Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 10-01-2021, 07:44 AM
midnightrambler midnightrambler is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: London, UK
Posts: 2,605
Default Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

I've been doing some remote but online mixing tweaks for an artist, it's been working quite well as it goes, but I always feel a pang of embarrassment whenever there's any sort of stretching involved.

We've got 4 different algorithms in PT, and frankly, they all sound sh*t. I just wanted to stretch one word on a vocal - one word! - without the pain of loading into Melodyne etc etc. "I'll just switch on Elastic, that'll save some time." Big mistake. A weird lump when using "Polyphonic". Transient smudge when using "X-Form". Goodness knows what Monophonic was trying to do, absolutely useless. And didn't bother with Rhythmic in this instance, but I've had various amounts of joyless pain with that before now. And don't get me started on the various rendered files that just decide to disappear from one day to the next.

Is really the best on offer in 2021? For shame.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-01-2021, 08:11 AM
grayter1 grayter1 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: Woodbury, MN
Posts: 386
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

Feel your pain. As much as it's a headache to import into Melodyne, that's really the state of the art right now. If Avid would ever adopt ARA2...

Studio One, Cubase/Nuendo, Reaper and Logic make life so much easier in that regard. The ARA integration in S1 is so fluid, that Melodyne literally disappears into and becomes one with the app.

tg
__________________
2019 iMac Retina 5K, 27-inch / 3.7 GHz 6-Core i5 / 96 GB / macOS Big Sur 11.6.1 / RME BabyFace Pro FS / SSL UF8 + UC1 / Yamaha MODX6 / Komplete S61 / Pro Tools Ultimate 2021.12 / Nuendo 11 / Reaper 6 / Komplete 13 / Omnisphere / Keyscape / Trilian
Reply With Quote
  #3  
Old 10-01-2021, 08:25 AM
JingleDjango JingleDjango is offline
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Canada
Posts: 300
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

It's pretty bad, yeah. I've been wanting to buy a license for Elastique TCE but can't swallow the cost for fixing something that should work well out of the box.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-01-2021, 09:32 AM
capt kirk capt kirk is offline
Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: vancouver
Posts: 549
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

I hear ya, bru! its literal ****, but even worse , some of my stretched/compressed files dont like to play nice with the downstream mixers protools .....its weird, and random....the timing glitches are grainy as hell.....its so old.....
__________________
www.kfaudio.ca
Reply With Quote
  #5  
Old 10-01-2021, 10:06 AM
Rectifried Rectifried is offline
Member
 
Join Date: Apr 2000
Location: Los Angeles
Posts: 466
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

200$ [400 HD] per year for this "feature" of sub par tools. when they are readily working in 4 other hosts.
__________________
Hal Cragin On the DUC Since The Year 2000 AD

Big Sur PT 2021.12 Macbook pro M1 16G..Antelope Orion 32+ Gen3..SSL Sigma summing, SMART Comp C1LA, CharterOak EQP-1 Oceanway Audio HR4S monitors .
Reply With Quote
  #6  
Old 10-01-2021, 10:31 AM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,370
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

Quote:
Originally Posted by midnightrambler View Post
...a pang of embarrassment whenever there's any sort of stretching involved...
I use Waves SoundShifter with some success, but sometimes it sux too... I have SoundShifter set as my default TCE tool in ProTools prefs, so it's quick to use. Next time, though, I'll try Melodyne.
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win11 / Intel 11th Gen i9 5.1GHz / 64Gb DDR4-3600 / Gigabyte Z590 Vision D / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win10 / older HP ProBook with i7 quad / U-PHORIA UMC1820
Legacy (works!): PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for audio/video demo
Reply With Quote
  #7  
Old 10-01-2021, 11:41 AM
Bob Olhsson's Avatar
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,473
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

I found that SoundShifter sounds incredible when run at 96k rather than at 48 or 44.1.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #8  
Old 10-01-2021, 11:47 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 17,460
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

After all these years, Pitch 'n Time Pro is still my favorite.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools Ultimate 2021 HDX
HD Omni and 192 I/Os
Windows 10
Intel Hexcore i7
All Samsung Pro SSDs
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.
Plug-ins: Too many to talk about.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #9  
Old 10-01-2021, 12:14 PM
albee1952's Avatar
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 37,875
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

Quote:
Originally Posted by TOM@METRO View Post
After all these years, Pitch 'n Time Pro is still my favorite.
AMEN!!! Wish it was cheaper
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, HD/Native, 192 IO
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink, the more I mix

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #10  
Old 10-01-2021, 03:59 PM
AlexLakis AlexLakis is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Annapolis, MD
Posts: 1,311
Default Re: Is no one else embarrassed by Elastic Audio?

It's been over a decade and I'm still waiting...

https://duc.avid.com/showthread.php?...ansients+go%3F
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why Elastic Audio are not installed in Pro Tools 12? Elastic Audio not working :( ChiLLoUt Pro Tools 12 9 01-20-2018 12:56 PM
Elastic Audio: X-Form vs. Disable Elastic Audio sharchik macOS 1 09-22-2014 01:49 AM
Render elastic audio alert when not using elastic audio! weird! jjboogie macOS 7 03-26-2012 09:01 PM
i'm SOOOOO embarrassed to ask (playback/editing question)... Bambison Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 05-05-2008 01:31 AM
I'm embarrassed to ask this question badperson 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 05-02-2003 07:24 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:40 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com