Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-31-2011, 10:55 AM
stegough stegough is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Stourbridge, West Midlands
Posts: 6
Default MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

okay, so to try and help as much as i possibly can this is the problem:

when a sound is played in windows (7 64bit) with 8.0.4 beta drivers i get a buzz coming from the monitors. this can be any sound, windows system sounds, and when i'm using winamp to play music, or wmp to watch films, theres a constant buzzing from the mbox...
its there when i turn the volume down on the mbox, turn it down in the program im using, and when i turn down in windows. but its only there when there is sound being sent to the device... if my computer is sending no signal, its silent...

I've been through as much as i can on the general troubleshooting guide to rectify noise on the mbox 2...

with the last set of drivers i had, (only just upgraded) I could play ASIO through winamp perfectly with no noise whatsoever, but had no wave drivers, so made do with all windows sound coming through in mono from output of soundcard on board going into 1 input on the mbox...

the buzzing is very faint but i can tell its there, especially when the dynamics of music/film takes things right down

can anyone help me?

MBOX 2 Mini
Intel Core 2 Duo 6400 @ 2.13GHZ
4GB RAM
64bit win 7
Yamaha HS80M's

if you need anything else, let me know... I would just love to get the card working right...
it hasnt since i bought it and I'm really regretting going the Digidesign route
Reply With Quote
  #2  
Old 01-31-2011, 11:56 AM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,930
Default Re: MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

I've seen this happen when there's insufficient current on the USB bus, and solved it more than once by hooking the Mbox (and ONLY) the M-box) to a powered hub.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-31-2011, 12:01 PM
Dism Dism is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,154
Default

Quote:
Originally Posted by sw rec View Post
I've seen this happen when there's insufficient current on the USB bus, and solved it more than once by hooking the Mbox (and ONLY) the M-box) to a powered hub.
Sometimes just switching USB ports on the computer can solve this.
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
  #4  
Old 01-31-2011, 01:32 PM
stegough stegough is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Stourbridge, West Midlands
Posts: 6
Default Re: MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

Quote:
Originally Posted by Dism View Post
Sometimes just switching USB ports on the computer can solve this.
yeah, I tried swapping ports, could be that im draining the power by using all of the ports on the back of the pc, i'll try using a good quality USB hub and let you know results.

Thanks forthe replies guys :)
Reply With Quote
  #5  
Old 01-31-2011, 01:50 PM
sw rec sw rec is offline
Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Colo Spgs Colo
Posts: 5,930
Default Re: MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

Just make sure it's a POWERED one with its own power supply.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-31-2011, 02:10 PM
stegough stegough is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Stourbridge, West Midlands
Posts: 6
Default Re: MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

Quote:
Originally Posted by sw rec View Post
Just make sure it's a POWERED one with its own power supply.
ok, so I've tried a powered USB hub, and still no dice... still starts buzzing a millisecond before any sound comes out and continues for maybe half a second after the sound stops, or in the case of muted winamp, continuously whilst something is playing (muted)
Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2011, 06:01 PM
Dism Dism is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,154
Default

Quote:
Originally Posted by stegough View Post
ok, so I've tried a powered USB hub, and still no dice... still starts buzzing a millisecond before any sound comes out and continues for maybe half a second after the sound stops, or in the case of muted winamp, continuously whilst something is playing (muted)
It sounds like you may have a ground loop. I've heard a similar sound when a computer is plugged into a "dirty" outlet. Sometimes trying a different outlet can help, or using a power conditioner.
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
  #8  
Old 02-01-2011, 02:18 AM
stegough stegough is offline
Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Stourbridge, West Midlands
Posts: 6
Default Re: MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

its strange how it didnt do it when playing through asio with the last version of Protools i had (8.0.003) installed
Reply With Quote
  #9  
Old 05-11-2011, 11:24 AM
Mavro Mavro is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Sweden
Posts: 2
Default Re: MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

I have the exact same problem and im using the yamaha HS50M and a mbox 2 mini. :S The sound only appears when i do somthing that could or generate sound in the computer. Like music from a music player or youtube.

Did you fix that problem?

Cheers
Johan
Reply With Quote
  #10  
Old 05-11-2011, 05:05 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,867
Default Re: MBOX2 mini buzzing whilst playing sounds (even muted)

Try balanced cables to the monitors and a better USB cable(something with a nice braided shield).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
All tracks muted but still playing [Urgent] ItsShaggy 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 03-15-2010 01:41 PM
MBox2 Mini - How do I have Windows sounds play through MBOX? Jaison 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 05-19-2008 05:51 PM
Renaming memory locations whilst playing moves them??? jahtao Post - Surround - Video 6 05-12-2008 12:05 PM
Version 7 quitting whilst playing crizdee Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 11-07-2005 05:18 PM
SC/PT24MixPlus/Logic TDM Silencing of SC whilst Preview/Playing samples Richard G M Digidesign Hardware & Software 12 03-11-1999 01:04 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:26 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com