Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-20-2005, 07:15 AM
Digitalkidd Digitalkidd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 150
Default Export 24bit to 16bit

Is it possible to export, not bounce, my 24bit session to 16bit using ProTools LE?

The export option is grayed out and I've read about the "arguable" difference between exporting vs. bouncing.

Thanks -
__________________
002R / A8N-SLI Premium / Opteron 170 @ 2.8ghz
Reply With Quote
  #2  
Old 05-20-2005, 07:55 AM
Ducky Ducky is offline
Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 929
Default Re: Export 24bit to 16bit

Highlight the audio you want to export (not region) then export it. You will have the option for 16 bit and PTLE will dither it using the default ditherer.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-20-2005, 08:56 AM
Rail Jon Rogut Rail Jon Rogut is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Los Angeles, CA, USA
Posts: 14,491
Default Re: Export 24bit to 16bit

Use the Export menu option in the Region List menu (not the File menu).

Rail
__________________
Platinum Samples
www.platinumsamples.com
Engineered Drums for BFD
••••••••••••••••••••••••••••
Reply With Quote
  #4  
Old 05-20-2005, 09:21 AM
bacalia bacalia is offline
Member
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 9
Default Re: Export 24bit to 16bit

i would use "Save Session Copy In" and downsample your entire session that way. Then you would have a copy copy of the new 16bit session as well as the original 24bit one.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-20-2005, 10:39 AM
Digitalkidd Digitalkidd is offline
Member
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 150
Default Re: Export 24bit to 16bit

I tried highlighting the audio and the "Export Selected Tracks" to become functional.

I followed Rails advice and I pulled up the audio files on the top right of the layout.

For this basic test I recorded 12+ midi tracks and routed them to bus 15 and 16 on a stereo track and ouput to Analog 1-2.

I just made a basic two track recording, but in the regions view I see :

Audio 1_01 (Stereo)
Audio 1_02 (Stereo)
Audio 1_03 (Stereo)
Audio 1_04 (Stereo)
Audio 2_02 (Stereo)
Audio 2_03 (Stereo)

If I right-click on the audio (Heading) above these files, I get the option to Export selected as files.

Thanks for getting me this far.

The next questions is:

What is the best sound quality for export purposes. I guess my objective is to get it down to 16/44.1, but at what conversion quality? Is tweakhead that much superior?


Also - I'm thinking once I have my master track recorded - Final Master w/L2, etc. then I would export it this way as a .wav and burn from the exporeted .wav file and bypass the BTD process.

OR do I import my new 16/44.1 file to a new session and further refine or really finalize it in this stage?

PROS/CONS ?

Thanks for your help! This has been very beneficial.....some of this stuff isn't covered in the manual.

Because the 002R doesn't have word clock, would I be wasting my money with a Big Ben?
__________________
002R / A8N-SLI Premium / Opteron 170 @ 2.8ghz
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Export 24bit mix from 16bit material: Convert session or mix? rantanplan Post - Surround - Video 3 01-08-2011 06:59 PM
16bit vs 24bit TwinSnakes007 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 07-14-2008 06:39 PM
16bit or 24bit Export to file? soul Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 10-11-2006 12:01 PM
Going from 24bit to 16bit Glenn75 Tips & Tricks 3 03-21-2005 04:32 AM
Best way to get from 24bit/44.1 to 16bit/44.1? Tone Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 11-09-2003 11:27 AM


All times are GMT -7. The time now is 06:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com