache : 4x 32kB, Synchronous, Write-Thru, 8-way, 64 byte line size
L2 On-board Cache : 2x 2MB, ECC, Synchronous, ATC, 8-way, 64 byte line size, 2 threads sharing

System
Mainboard : FUJITSU SIEMENS MS-7504VP-PV
BIOS : American Megatrends Inc. V3.0L (09/17/2008)
Bus(es) : ISA X-Bus PCI PCIe IMB USB FireWire/1394 i2c/SMBus
Multi-Processor (MP) Support : No
Multi-Processor Advanced PIC (APIC) : Yes
Total Memory : 3GB

Chipset
Model : MSI MCP73 Host Bridge
Front Side Bus Speed : 4x 333MHz (1.33GHz)

Memory Module(s)
Memory Module : Qimonda 64T256020EU25C2 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)
Memory Module : Qimonda 64T256020EU25C2 2GB DIMM DDR2 PC2-6400U DDR2-800 (5-6-6-18 3-24-6-3)

Video System
Adapter : NVIDIA GeForce 9600 GT (64 SM4.0 1.6GHz, 512MB DDR3 2x1GHz, PCIe 1.00 x16)
Adapter : NVIDIA GeForce 9600 GT (64 SM4.0 1.6GHz, 512MB DDR3 2x1GHz, PCIe 1.00 x16)

Storage Devices
ST3500620AS (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache) : 466GB (C:) (E:)
ST3500620AS (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache) : 466GB (D:)
Generic-Compact Flash (USB) : N/A (G:)
Generic-SM/xD-Picture (USB) : N/A (H:)
Generic-SD/MMC (USB) : N/A (I:)
Generic-MS/MS-Pro (USB) : N/A (J:)
C-ONE 512MB Tiny 524.3MB (USB) : 500MB (L:)
HL-DT-ST BDDVDRW GBC-H20N (SATA150, BD-R, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (F:)

Logical Storage Devices
WinRE : 9GB (NTFS)
System (C:) : 304GB (NTFS) @ ST3500620AS (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache)
Data (E:) : 153GB (NTFS) @ ST3500620AS (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache)
AUDIO DATA (D:) : 466GB (NTFS) @ ST3500620AS (500.1GB, SATA300, 3.5", 7200rpm, NCQ, 16MB Cache)
Optical Drive (F:) : N/A @ HL-DT-ST BDDVDRW GBC-H20N (SATA150, BD-R, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)
Removable Drive (G:) : N/A @ Generic-Compact Flash (USB)
Removable Drive (H:) : N/A @ Generic-SM/xD-Picture (USB)
Removable Drive (I:) : N/A @ Generic-SD/MMC (USB)
Removable Drive (J:) : N/A @ Generic-MS/MS-Pro (USB)

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : MSI MCP73 LPC Bridge
LPC Legacy Controller 1 : Fintek F71882FG/F71883FG
Disk Controller : MSI MCP73 IDE
USB Controller 1 : MSI GeForce 7100/nForce 630i
USB Controller 2 : MSI GeForce 7100/nForce 630i
FireWire/1394 Controller 1 : Pinnacle Systems Studio DV FireWire
SMBus/i2c Controller 1 : nVidia MCP5+ SMBus 1
SMBus/i2c Controller 2 : nVidia MCP5+ SMBus 2

Printers and Faxes
Printer : Microsoft XPS Document Writer (600x600, Colour)
Printer : Send To Microsoft OneNote Driver (300x300, Colour)

Scanners and Cameras
Digital Camera : Compact Flash (USB)
Digital Camera : MS/MS-Pro (USB)
Digital Camera : SD/MMC (USB)
Digital Camera : SM/xD-Picture (USB)

Network Services

Power Management
Mains (AC) Line Status : On-Line

Operating System
Windows System : Microsoft Windows Vista Home 6.00.6001 (Service Pack 1)
Platform Compliance : x86

Windows Experience Index
Current System : 4.6
Reply With Quote
  #9  
Old 07-29-2009, 10:07 AM
DigiTechSupt's Avatar
DigiTechSupt DigiTechSupt is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2000
Location: Worldwide
Posts: 33,877
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

I hate to be the bearer of bad news, but this computer is unlikely to work, as it has an incompatible processor/chipset combination.

Quote:
Processor
Model : Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q8200 @ 2.33GHz
Quote:
Chipset
Model : MSI MCP73 Host Bridge
As I mentioned above, systems with an Intel processor must have a compatible Intel chipset on the motherboard. You can find more info on compatibility here:

http://digidesign.com/index.cfm?navid=54&itemid=29586
__________________
Avid Audio Tech Support
Help us help you - read this before posting
Support FAQ
Reply With Quote
  #10  
Old 07-31-2009, 12:47 PM
xiauoko xiauoko is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5
Default Re: Playback gets lost or distorted while recording - Pro Tools 8/M-Audio Profire 262

Quote:
Originally Posted by DigiTechSupt View Post
I hate to be the bearer of bad news, but this computer is unlikely to work, as it has an incompatible processor/chipset combination.

That's sad news. Need to use Sonar then.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: Pro Tools 10 and Profire 2626 Audio Interface notwdrums18 Buy & Sell 0 02-06-2013 04:43 PM
Profire 2626 Recording into pro tools with no output on record enabled track finkbmx Pro Tools M-Powered (Mac) 0 10-15-2009 09:02 PM
Profire 2626 and distorted audio dyndragon Pro Tools M-Powered (Win) 7 09-15-2009 01:37 PM
Profire 2626 distorted/garbled/glitchy audio audiogeekzine Pro Tools M-Powered (Win) 11 06-06-2009 11:35 AM
help! ProFire 2626 audio dropout when monitoring and playback d_in_denver Pro Tools M-Powered (Mac) 4 11-21-2008 04:35 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:35 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com