Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-15-2008, 09:44 PM
dts.music dts.music is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 115
Default How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

Need to increase the tempo of a song but not change the pitch. Elastic Audio? All tracks or just the bounced 16/44 stereo?
Reply With Quote
  #2  
Old 09-16-2008, 02:22 AM
SeedGuy SeedGuy is offline
Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Yorkshire, UK
Posts: 416
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

Enable EA on all tracks, and use the correct algorithms for each track ie monophonic for a vocal, polyphonic for guitars etc. Set all tracks to Ticks instead of samples, then change the tempo.

I slowed a song down by 4bpm yesterday and the result was amazing. Totally un-noticable.

I'd 'Save As' under a new file name first, as after I did this PT managed to fail with a few audio files, leaving them un-playable, so I had to go back and redo it all.
__________________

Reply With Quote
  #3  
Old 09-27-2008, 07:39 AM
SoulRiderLeo SoulRiderLeo is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 12
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

Where can I get "Elastic Audio"? Will it work with 6.8.1?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-27-2008, 08:14 AM
GTBannah GTBannah is offline
Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: GuyBarTola
Posts: 1,698
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

I don't know if it is available separately, but it is part of Version 7.4.

Come join us.
__________________
Derrkins
GuyBarTola
********************
PT 2018; Nuendo 8.?; Studio One 3; former Sonar and Sequoia user .... GENELEC 1031A, AVANTONE MIX CUBES (Active); Sibelius 7.0; Dorico; Mac Mini 2.6 GHz Core i7, OS X 10.12.2 Sierra; 16GB RAM; 480 GB System SSD; 1 TB 7200 rpm Audio; 3 TB samples; Roland A-800 Pro controller; GOOD BYE PEE SEA!!
Reply With Quote
  #5  
Old 09-27-2008, 08:16 AM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

Yeah u GOTTA have 7.4...
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #6  
Old 09-27-2008, 08:30 AM
sunburst79 sunburst79 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Cleveland, Ohio USA
Posts: 12,763
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

Quote:
Originally Posted by Keybeeetsss View Post
Yeah u GOTTA have 7.4...
Keybeeetsss is correct, view your 6.8 to 7.4 upgrade as the biggest, baddest plugin you ever spent 75.00 on. Then enjoy all of the other added features as freebies.
__________________
Scott

Formerly Hobo Wan Kenobi

Core 2 Specs Page

ASUS P6T6 Revolution | i7 930 | 12GB OCZ DDR3 1600 7-7-7-20 | PTLE 10 | CPTK | 003 | Presonus D8 | 11Rack | Alesis AI3 | Presonus HP60 | Mercury + Studio Classics | Sound Toys | MasseyPack | Axiom61 | MAudio Keystation Pro 88
Reply With Quote
  #7  
Old 09-27-2008, 01:25 PM
SoulRiderLeo SoulRiderLeo is offline
Member
 
Join Date: May 2008
Posts: 12
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

Will the upgrade mess up my existing sessions? Are there any other things on my mac that I will have to update of change after I upgrade?
Reply With Quote
  #8  
Old 09-27-2008, 02:24 PM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 7,162
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

You're in the Windows forum

Cheers,
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at reasonable rates
Demos: brucehayward dot com
SonoBus
Source-Connect: brucehayward
Options for Remote Direction
Reply With Quote
  #9  
Old 09-27-2008, 02:46 PM
flautista's Avatar
flautista flautista is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Location: Chile
Posts: 1,640
Default Re: How to Increase Song Tempo without Changing Pitch?

Quote:
Originally Posted by dts.music View Post
Need to increase the tempo of a song but not change the pitch. Elastic Audio? All tracks or just the bounced 16/44 stereo?

If is not too much try Pitch'nTime plugin
__________________
Jascha Koneffke flutist
www.prodmusica.cl
GA-X58A-UD3R[/
I7 950
RAM 24Gb corsair 1600 (3 sticks)
9-9-9-24
MAC
MacBookPro i7 2,3 15"
RAM 16gb
PT 11.3
003 Rack
MBox 3 Pro
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Changing tempo in a song help! WilliamBolt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-16-2010 01:57 PM
Changing Song Tempo SoulRiderLeo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 08-30-2008 04:18 PM
changing the tempo of a song dwayne00 Tips & Tricks 3 04-25-2008 10:45 AM
changing tempo without changing pitch Sharabelle Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 02-10-2007 05:19 PM
Increase Tempo of Recorded Song emelare 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 12-13-2005 01:34 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:39 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com