Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > MBOX Studio

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 11-30-2022, 12:39 AM
Novae Studios Novae Studios is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ede, The Netherlands
Posts: 36
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

Quote:
Originally Posted by JDubz70 View Post
This is part of the initialization process when you first boot MBOX Studio up so no need to troubleshoot. I'll look into in further and see if we have an option to mute it.

Thanks for the feedback.
JW
Thank you!!
Reply With Quote
  #12  
Old 11-30-2022, 06:33 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,737
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

We never had an interface make any noise whatsoever powering up or down! Monitors ON or OFF.

No Apollo and No Avid Carbon or MTRX Studio and not even our cheaper ones we have 20 yrs ago so this doesn’t feel right
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #13  
Old 12-01-2022, 07:06 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,894
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
We never had an interface make any noise whatsoever powering up or down! Monitors ON or OFF.

No Apollo and No Avid Carbon or MTRX Studio and not even our cheaper ones we have 20 yrs ago so this doesn’t feel right
Interesting because my Carbon makes some clicking noise when powered up ( nothing like what the OP posted about or when launching sessions and also not through the speakers or HP) JUST within the box itself And the Carbon also makes a click-click when I open up a session with a different sample rate

Here is a video ( understand I am sitting right beside the carbon at my desk position)

You will have to turn the volume on you listening device up pretty high because it is a pretty quiet clicking noise
You can hear a single click at about 8 seconds and then some multiple clicks at about 14 When the meters peg

https://youtu.be/f557OO1o2nc
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2022.10 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Monterey 12.5.1

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...

Last edited by K Roche; 12-01-2022 at 07:29 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 12-01-2022, 12:53 PM
nednednerb's Avatar
nednednerb nednednerb is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Vancouver, Canada
Posts: 415
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

There is a clear miscomprehension here.

1) Noises through speakers on interface powerup are 100% possible.

2) "It never happened to me in 20 years" 100% refers to a single experience of many. (See 1 above).

3) It's just normal to have diverse experiences with diverse setups and electrical conditions, subtle variations.

4) Some of us experience such noises, others do not. Even though it "never" happened in some cases for some people, should we turn on the arena speaker system BEFORE or AFTER all the other gear?

"Well, I NEVER" isn't going to matter to others, simply put. Individual results vary. Over the years, some interfaces I've had were noisy in varying degree and context. That's all. "Never" happened to you does NOT mean "doesn't and cannot happen" --- it's virtually irrelevant.

The advice to power up in a standardized way less prone to errors in the greatest number of operating conditions is better advice than "never happened to me in 20 years".

Maybe there is something wrong with the device, maybe it's normal enough, maybe there is something to change in how the power loads of various components are connecting together, maybe it is indeed a troubled unit. If ALL there is here are power up noises and everything is functionally perfect otherwise, is power cycling the speakers otherwise impossible/difficult?
__________________
___
>> me: nednednerB //
||main gig: editing audio & testing software / 2nd gig: music software tutoring //
||software: Monterey 12.5.1 | PT Studio 2022.10 | Ableton Live 11 | iZotope RX, Ozone, Neutron | Arturia Pigments | Auto-Tune | Dubler2 //
||system: iMac (Retina 5K, 27", 2020) 10-Core-i9 | 128GB-DDR4 | 5700-XT-16GB //
||devices: Focusrite Clarett 2Pre | some AT condenser mics | SM58 | Ableton Push 2 | 32" 4k LG secondary display //
||automation: SoundFlow | Keyboard Maestro | SteerMouse //
Reply With Quote
  #15  
Old 12-01-2022, 01:47 PM
Chris August Chris August is offline
Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: Nashville
Posts: 48
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

So to add to this... Not only does it make a bunch of pops when first turned on, it also makes the pops when you select it as the playback engine in Pro Tools. I can handle a pop or 2 while its booting up, but it should definitely not be popping out of the speakers just because I selected it from the playback engine.
Reply With Quote
  #16  
Old 12-01-2022, 05:30 PM
smurfyou smurfyou is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Charlotte, NC
Posts: 1,145
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
Interesting because my Carbon makes some clicking noise when powered up ( nothing like what the OP posted about or when launching sessions and also not through the speakers or HP) JUST within the box itself And the Carbon also makes a click-click when I open up a session with a different sample rate

Here is a video ( understand I am sitting right beside the carbon at my desk position)

You will have to turn the volume on you listening device up pretty high because it is a pretty quiet clicking noise
You can hear a single click at about 8 seconds and then some multiple clicks at about 14 When the meters peg

https://youtu.be/f557OO1o2nc
Haven't watched your video but sounds like the Carbon has relay switched outputs.
__________________
~Will
Reply With Quote
  #17  
Old 12-02-2022, 07:23 AM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 1,894
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

Quote:
Originally Posted by smurfyou View Post
Haven't watched your video but sounds like the Carbon has relay switched outputs.
Some type of relay noise would be my guess also . And I am guessing if I was not sitting with my ears within about two feet of the box itself I might not even notice it
__________________
System :
Avid Carbon interface , PT Ultimate 2022.10 .....Mid 2020 iMac 27" 3.8GHz 8-core i7 10th Gen processor,,128GB 2666MHz DDR4 memory,,2TB SSD storage,,Radeon Pro 5700 XT with 16GB of GDDR6 memory,, on Monterey 12.5.1

"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #18  
Old 12-03-2022, 03:35 AM
Novae Studios Novae Studios is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ede, The Netherlands
Posts: 36
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

Quote:
Originally Posted by Chris August View Post
So to add to this... Not only does it make a bunch of pops when first turned on, it also makes the pops when you select it as the playback engine in Pro Tools. I can handle a pop or 2 while its booting up, but it should definitely not be popping out of the speakers just because I selected it from the playback engine.
yup, see my original posts. It happens also when opening Apple Music or any other audio software that connects to the MBOX.
Reply With Quote
  #19  
Old 12-03-2022, 03:38 AM
Novae Studios Novae Studios is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ede, The Netherlands
Posts: 36
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

Quote:
Originally Posted by JDubz70 View Post
This is part of the initialization process when you first boot MBOX Studio up so no need to troubleshoot. I'll look into in further and see if we have an option to mute it.

Thanks for the feedback.
JW
Hi JW, it happens not only when booting up the system, but also:
  • when turning MBOX on, while speakers are already on
  • when system is up and running, and I have to reboot my computer. the moment my mac connects to the Mbox Studio, you get the bursts.
  • when I launch Pro Tools after computer is booted up
  • selecting the MBOX Studio in the Playback Engine settings, when other hardware was selected while booting Pro Tools
  • when I log in and out of my user
  • when changing audio device in macOS system audio preferences (going away or towards the MBOX)
  • when opening Apple Music or any other audio software that connects to the MBOX.
Reply With Quote
  #20  
Old 12-04-2022, 06:25 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 13,737
Default Re: MBOX Studio problem: crackling noise when booting up

Quote:
Originally Posted by K Roche View Post
Some type of relay noise would be my guess also . And I am guessing if I was not sitting with my ears within about two feet of the box itself I might not even notice it
Hey Kev

Thanks for the video

Our Carbons sounds like that too but thats relays and not what I think the OP describes.

That sound is not pops and crackles and many of our outboards sounds like that:for example SSL Fusion and WesAudio NG_Buscomp.

And many more so i doubt thats what he is hearing (My opinion only)
__________________
Best Regards
Christopher

#thestruggleisreal
—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
S3L Not Booting Up aloofkid VENUE Live Sound Systems 1 11-19-2018 03:25 AM
Booting an 192 i/o aux Pro Tools TDM Systems (Mac) 4 11-16-2009 09:10 AM
Booting from a USB HDD oedipus_complex 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 09-08-2004 02:38 AM
Attn: Drumkit from Hell experts: noise noise noise Smelt 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 10 07-30-2003 07:31 AM
booting with xp mooda 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-11-2002 09:39 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:58 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com