Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-20-2010, 12:30 AM
justus1900 justus1900 is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Montgomery, IL
Posts: 758
Default The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

"The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz"... Ever since I installed Pro Tools 9 all I can play is Sessions Recorded in 44.1Khz/ 24bit.. None of my Sessions Recorded in any other sample rate will play and I get the above Message. I remember this happened when I first got Pro Tools 8 M-Powered and I know the Fix was real easy but I dont remember how to fix this issue, could somene please help me remember, Thank you
__________________
Producer/Engineer/Musician
RIAA Platinum Sales Award: Lisa Stansfield "Affection"

Main:
Model: Dell 5750 Precision Workstation
OS: Windows 10 Pro 64bit
CPU:*Intel Core Processor i7-10750H (6 Core, 12MB Cache, 2.60 GHz to 5.00 GHz,
Memory:32GB, 2X16GB,DDR4 2933Mhz Non-ECC
OS M.2 512GB PCIe NVMe, Record Intel 1TB SSD, 2T SSD, 1TB SSD
Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen
AVID Pro Tools 2022.7
JBL LSR4328P 8"
JBL LSR310S 10 inch Powered Studio Subwoofer*
Yamaha HS50M Studio Monitors
Alesis Elevate 3 Studio Monitors
M-Audio Axiom 61 Midi Controller
Reply With Quote
  #2  
Old 11-20-2010, 06:40 AM
SalParadise SalParadise is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 16
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

I always got this message (well, not always, but often) with both a Profire Lightbridge and a M-Audio 2626 with all versions of Pro Tools. Now that I installed nine, I ditched the Lightbridge and went with a Lynx AES16e and have been so psyched to freely flow in between sessions of different sample rates.

I would take the opportunity to ditch the m-audio drivers - perhaps there is a work around but so many of my complaints (also used to frequently get the "sample rate changed by another device - must restart" and the "for really no reason at all I must restart and then after restarting I'll probably just restart again" message) have disappeared and can actually get to work within a few minutes of sitting down at my computer.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-20-2010, 07:48 AM
justus1900 justus1900 is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Montgomery, IL
Posts: 758
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

OK, I have been trying to Fix this issue for like 8 hours? Still cant figure it out, plus even when I do load a session that is 44.1Khz/24bit I can not change the Sample Buffer from 256 buffer Rate, I deinstalled the ProFire 610 Drive and reinstalled and reset the Audio Sound on my computer about 100 times? I know this is an easy Fix anybody out there have any suggestions on how to Fix this?
__________________
Producer/Engineer/Musician
RIAA Platinum Sales Award: Lisa Stansfield "Affection"

Main:
Model: Dell 5750 Precision Workstation
OS: Windows 10 Pro 64bit
CPU:*Intel Core Processor i7-10750H (6 Core, 12MB Cache, 2.60 GHz to 5.00 GHz,
Memory:32GB, 2X16GB,DDR4 2933Mhz Non-ECC
OS M.2 512GB PCIe NVMe, Record Intel 1TB SSD, 2T SSD, 1TB SSD
Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen
AVID Pro Tools 2022.7
JBL LSR4328P 8"
JBL LSR310S 10 inch Powered Studio Subwoofer*
Yamaha HS50M Studio Monitors
Alesis Elevate 3 Studio Monitors
M-Audio Axiom 61 Midi Controller
Reply With Quote
  #4  
Old 11-20-2010, 08:51 AM
justus1900 justus1900 is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Montgomery, IL
Posts: 758
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

Could someone please tell me what Driver they are using for M-Audio ProFire 610 for Windows 7 - Pro Tools 9 Set up? IM thinking since I cant see anything but 44.11 in the Driver engine this could be the problem, One my PT8MP I can see all the way up to 96Khz in the Engine and I have that setting but that setting isnt there on my W7 PT9 set up? Thank you
__________________
Producer/Engineer/Musician
RIAA Platinum Sales Award: Lisa Stansfield "Affection"

Main:
Model: Dell 5750 Precision Workstation
OS: Windows 10 Pro 64bit
CPU:*Intel Core Processor i7-10750H (6 Core, 12MB Cache, 2.60 GHz to 5.00 GHz,
Memory:32GB, 2X16GB,DDR4 2933Mhz Non-ECC
OS M.2 512GB PCIe NVMe, Record Intel 1TB SSD, 2T SSD, 1TB SSD
Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen
AVID Pro Tools 2022.7
JBL LSR4328P 8"
JBL LSR310S 10 inch Powered Studio Subwoofer*
Yamaha HS50M Studio Monitors
Alesis Elevate 3 Studio Monitors
M-Audio Axiom 61 Midi Controller
Reply With Quote
  #5  
Old 11-21-2010, 06:50 AM
justus1900 justus1900 is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Montgomery, IL
Posts: 758
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

For Some Reason I still can not get my M-Audio ProFire 610 to have any sample rate but 44.1? At this point I have been trying to Fix this for 3 straight day? When I go into my Sound Options it only Reads 44.1/16bit or 44.1/24bit. When I Load PT9 I cant change the sample rate from 256 Samples so I really cant even use my PT9. So three days into owning PT9 I have done nothing but sit here trying to figure out how to change the sampling rate and use PT9 at 48Khz/24bit? I cant be the only person on the Planet that has had this Problem? AVID? Well if I dont get it fixed Today IM just going to have to Call AVID Support tomorrow and Pay the $35.00 to get this Fixed. I really would Love to use my PT9.
__________________
Producer/Engineer/Musician
RIAA Platinum Sales Award: Lisa Stansfield "Affection"

Main:
Model: Dell 5750 Precision Workstation
OS: Windows 10 Pro 64bit
CPU:*Intel Core Processor i7-10750H (6 Core, 12MB Cache, 2.60 GHz to 5.00 GHz,
Memory:32GB, 2X16GB,DDR4 2933Mhz Non-ECC
OS M.2 512GB PCIe NVMe, Record Intel 1TB SSD, 2T SSD, 1TB SSD
Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen
AVID Pro Tools 2022.7
JBL LSR4328P 8"
JBL LSR310S 10 inch Powered Studio Subwoofer*
Yamaha HS50M Studio Monitors
Alesis Elevate 3 Studio Monitors
M-Audio Axiom 61 Midi Controller
Reply With Quote
  #6  
Old 11-21-2010, 08:27 AM
DeezTracks DeezTracks is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Houston, Tejas
Posts: 6
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

You might need to purchase an Apple and try to duplicate the problem. This forumn is zero help for Windows based users. $35 for tech support from Avid for a product you just purchased? Wow, I'm super glad I did not jump on the "gotta have it now" bandwagon when this hit the AES. It's obvious they released this junk for the show, not for the consumer. Fix your [bleep][bleep][bleep][bleep] Avid.

WTF is [bleep][bleep][bleep][bleep] ? Now that is super GHEY!!!
Reply With Quote
  #7  
Old 11-21-2010, 09:03 AM
necjamc necjamc is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: RI
Posts: 2,671
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

I have this problem when I have something else open that's using my profire 2626. Like youtube or itunes etc. If I open PT (any version) and I have something else running, then PT won't let me change the sample rate until I close whatever it was and restart PT. Just a thought. Also, have you tried updateing the driver, or completely removing it and reinstalling it. I know I've seen this issue on here but I can't remember what the resolve was.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-21-2010, 11:01 AM
wertt wertt is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 44
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

are you clocking via adat (setup/hardware menu)? if the interface you're clocking off of is set to 44.1 khz protools can't change it and gets unhappy.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-22-2010, 04:40 PM
justus1900 justus1900 is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Montgomery, IL
Posts: 758
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

Well after 5 whole days of trying to make Pro Tools 9 work on anything but 44.1Khz/24bit I have finally given up. IM back on my Pro Tools 8 M-Powered Setup... For some reason I just cant change the Sample Rate I have loaded every Driver Reset Pro Tools 9, I have Run As Adm. Run Not As Adm. for some reason I just cant get my brain to wrap around how to fix this issue, even tho I know its an easy Fix... IM just Lost here...Anybody want to buy a Pro Tools 9 iLok asset?
__________________
Producer/Engineer/Musician
RIAA Platinum Sales Award: Lisa Stansfield "Affection"

Main:
Model: Dell 5750 Precision Workstation
OS: Windows 10 Pro 64bit
CPU:*Intel Core Processor i7-10750H (6 Core, 12MB Cache, 2.60 GHz to 5.00 GHz,
Memory:32GB, 2X16GB,DDR4 2933Mhz Non-ECC
OS M.2 512GB PCIe NVMe, Record Intel 1TB SSD, 2T SSD, 1TB SSD
Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen
AVID Pro Tools 2022.7
JBL LSR4328P 8"
JBL LSR310S 10 inch Powered Studio Subwoofer*
Yamaha HS50M Studio Monitors
Alesis Elevate 3 Studio Monitors
M-Audio Axiom 61 Midi Controller
Reply With Quote
  #10  
Old 11-22-2010, 05:54 PM
justus1900 justus1900 is offline
Member
 
Join Date: May 2009
Location: Montgomery, IL
Posts: 758
Default Re: The Current Playback Engine Does Not Support a Sample Rate of 48Khz

I unclicked two Tabs in the Sound Engine for Windows 7 rebooted the computer and now it works, I knew it was so easy, but I just couldnt get my brain to figure it out. Man at least the next time I see a Post like mine I will be able to help.
__________________
Producer/Engineer/Musician
RIAA Platinum Sales Award: Lisa Stansfield "Affection"

Main:
Model: Dell 5750 Precision Workstation
OS: Windows 10 Pro 64bit
CPU:*Intel Core Processor i7-10750H (6 Core, 12MB Cache, 2.60 GHz to 5.00 GHz,
Memory:32GB, 2X16GB,DDR4 2933Mhz Non-ECC
OS M.2 512GB PCIe NVMe, Record Intel 1TB SSD, 2T SSD, 1TB SSD
Focusrite Scarlett 18i20 3rd Gen
AVID Pro Tools 2022.7
JBL LSR4328P 8"
JBL LSR310S 10 inch Powered Studio Subwoofer*
Yamaha HS50M Studio Monitors
Alesis Elevate 3 Studio Monitors
M-Audio Axiom 61 Midi Controller
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Current Playback Engine does not support sample rate sharpo07 Pro Tools 11 7 01-08-2016 06:32 AM
The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz. allegrarc macOS 9 11-27-2014 10:43 PM
the current playback engine does not support a sample rate of 47.9 kHz mikevarela Post - Surround - Video 3 03-30-2013 10:26 AM
The current playback engine does not support a sample rate of 192k Oblivious74 macOS 3 06-01-2011 08:08 PM
The current playback engine does not support a sample rate of 44.1 khz murdafew Pro Tools M-Powered (Win) 4 05-14-2010 04:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 12:54 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com