Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-05-2022, 03:16 AM
Moeman21 Moeman21 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2022
Location: 15114 Markese Ave
Posts: 3
Default Xpand2 Not syncing mid-track

If I record a couple of instrument tracks with Xpand2 combined with other audio tracks and a click track, and play from beginning, things are in sync and sound fine- as soon as I move my cursor within the region after the song start... every thing is out of sync and it is very time consuming to keep starting at the head of the song. Is there something I am missing?
Thx
Reply With Quote
  #2  
Old 12-05-2022, 04:30 AM
Stephen Bond's Avatar
Stephen Bond Stephen Bond is offline
Member
 
Join Date: Sep 2001
Location: Bedfordshire, United Kingdom
Posts: 1,574
Default Re: Xpand2 Not syncing mid-track

Is this one of the 'loops' within the plugin or and tempo synced LFO from a keyboard patch?

Either way, you might find the easiest thing is to Commit the MIDI/Instrument track to audio? Create a new Audio track (probably stereo) and drag the MIDI clip(s) to the audio track. Hopefully, every is synced up and you won't have to worry about it again?

Stephen
__________________
Mac mini M1 2020 16Gb Memory- 256Gb Storage, Big Sur, Pro Tools 2022.5, Focusrite Scarlett 2i2

Save an additional 10% off any purchase at Waves!

https://www.waves.com/r/9zsnwd
Reply With Quote
  #3  
Old 12-05-2022, 04:48 AM
Moeman21 Moeman21 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2022
Location: 15114 Markese Ave
Posts: 3
Default Re: Xpand2 Not syncing mid-track

Thank you Stephen- I have been doing that but when using the loops in Xpand2, I like to have control of the parameters all the way to the mix. Example - If there are finger snaps and I commit to an audio track I no longer have the ability to mix the parameters within xpand2- and may lose that sound after adding other audio tracks, compress and going to the mix. I have done this a few times but super baffled at why this just doesn't stay in sync as a separate track amongst other audio tracks- I've been looking for the answer now for a long time and yes the quick fix is to flatten into an audio track. It seems as though PT can't sync lock to the click track with an instrument track.
Thanks for your response- Cheers and Happy Holidays
Reply With Quote
  #4  
Old 12-05-2022, 10:22 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,763
Default Re: Xpand2 Not syncing mid-track

Change the edit window to grid mode and set your grid to 1 bar. As long as you start on a 1, the loops will be in time.
__________________
James Cadwallader

Mac Studio, 64GB RAM, 1 TB SSD, Glyph 2TB USB3 HDD, OWC drive dock, Mac OS Monterey 12.6.2

Pro Tools Ultimate 2022.12, HD Native, Focusrite Red 8Pre

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #5  
Old 12-06-2022, 06:05 AM
Moeman21 Moeman21 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2022
Location: 15114 Markese Ave
Posts: 3
Default Re: Xpand2 Not syncing mid-track

Thanks Jimmy: You've actually recited the problem- If I'm in grid mode and start the track at the beginning, all is well and synced. If I need to address a recorded segment halfway in to the region all instrument tracks lose sync. My issue is to have a sensible feel for the track mixed and synced for other musicians to overdub- meaning... somewhere later on in a solo section or the like. I continually have to start at bar #1 and wait- its a pain and because my speed on PT is improving, this little diddy slows me down with great frustration.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-02-2023, 12:26 PM
take77 take77 is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Tacoma, WA
Posts: 501
Default Re: Xpand2 Not syncing mid-track

If you happen to have one continuous note event triggering the loop try creating a note event at the beginning of each separate song section. Each being the duration of the full loop/effect.

For example, I have a 4 bar swell type effect I trigger at certain sections. The the peak of the swell occurs after 2 bars then fades the next two bars.

To trigger and keep the effect in sync at each section I create a single 4 bar note event at each of those section/marker points. Or you can use the split MIDI note function at each point if you have one continuous note.

If I were to trigger the sound at any other point the swell would be out of sync. Or not trigger at all.

Not sure if that helps.
__________________
A rough sea makes a smooth sailor.

Pro Tools Studio 2022.7|Windows 10 21H1|Focusrite Scarlett 2i2 (2nd Gen)|Dell Inspiron 3650|Intel i5 6th gen|16GB RAM|Samsung T5 SSD's|Hitachi|Touro HDD

Toontrack EZdrummer 3|Steven Slate Drums 5.5 + Blackbird Studio EX|Spectrasonics Trilian|Native Instruments Studio Drummer|Guitar Rig 6 Pro|Hybrid Keys

Waves|SSL Native|Fabfilter|Softube|Soundtoys|Nomad Factory

Last edited by take77; 01-02-2023 at 12:38 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Instrument Track & XPand2 question RichrdC Pro Tools M-Powered (Win) 3 05-08-2013 04:21 PM
Problem with levels and panning of MIDI tracks routed thru Xpand2 on aux track juncobath Virtual Instruments 0 09-25-2012 01:59 PM
Instrument Track not syncing Dstryr 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 11-12-2007 02:01 PM
MIDI track not syncing - HELP charlzm MIDI 8 10-12-2006 09:00 AM
MIDI track and click syncing MrMike 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 01-07-2002 06:11 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:59 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com