Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 02-22-2006, 10:13 AM
djd2 djd2 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 44
Default HUI Controller Personality Error on Load.

I have a Mackie controller and have had problems with intermittent connections. It turns out that I have been using the motor mix hui implementation and although worked it is probably the source of my problems.

Anyway....

I downloaded the HUI controller from the legacy downloads page version 6.4 and dropped it into the common files/digidesign/DAE/Controllers/ folder and deleted the motormix version now I get the error that pro tools cannot load the HUI controller. I am using PT 7.0 and have not done any CS updates.

Any help would be appreciated.

Thanks!

Dave
Reply With Quote
  #2  
Old 02-22-2006, 10:17 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: HUI Controller Personality Error on Load.

The old driver isn't going to work. You need to use the driver that is installed with 7.0; the original driver you were using is the correct one.
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #3  
Old 02-22-2006, 10:37 AM
djd2 djd2 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 44
Default Re: HUI Controller Personality Error on Load.

Thanks for the reply,
What is it called in 7.0? The only one I had was hui-motormix.dll.

I actually called Mackie this morning and went through my problems with them. They suggested I need to use the HUI controller from 6.4 - Obviously this doesn't work. I have re-installed the hui-motormix.dll and my controller works. My problem is that the HUI looses contact with PT "No HUI Detected please connect and turn on" This hapens over a period of a couple of hours, maybe a half dozen times.

Dave
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2006, 10:41 AM
spkguitar's Avatar
spkguitar spkguitar is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: Pittsburgh
Posts: 18,161
Default Re: HUI Controller Personality Error on Load.

The hui-motormix.dll profile is the correct one. Where are you connecting the MIDI? Have you tried different ports?
__________________
My Website: Pro Tools "Newbie" Help

Studio rig: Gigabyte GA-EX58-UD3R, Intel i7 920, 6GB Patriot DDR3, NVidia 8600GS, LG GGW-H20L BD-RE, Sony CRX195E1 CD-RW, 2x WD Caviar black 640GB (os swap), 1x WD caviar 320GB (sessions), 1x Maxtor 120GB (sessions), 1x Seagate 1TB (samples/loops), Profire2626, Command8, PT12 on OSX

Mobile Rig: 2015 MacBook Pro Retina, Apollo Twin, PT12
Reply With Quote
  #5  
Old 02-22-2006, 11:05 AM
djd2 djd2 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 44
Default Re: HUI Controller Personality Error on Load.

Where do I start...

I run PT7 on a compaq centrino laptop, XP home, standard PC install (works great). I use a DIGI002 rack. I have spent a small fortune on Midi interfaces to try and fix this. I first had the MCU and connected it to the rack and this problem happened occasionally but just figured it was an odd quirk. I then purchased a new extender at a great deal brand new. This is when I realized I need a MIDI interfaces to install the second controller. I started with the M-audio 2x2, the problem showed up and on both units intermittently. I then purchased an Eidrol UM3ex. Same problem exists. It is hard for me to say if the problem has gotten worse as I was spending more time tracking last year and now that I have alot of material to deal with I am spending more time in mix mode and notice the problem more.

I have asked this question in a few forums, including mackie, and have not had much luck. All drivers are the most recent. My Laptop is used for nothing more than recording with protools, no internet no network. drivers installed are only the ones for making the computer run protools and associated hardware.

I actually upgraded to 7 from 6.9 hoping this would fix my problem as it was happening back then too. I have also done fresh installs of OS and PT to try to make this work.

Let me know if you think of any thing else...I actually just adopted a computer I could run PT on I may try that and see if I have the same problem.

Thanks again for the replys.

Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 02-23-2006, 03:32 PM
djd2 djd2 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 44
Default Re: HUI Controller loss of communication

I just finished talking to Mackie tech support again today. We have determined that my Compaq laptop irq sharing is probably causing my intermittent Hui disconnection. Can't verify/test until I set up PT on my older desktop for testing.

My Irqs share critical resources that possibly "interupt" a constant midi data stream that the HUI requires.

see the list below

IRQ 5
USB x 3
Adaptec PCMCIA Firewire
card bus controller

IRQ 10
Onboard firewire
Radeon Video

FYI:
Mackie tech told me they never recommend using the MIDI on any audio interfaces if you don't have to. The constant streaming of audio through the shared irq leaves the midi vulnerable to drop outs. Does this make sense to anyone?

I never really planned on having my laptop part of my mixing setup I guess now I will have to get that dual core sooner than later...we can always find an excuse to upgrade!

later
Reply With Quote
  #7  
Old 02-23-2006, 04:29 PM
Rick Akoni Rick Akoni is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 82
Default Re: HUI Controller Personality Error on Load.

Same problems with my US2400. Tascam tech is baffled.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-02-2006, 06:28 PM
j20056 j20056 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 690
Default Re: HUI Controller Personality Error on Load.

Any fixes? I too upgraded to 7 from 6.9 hoping it would fix the problem but it didn't.
I'm *REALLY* F*****G annoyed.
Now, a *very* specific question:
When you setup the HUI as a control surface in the PT7 Setup/Periphericals menu, HUI shows for the Type. But what *EXACTLY* do you use for "Receive From" and "Send To"?
The techie from Mackie I spoke to said that HUI should become available for both, but it doesn't. The only choices that I have, somehow logically, are all the MIDI ports from my Midisport 8x8 (MIDI Hub). I have the HUI connected to port 3, so if I select those, then I can move the faders on the Baby HUI, and it works, but every 10 seconds, a window pops saying that HUI cannot communicate with PT7. So it makes it indeed unusable. in addition, sliding the fader with the mouse does not control the actual fader as it should.

Help greatly appreciated!
__________________
Digi002 Rack
Mac Pro 8-core 3Ghz
8gb RAM
3X 500GB 7,200 SATA DRIVES
OSX 10.5.7
PTLE 8.0cs3
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT10/Digi 003 - Error occurred while trying to load the controller personality "003" J-Xile 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 12-14-2015 08:36 PM
Error occured while trying to load the controller personality "HUI" speng 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 10-26-2009 11:21 AM
Controller Personality 002 Error element35 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 07-13-2009 06:53 PM
Error..load the controller personality comm8 vlakanas ProControl, Control|24, Command|8 0 01-24-2009 12:47 PM
Error ocurried while trying to load the controller personality 003 [email protected] 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 09-29-2008 11:11 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com