Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Virtual Instruments

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-01-2021, 09:05 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,405
Default Reason 12 Has Been Released

Reason Studios released version 12 today. You can upgrade from prior versions for $129, buy new for $399 if you're not a current user, or go the subscription route for $199 per year or $19.99 per month. The 3 big things in the upgrade are much improved graphics on the UI so you can see things much better, a hugely expanded and improved Combinator with lots more flexibility and ability to customize, and the addition of a new sampler, Mimic. Find out more here.



What has NOT yet been added is the ability to host VSTs in the rack when hosted in another DAW such as Pro Tools. Why they won't add that feature is still a mystery to me. Other than that, it does look like there's a lot of great new features and I'm sure many other things under the hood.



Personally I'm not making the jump from 11 just yet. Not because I don't think 12 will be really good, but because I need to upgrade my entire system first. I'm woefully out of date on computer power and my CPU just can't keep up with the higher demands the more recent plugins require. So, building a whole new PC is the first order of business, which I intend to do real soon. Then I'll decide what to do about updates/upgrades on a number of plugins and VI's.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC


Reply With Quote
  #2  
Old 09-01-2021, 12:50 PM
EGS's Avatar
EGS EGS is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Chicago
Posts: 3,175
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Quote:
Originally Posted by DonaldM View Post
...building a whole new PC is the first order of business ...
Cool
__________________
Desktop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i9-11900K / Gigabyte Z590 Vision D / 64GB DDR4 / Focusrite LS56
Laptop: PT 2020.5 / Win 10 / Intel i7 / HP ProBook / U-PHORIA UMC1820
Legacy: PT 5 & 6 / OS9 & OSX / Mac G4 / DIGI001
Click for demo
Reply With Quote
  #3  
Old 09-01-2021, 12:56 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,557
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Personally I am not thinking of an upgrade. Version 11 finally brought the rewire-free functionality and it that stuff works on Apple Silicon it is enough. Not interested in new features and if it does not work on Apple Silicon then simply I will just stop using it.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-02-2021, 09:00 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,405
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Personally I am not thinking of an upgrade. Version 11 finally brought the rewire-free functionality and it that stuff works on Apple Silicon it is enough. Not interested in new features and if it does not work on Apple Silicon then simply I will just stop using it.

I'm on a PC system, so not familiar with the peculiarities of Apples. What I can say is that I've really enjoyed the new rack format where you can install the rack on an instrument track in PT just like any other VI. What you CAN'T do, though, is use Reason to host a VST in rack mode. That you can only do with Reason stand alone, still. I don't understand why that's the case. I would LOVE to use some of my VST versions of VI's inside the Combinator in Reason. Oh well. C'est la vie!
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC


Reply With Quote
  #5  
Old 09-04-2021, 05:51 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,803
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Quote:
Originally Posted by DonaldM View Post
I'm on a PC system, so not familiar with the peculiarities of Apples. What I can say is that I've really enjoyed the new rack format where you can install the rack on an instrument track in PT just like any other VI. What you CAN'T do, though, is use Reason to host a VST in rack mode. That you can only do with Reason stand alone, still. I don't understand why that's the case. I would LOVE to use some of my VST versions of VI's inside the Combinator in Reason. Oh well. C'est la vie!
I can't believe we still can't use vi's in the Rack when it's used in PT. This is why I haven't upgraded from R8.5. Speaking of upgrades there's nothing on the upgrade purchase page that says what you must have before upgrading like what's the minimum version?


Been going nuts trying to find a page on the Reason site that has a description of what's in R12. You know like the instruments & effects, features, etc. There's a page that talks about the Rack but not much more. If you have a link to such a page could you please post it?
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #6  
Old 09-04-2021, 11:18 AM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,434
Default Re: Reason 12 Has Been Released

The new rack sizing in 2 flavors.
Rack VI
Rack FX
Solid
Reply With Quote
  #7  
Old 09-06-2021, 10:23 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,405
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
I can't believe we still can't use vi's in the Rack when it's used in PT. This is why I haven't upgraded from R8.5. Speaking of upgrades there's nothing on the upgrade purchase page that says what you must have before upgrading like what's the minimum version?


Been going nuts trying to find a page on the Reason site that has a description of what's in R12. You know like the instruments & effects, features, etc. There's a page that talks about the Rack but not much more. If you have a link to such a page could you please post it?

Jack - Here you go. And I totally agree, why you can't host VST versions of VI's in the rack is a mystery to me too. However, what you can do is use the rack to add some of the Reason FX after a VI on an instrument track, or use one or more of the players to control another VI on another track. But, yeah, they need to make it so VSTs can be hosted in the rack. Do that and Reason becomes the most powerful VI on the planet!
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC


Reply With Quote
  #8  
Old 09-06-2021, 10:36 AM
musicman691 musicman691 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Sopranos State (NJ)
Posts: 18,803
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Quote:
Originally Posted by DonaldM View Post
Jack - Here you go. And I totally agree, why you can't host VST versions of VI's in the rack is a mystery to me too. However, what you can do is use the rack to add some of the Reason FX after a VI on an instrument track, or use one or more of the players to control another VI on another track. But, yeah, they need to make it so VSTs can be hosted in the rack. Do that and Reason becomes the most powerful VI on the planet!
Thank you very much Donald - gives me something to look at. One more question if you please - how long is the $129 upgrade price good for? There's no indication that I can see; I'm hoping it'll be good past the 14th of this month as that's when my credit card billing period ends so if I buy on the 15th it'll be on the new billing.


I'm assuming being on 8.5 I'll qualify.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #9  
Old 09-06-2021, 10:49 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 22,557
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Quote:
Originally Posted by DonaldM View Post
why you can't host VST versions of VI's in the rack is a mystery to me too
Avid has blocked AU/VST wrappers for the same reason why Avid insists on AAX, which is copy protection. 'nuff said. There are ways to host them, but they are not made easy to develop. Perhaps the most well known wrapper/host is Kontakt, but Avid has made sure with NI that the copy protection holds.

Of course the official reason is that because of the control surfaces, Avid needs to be able to design how plugin automation goes with them.

As they say, trust is good but control is better.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-06-2021, 10:55 AM
DonaldM's Avatar
DonaldM DonaldM is offline
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 4,405
Default Re: Reason 12 Has Been Released

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
Thank you very much Donald - gives me something to look at. One more question if you please - how long is the $129 upgrade price good for? There's no indication that I can see; I'm hoping it'll be good past the 14th of this month as that's when my credit card billing period ends so if I buy on the 15th it'll be on the new billing.


I'm assuming being on 8.5 I'll qualify.

AFAIK, the upgrade price remains the same and from any prior version, as I understand it. But, don't quote me on that. I haven't seen otherwise.
__________________
"Never believe anything you hear in a song." Tyrion Lannister, Game of Thrones
Owner: Dragon Rock Productions LLC


Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
UAD v9.3 released Drew Mazurek AAX Plug-ins 0 08-10-2017 10:27 AM
MBOX, Reason 2.0, macbook, pro-tools 7.3 (no reason plug in) tahiti78 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 02-11-2008 09:11 AM
Upgrade PT Reason Adapted to FULL Reason ...Price? bluesigns 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 10-09-2003 08:04 AM
Reason 2.0 is released?????? says so at harmony Central... ckerian 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 06-19-2002 01:38 AM
Is 5.01 for mac released yet or not? carloswarlick 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 5 06-11-2000 01:22 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:31 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com