Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Tips & Tricks

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-07-2009, 06:59 AM
abt abt is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 229
Default Newbie Track count question.

Hi, After recently purchasing PT 8 LE 003 Rack Factory, I was surprised to find that it supports 48 tracks out of the box after being told that it only supported 32! (I'm certainly not complaining!)

Looking at a lot of retail sites, they also list the unit as "32 simultaneous audio tracks expandable to 48 tracks" , perhaps this was the old spec and they just changed a few items in the description to match the new version? Perhaps they changed it so it is now 48 tracks out of the box?

Anyway the unit is listed as up to 48 tracks, so does the Music Production Toolkit or DV Toolkit2 add to the 48 or is 48 the max for PT 8 LE?

This is not a problem more a matter of satisfying my curiosity.

Many Thanks.
BT.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-07-2009, 07:32 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Newbie Track count question.

Quote:
Originally Posted by abt View Post
Hi, After recently purchasing PT 8 LE 003 Rack Factory, I was surprised to find that it supports 48 tracks out of the box after being told that it only supported 32! (I'm certainly not complaining!)
Older versions before 8 only had 32.

Quote:
Originally Posted by abt View Post
Looking at a lot of retail sites, they also list the unit as "32 simultaneous audio tracks expandable to 48 tracks" , perhaps this was the old spec
It's an old spec, eliminated by the release of PT8.
Quote:
Originally Posted by abt View Post
Perhaps they changed it so it is now 48 tracks out of the box?
Yes. Not only that, but the limit used to be 32 voices, which would be mono tracks. Stereo tracks take up two voices and would reduce the track count.

All version of Pro Tools going forward from version 8 are track count, not voice count. 48 tracks, mono or stereo.
Quote:
Originally Posted by abt View Post
Anyway the unit is listed as up to 48 tracks, so does the Music Production Toolkit or DV Toolkit2 add to the 48 or is 48 the max for PT 8 LE?
Both the toolkits expand the track count to 48 if you are using an older version of Pro Tools. They now expand it to 64 with Pro Tools 8.

There is also a new toolkit, the Complete Production Toolkit, that expands the track count to 128 (must be using PT8), along with a few other options.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #3  
Old 07-07-2009, 08:51 AM
lego lego is offline
Member
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 365
Default Re: Newbie Track count question.

Quote:
Originally Posted by spkguitar View Post
There is also a new toolkit, the Complete Production Toolkit, that expands the track count to 128 (must be using PT8), along with a few other options.

CPTK is 128 VOICES, I'm afraid
__________________
"The Mackey Big Knob is, you press little button and they can hear through the headphones, you can say whatever you wanted to them without you having to yell." by Tad Donley
Reply With Quote
  #4  
Old 07-07-2009, 09:36 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,577
Default Re: Newbie Track count question.

Quote:
Originally Posted by lego View Post
CPTK is 128 VOICES, I'm afraid
That is correct. From the CPTK description:
* Requires Pro Tools LE 8 software
** Up to 128 mono (or 64 stereo) simultaneous audio tracks at 48 kHz; up to 96 mono (or 48 stereo) audio tracks at 96 kHz with a 96 kHz-capable Pro Tools LE interface.
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 07-07-2009, 09:45 AM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: Newbie Track count question.

Quote:
Originally Posted by albee1952 View Post
That is correct. From the CPTK description:
* Requires Pro Tools LE 8 software
** Up to 128 mono (or 64 stereo) simultaneous audio tracks at 48 kHz; up to 96 mono (or 48 stereo) audio tracks at 96 kHz with a 96 kHz-capable Pro Tools LE interface.
Yeah that is correct... I have the CPTK & that is what it is but still keeps me from having to cut on the track number view
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #6  
Old 07-07-2009, 10:06 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Newbie Track count question.

Hmmm... you learn something new everyday.

Just another reason for me not to waste money on it and keep using the workarounds if I ever need that many.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #7  
Old 07-07-2009, 10:15 AM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: Newbie Track count question.

Quote:
Originally Posted by spkguitar View Post
Hmmm... you learn something new everyday.

Just another reason for me not to waste money on it and keep using the workarounds if I ever need that many.
Well I think I like it more for the fact of the session data import & other extras, busses, etc... & SPK I see u've snuck into the '7' heaven
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #8  
Old 07-07-2009, 11:27 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: Newbie Track count question.

Quote:
Originally Posted by Keybeeetsss View Post
SPK I see u've snuck into the '7' heaven
Yep. I haven't even really run it through it's paces yet, but it seems to be pretty amazing
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #9  
Old 07-07-2009, 11:39 AM
Keybeeetsss's Avatar
Keybeeetsss Keybeeetsss is offline
Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Memphis
Posts: 8,759
Default Re: Newbie Track count question.

Quote:
Originally Posted by spkguitar View Post
Yep. I haven't even really run it through it's paces yet, but it seems to be pretty amazing
Yes indeed it is my friend... & I'm probably one of the only guys who leaves the CPU clock @ stock speeds but I've had no need to OC it @ all...(do have it on turbo mode though)
__________________
MYSPACE ON'EIM
LAUTEN MICS & ME
DA'TUBE ON'EIM

'IS TAMARA HOME'
NO, SHE'S WITH
HOBO KEY
'' (that dopey green thing)

('we' must start using pronouns)
Reply With Quote
  #10  
Old 07-07-2009, 03:57 PM
abt abt is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 229
Default Re: Newbie Track count question.

Thanks very much to all that posted. That certainly cleared that up for me.

BT
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Track count question johnnyv Pro Tools TDM Systems (Mac) 7 06-07-2007 08:55 AM
Very Basic Newbie Question: Count Track.... tenover General Discussion 2 07-27-2006 11:52 PM
Track count question PHead14006 Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 06-24-2003 09:22 AM
Track count question rlcowa@work2 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-29-2002 11:23 AM
CPU/track count question Mark Williams 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 8 10-29-2001 01:02 PM


All times are GMT -7. The time now is 02:51 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com