Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Eleven Rack

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-29-2021, 07:43 AM
Tobias Eichelberg Tobias Eichelberg is offline
Member
 
Join Date: Dec 1998
Location: Cologne, Germany
Posts: 344
Default "unable to detect clock source" interrupts recording when using external sync

First of all: kudos to AVID for updating the Eleven Rack driver!

However, I have found a bug in the driver - I use the S/P-dif inputs/output for Eleven Rack and since it does not have a dedicated wordclock input, I'm using the S/PDIF input as clock source as well of course.

Now every 160 seconds or so the hardware will loose sync and the driver reports "unable to detect clock source". Just for less than a second. That's enough however to stop any recording done through Eleven Rack. The same thing happens when I clock to the AES input instead.

Anyone else discovered this bug?

I'm running OS 10.15.7 on a late 2019 MacPro, the device is connected directly to a USB output on my Mac, not through a hub.

Last edited by jeffro; 04-29-2021 at 03:50 PM. Reason: Moved to its own thread for visibility.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-29-2021, 03:54 PM
jeffro's Avatar
jeffro jeffro is offline
Avid
 
Join Date: Jun 1999
Location: Earth
Posts: 9,154
Default Re: "unable to detect clock source" when using external sync

Similar setup here with ER on a 2019 iMac with macOS 10.15.7. Only other device I have handy right now is another ER, but using that as a clock source for the ER connected to my iMac works fine - no clock errors.

What's your clock source?

Was this working previously?
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 05-01-2021, 11:46 PM
Tobias Eichelberg Tobias Eichelberg is offline
Member
 
Join Date: Dec 1998
Location: Cologne, Germany
Posts: 344
Default Re: "unable to detect clock source" interrupts recording when using external sync

Thanks for making this more visible jeffro.

My clock source is Grimm master clock device, I also tried a Yamaha DM1000 - no difference though, Eleven will loose sync for a moment every other minute.

I resorted to running it on internal sync and using a sample rate converter for asynchronous digital I/O for now. I haven't used Eleven in a while but it would be great to get it running reliably again, it's still a great piece of kit!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Latest driver - AES/EBU "Unable to detect a valid clock source" issue still exists? drainaudio Eleven Rack 3 04-03-2018 01:40 PM
SYNC HD clock source chuckbutler Post - Surround - Video 10 01-23-2012 02:49 PM
External word clock source for 192? jrmintz Pro Tools TDM Systems (Mac) 5 04-08-2010 08:35 PM
External Clock Source for Digi 002 alejo 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 06-14-2005 11:14 AM
External Clock Source 002 foisyt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 05-12-2005 09:54 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:12 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com