Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-03-2009, 04:30 AM
bsmith23 bsmith23 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 47
Default Digi 002 with Art digital mpa - word clock?

Hi
I'm looking at getting an Art Digital MPA pre to use with my digi 002. I have a fairly newbish question here - it has adat in, optical out and s/pdif out and word clock in and through bnc - if I use the adat or s/pdif will it provide clock to the digi if I set my digi's hardware setup to use optical or s/pdif? I read in a sound on sound article 'When locking to the ADAT optical input, the sample rate must not exceed 50kHz' - which I'm taking to imply that, yes this will be a pre that the digi002 can lock to. Was hoping to use the adat connections, since s/pdif is in use already - not being able to work over 48 doesn't bug me.
Can anyone report on how well this unit has worked out for them using a digi 002?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-03-2009, 08:22 AM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 39,416
Default Re: Digi 002 with Art digital mpa - word clock?

Use the RCA SPDIF out of the MPA to the RCA SPDIF IN on the 002. In Pro Tools, go into Hardware setup and make sure that optical=ADAT and RCA=SPDIF(this is the default setting) and then set the clock source to SPDIF and you should be good to go. Make sure the MPA clock is set to the same sample rate as your session(common goof many of us have made). Doing it all like this leaves your ADAT port open for future expansion(using an 8 channel preamp) and Word Clock is not an option for 002(and I have yet to make it wrk on my 003 either).
__________________
HP Z4 workstation, Mbox Studio
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 03-03-2009, 10:21 AM
bsmith23 bsmith23 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 47
Default Re: Digi 002 with Art digital mpa - word clock?

Thanks for the quick response!
Currently I have a lexicon mx400 using the s/pdif on the digi - that's actually been kind of handy. I don't really mind burning the adat ports for a two channel mic pre - in my setup I can't really see a need for 8 more inputs for quite a while. So is using the adat and having the art mpa be the sync master (like I see people doing with focusrite octopre) feasible?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-03-2009, 12:47 PM
Mikeren Mikeren is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: 41.66 N / 88.54 W
Posts: 417
Default Re: Digi 002 with Art digital mpa - word clock?

With units attached to both the coax SPdif and optical ADAT connectors you'll want to make sure everything is clocked together.

For the MPA to be the Master you would connect as albee described and set the 002 input to ADAT/clocking external. If you then set the lexicon to clock (externally) off of the 002 via SPdif you should be fine. Be sure all sample rates match as stated.

If that doesn't work for you, you'll have to have the 002 clock internally and set the MPA and Lexicon to clock externally, this will work because both have digital ins. You will have to run an additional cable from the 002 optical out to the MPA optical in, however. I have an Octopre and it will not accept a digital in--so it has to be the master for my 002R.
__________________
Learn to listen. Listen to learn.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-03-2009, 01:47 PM
bsmith23 bsmith23 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 47
Default Re: Digi 002 with Art digital mpa - word clock?

Thanks for the help - the setup you describe is what I'd pictured, just making sure. I don't think it would be that big of a deal to drop the lexicon from the s/pdif if I needed that for the mpa, but it's sounding like that won't be necessary. Again, thanks ya'll for your the advice.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The problem with word clock (two 192s+ digital mixer) Drawmer Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 03-07-2014 11:31 PM
Proper Word clock setup with SYNC I/O, Digital 192 and external converters doubtful guest Pro Tools TDM Systems (Mac) 20 03-31-2010 01:13 PM
Word Clock and digi 002 piwacquet 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 12-05-2007 11:27 AM
Word Clock, BNC or digital? Sofine Tips & Tricks 0 06-27-2001 01:16 AM
Digi 001 Word Clock I/O? Brad Rudd 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 10-26-2000 08:26 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:16 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com